«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Η σφραγίδα του Πατέρα... (το πάσχα των παιδιών)



Να 'χουμε αναμνήσεις και βιώματα κοντά στον Χριστό, το δυνατότερο όπλο για σένα και το παιδί σου μόνο έτσι δεν θα φύγει από την εκκλησία. Και αυτό θα το καταφέρεις μόνο αν του προσφέρεις βιώματα μέσα στον ναό. 

Ο στάρετς Ζωσιμάς του Dοstοyevsky στους Αδελφούς Καραμαζώφ λέει: «εκείνος που μπορεί να έχει αναμνήσεις Χριστού από την παιδική του ηλικία είναι σωσμένος για όλη του τη ζωή». 

Το σπουδαίο είναι ότι κάνει αυτή την μνημειώδη παρατήρηση ύστερα από τη γλυκιά θύμηση της μητέρας του, όταν τον έπαιρνε μαζί της στη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων. 

Θυμάται την ομορφιά της Ακολουθίας, τη μοναδική μελωδία του κατανυκτικού «κατευθυνθήτω η προσευχή μου ως θυμίαμα ενώπιόν σου…». 

Τις γριούλες που έκαναν μετάνοιες, τον κόσμο όλο δακρυσμένο να παρακαλά τον Χριστό, το λιβάνι που ανέβαινε ψηλά, τις ηλιαχτίδες που έμπαιναν απ τα χρωματιστά τζάμια της εκκλησιάς, την μάνα του που τον κρατούσε αγκαλιά πηγαίνοντάς τον να κοινωνήσει.

Αυτή η ανάμνηση τον κρατούσε ζωντανό στις δυσκολίες και στις πίκρες της ζωής, τους πειρασμούς και τις ταλαιπωρίες. Τότε γύριζε πίσω και άνοιγε αυτό το «άλμπουμ» της καρδιάς του κοιτάζοντας νοσταλγικά αυτές τις φωτογραφίες αυτές τις παλιές όμορφες αναμνήσεις. Γιατί είναι πολύ ωραίο να έχεις αναμνήσεις από την εκκλησία. 

Ποτέ μην φοβηθείς λοιπόν τον άνθρωπο που έχει αναμνήσεις κοντά στον Χριστό. Δεν θα φύγει, μα και αν φύγει, θα θυμηθεί αυτήν την αγάπη αυτά τα βιώματα και κάποτε θα γυρίσει.  Όπως ο άσωτος που είχε γευτεί την αγάπη του πατέρα, είχε νιώσει το φιλί, την αγκαλιά, την ζεστασιά το πατρικό χάδι, το πατρικό βλέμμα, την πατρική ασφάλεια το στήριγμα την αγάπη. 

Τα είχε γευτεί. Και γι΄ αυτό ο Πατέρας του δεν το φοβήθηκε το φευγιό του παιδιού του και το άφησε ελεύθερο και δεν το εμπόδισε να φύγει, γιατί ήξερε πως υπήρχε μια σφραγίδα στην καρδιά του και όπου και να πήγαινε ,αυτό το φωτεινό σφράγισμα θα το έκανε να θυμηθεί και να γυρίσει.

(Απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα,
 απο την εκπομπή 'Αθέατα περάσματα' της 20-2-2007 του 
π.Ανδρέα Κονάνου.)


Δεν υπάρχουν σχόλια: