«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

7 εξισώσεις που άλλαξαν τον κόσμο





Το ξυπνητήρι χτυπάει. Κοιτάζετε το ρολόι. Η ώρα είναι 6.30 το πρωί. Δεν έχετε καλά-καλά σηκωθεί από το κρεβάτι και ήδη τουλάχιστον έξι μαθηματικές εξισώσεις έχουν μπει στη ζωή σας.

Το τσιπάκι της μνήμης που αποθηκεύει την ώρα στο ρολόι σας δεν θα μπορούσε να φτιαχτεί χωρίς μια βασική εξίσωση της Κβαντομηχανικής. Η ώρα του έχει οριστεί από ένα ραδιοηλεκτρικό σήμα το οποίο δεν θα είχαμε επινοήσει ούτε στα όνειρά μας, χωρίς τις τέσσερις εξισώσεις του ηλεκτρομαγνητισμού του Τζέιμς Κλαρκ Μάξγουελ. 

Αυτό δε το σήμα μεταδίδεται με βάση τον τύπο που είναι γνωστός ως κυματική εξίσωση. Κολυμπάμε συνεχώς σε έναν κρυφό ωκεανό εξισώσεων. Υπάρχουν πίσω από τις μεταφορές, το οικονομικό σύστημα, την Υγεία, την πρόληψη και τη διερεύνηση του εγκλήματος, τις επικοινωνίες, το φαγητό, το νερό, τη θέρμανση και τον φωτισμό μας.




Οταν μπαίνετε στο ντους εξισώσεις ρυθμίζουν την παροχή του νερού σας. Τα δημητριακά στο πρωινό σας προέρχονται από σοδειές που καλλιεργήθηκαν με τη βοήθεια στατιστικών εξισώσεων. 

Το αεροδυναμικό σχήμα του αυτοκινήτου με το οποίο πηγαίνετε στη δουλειά σας οφείλεται ως έναν βαθμό στις εξισώσεις Ναβιέ - Στρόουκς που περιγράφουν πώς ο αέρας ρέει γύρω του. Ανοίγοντας τον πλοηγό σας μπαίνετε ξανά στο πεδίο της Κβαντικής Φυσικής, όπως και σε αυτό των νόμων του Νεύτωνα για την κίνηση και τη βαρύτητα, οι οποίοι βοήθησαν στην εκτόξευση και στον καθορισμό της τροχιάς των γεωδαιτικών δορυφόρων. 

Η συσκευή χρησιμοποιεί επίσης εξισώσεις-γεννήτριες τυχαίων αριθμών για τον συγχρονισμό των σημάτων, τριγωνομετρικές εξισώσεις για τον υπολογισμό της θέσης, καθώς και την ειδική και γενική σχετικότητα για την ακριβή ανίχνευση της κίνησης των δορυφόρων υπό τη βαρύτητα της Γης.

Χωρίς εξισώσεις το μεγαλύτερο μέρος της τεχνολογίας μας δεν θα είχε εφευρεθεί ποτέ. Βεβαίως σημαντικές εφευρέσεις όπως η φωτιά και ο τροχός προήλθαν χωρίς καμία μαθηματική γνώση. Παρ' όλα αυτά χωρίς τις εξισώσεις θα βρισκόμασταν ακόμη σε έναν κόσμο του Μεσαίωνα.

Οι εξισώσεις δεν περιορίζονται όμως μόνο στην τεχνολογία. Χωρίς αυτές δεν θα κατανοούσαμε τη Φυσική που διέπει τις παλίρροιες, τα κύματα που σκάνε στην ακτή, τις συνεχείς μεταβολές του καιρού, τις κινήσεις των πλανητών, τα πυρηνικά καμίνια των άστρων, τις σπείρες των γαλαξιών – την απεραντοσύνη του Σύμπαντος και τη θέση μας μέσα σε αυτό.

Υπάρχουν χιλιάδες σημαντικές εξισώσεις. Οι επτά στις οποίες επικεντρώνομαι εδώ – η κυματική εξίσωση, οι τέσσερις εξισώσεις του Μάξγουελ, ο μετασχηματισμός του Φουριέ και η εξίσωση του Σρέντινγκερ – απεικονίζουν πώς οι εμπειρικές παρατηρήσεις οδήγησαν σε εξισώσεις τις οποίες χρησιμοποιούμε τόσο στην επιστήμη όσο και στην καθημερινή ζωή.

Ενας κόσμος κυμάτων
Κατ' αρχάς, η κυματική εξίσωση. Ζούμε σε έναν κόσμο κυμάτων. Τα αφτιά μας ανιχνεύουν κύματα συμπίεσης στον αέρα ως ήχους, ενώ τα μάτια μας ανιχνεύουν κύματα φωτός. Οταν ένας σεισμός πλήττει μια πόλη, η καταστροφή προκαλείται από σεισμικά κύματα που κινούνται μέσα στη Γη. Θα ήταν δύσκολο οι μαθηματικοί και οι επιστήμονες να μην προβληματιστούν σχετικά με τα κύματα, η αφορμή όμως ήρθε από τις τέχνες: πώς παράγει ήχο ένα βιολί; 

Το ερώτημα ανάγεται στην αρχαιότητα και στους Πυθαγόρειους, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι αν τα μήκη δύο χορδών ίδιου είδους και τάσης διέπονται από έναν απλό λόγο όπως 2:1 ή 3:2, τότε παράγουν νότες οι οποίες όταν παίζονται μαζί ακούγονται ασυνήθιστα αρμονικές. 

Οι πιο σύνθετοι λόγοι είναι δυσαρμονικοί και δυσάρεστοι στο αφτί. Ο ελβετός μαθηματικός Γιόχαν Μπερνούλι ήταν ο πρώτος που κατάλαβε το νόημα αυτών των παρατηρήσεων. Το 1727 απεικόνισε τη χορδή ενός βιολιού σαν έναν τεράστιο αριθμό από πυκνά σημεία μάζας που συνδέονται μεταξύ τους με ελάσματα. 

Χρησιμοποίησε τους νόμους του Νεύτωνα για να εξαγάγει τις εξισώσεις κίνησης του συστήματος και στη συνέχεια τις έλυσε. Από τις λύσεις συμπέρανε ότι το απλούστερο σχήμα για μια παλλόμενη χορδή είναι μια ημιτονοειδής καμπύλη. Υπάρχουν επίσης άλλοι τρόποι δόνησης – ημιτονοειδείς καμπύλες στις οποίες περισσότερα από ένα κύματα ταιριάζουν στο μήκος της χορδής, γνωστές στους μουσικούς ως αρμονικές.

Ντ'Αλαμπέρ: Βιολιά και σεισμοί
Σχεδόν 20 χρόνια μετά, ο Ζαν λε Ρον ντ' Αλαμπέρ ακολούθησε μια παρόμοια διαδικασία. Επικεντρώθηκε όμως στην απλοποίηση των εξισώσεων της κίνησης και όχι στη λύση τους. Αυτό που προέκυψε ήταν μια κομψή εξίσωση η οποία περιγράφει πώς το σχήμα της χορδής αλλάζει με τον χρόνο. Αυτή είναι η κυματική εξίσωση, η οποία δηλώνει ότι η επιτάχυνση οποιουδήποτε μικρού τμήματος της χορδής είναι ανάλογη με την τάση που επιδρά σε αυτήν. 

Αυτό υποδηλώνει ότι τα κύματα των οποίων οι συχνότητες δεν παρουσιάζουν μια αναλογία απλών αριθμών παράγουν έναν δυσάρεστο θόρυβο σαν βουητό ο οποίος είναι γνωστός ως «διακροτήματα» (beats). 

Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι απλοί αριθμητικοί λόγοι δίνουν νότες που ακούγονται αρμονικές.

Η κυματική εξίσωση μπορεί να τροποποιηθεί για να χειριστεί πιο σύνθετα φαινόμενα, όπως οι σεισμοί. Εξελιγμένες μορφές της κυματικής εξίσωσης επιτρέπουν στους σεισμολόγους να ανιχνεύσουν τι συμβαίνει εκατοντάδες χιλιόμετρα κάτω από τα πόδια μας. Μπορούν να χαρτογραφήσουν τις τεκτονικές πλάκες της Γης καθώς αυτές γλιστρούν η μία κάτω από την άλλη προκαλώντας σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις. 

Το μεγαλύτερο τρόπαιο σε αυτόν τον τομέα θα ήταν ένας αξιόπιστος τρόπος πρόβλεψης των σεισμών και των ηφαιστειακών εκρήξεων και πολλές από τις μεθόδους που διερευνώνται γι' αυτόν τον σκοπό βασίζονται στην κυματική εξίσωση.


Από την άμαξα στον τηλέγραφο


Οι εξισώσεις κρύβονται ακόμη και πίσω από τις καλλιέργειες που φέρνουν τα δημητριακά στο πρωινό μας.

Η πιο σημαντική όμως έμπνευση που πρόσφερε η κυματική εξίσωση γεννήθηκε με τις εξισώσεις του Μάξγουελ για τον ηλεκτρομαγνητισμό. Το 1820 οι περισσότεροι άνθρωποι φώτιζαν τα σπίτια τους με κεριά και φανάρια. 

Αν θέλατε να στείλετε κάποιο μήνυμα, γράφατε ένα γράμμα και το βάζατε σε μια άμαξα που την έσερναν άλογα· για τα επείγοντα μηνύματα, παραλείπατε την άμαξα. Μέσα σε 100 χρόνια τα σπίτια και οι δρόμοι είχαν ηλεκτρικό φωτισμό, σήματα μεταφέρονταν με τον τηλέγραφο από ήπειρο σε ήπειρο και οι άνθρωποι άρχισαν ακόμη και να μιλάνε ο ένας στον άλλον από μακριά μέσω τηλεφώνου. Η ραδιοεπικοινωνία είχε αποδειχθεί στο εργαστήριο και ένας επιχειρηματίας είχε στήσει μια επιχείρηση πουλώντας «ασύρματα» στο κοινό.

Η κοινωνική και τεχνολογική επανάσταση πυροδοτήθηκε από τις ανακαλύψεις δύο επιστημόνων. Περίπου το 1830 ο Μάικλ Φαραντέι έθεσε τα θεμέλια της Φυσικής του Ηλεκτρομαγνητισμού. Τριάντα χρόνια αργότερα ο Τζέιμς Κλαρκ Μάξγουελ ξεκίνησε την αναζήτησή του προσπαθώντας να διατυπώσει μια μαθηματική βάση για τα πειράματα και τις θεωρίες του Φαραντέι.

Φαραντέι: τα πεδία
Την εποχή εκείνη οι περισσότεροι φυσικοί που εργάζονταν στον ηλεκτρισμό και στον μαγνητισμό αναζητούσαν αναλογίες με τη βαρύτητα, την οποία έβλεπαν ως μια δύναμη που επενεργεί σε δύο σώματα τα οποία βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους. 

Ο Φαραντέι είχε μια διαφορετική ιδέα: για να εξηγήσει τη σειρά των πειραμάτων που έκανε σε σχέση με τον ηλεκτρισμό και τον μαγνητισμό υποστήριξε ότι και τα δύο φαινόμενα είναι πεδία τα οποία διαχέονται στον χώρο, αλλάζουν με τον χρόνο και μπορούν να ανιχνευθούν από τις δυνάμεις που παράγουν. Ο Φαραντέι διετύπωσε τις θεωρίες του με τους όρους γεωμετρικών σχημάτων, όπως οι γραμμές μαγνητικής δύναμης.

Ο Μάξγουελ επαναδιατύπωσε αυτές τις ιδέες κατ' αναλογία με τα Μαθηματικά της ροής των ρευστών. Υποστήριξε ότι οι γραμμές της δύναμης ήταν ανάλογες με τις διαδρομές που ακολουθούν τα μόρια ενός ρευστού και ότι η ένταση του ηλεκτρικού ή του μαγνητικού πεδίου ήταν ανάλογη με την ταχύτητα του ρευστού. Ως το 1864 ο Μάξγουελ είχε διατυπώσει τέσσερις εξισώσεις για τις βασικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα ηλεκτρικά και στα μαγνητικά πεδία. 

Οι δύο μάς λένε ότι ο ηλεκτρισμός και ο μαγνητισμός δεν μπορούν να διαρρεύσουν σε μεγάλη απόσταση. Οι άλλες δύο μάς λένε ότι όταν μια περιοχή ηλεκτρικού πεδίου περιστρέφεται κυκλικά δημιουργεί μαγνητικό πεδίο, ενώ μια περιστρεφόμενη περιοχή μαγνητικού πεδίου δημιουργεί ηλεκτρικό πεδίο.

Μάξγουελ: Φως στο φως
Εκείνο όμως το οποίο έκανε όλα αυτά τόσο εκπληκτικά ήταν αυτό που ο Μάξγουελ έκανε στη συνέχεια. Κάνοντας μερικές απλές μετατροπές στις εξισώσεις του, μπόρεσε να εξαγάγει την κυματική εξίσωση και συμπέρανε ότι το φως θα πρέπει να είναι ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα. Αυτό και μόνο ήταν καταπληκτικό, εφόσον κανείς ως τότε δεν είχε φανταστεί μια τόσο θεμελιώδη σχέση ανάμεσα στο φως, στον ηλεκτρισμό και στον μαγνητισμό. Δεν ήταν όμως μόνον αυτό. 

Το φως υπάρχει σε διάφορα χρώματα, αντίστοιχα με διαφορετικά μήκη κύματος. Τα μήκη κύματος που εμείς βλέπουμε περιορίζονται από τη χημεία των χρωστικών του ματιού που ανιχνεύουν το φως. Οι εξισώσεις του Μάξγουελ οδήγησαν σε μια συγκλονιστική πρόβλεψη – ότι ήταν δυνατόν να υπάρχουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα όλων των μηκών κύματος. Κάποια από αυτά, με μήκη κύματος μεγαλύτερα από αυτά που μπορούμε να δούμε, θα άλλαζαν τον κόσμο: τα ραδιοκύματα.

Το 1887 ο Χάινριχ Χερτς απέδειξε πειραματικά τα ραδιοκύματα. Δεν υπολόγισε όμως την πιο επαναστατική εφαρμογή τους. Αν μπορούσε κανείς να εντυπώσει ένα σήμα επάνω σε ένα τέτοιο κύμα θα μπορούσε να μιλήσει στον κόσμο. 

Ο Νίκολα Τέσλα, ο Γουλιέλμος Μαρκόνι και άλλοι έκαναν το όνειρο αυτό πραγματικότητα και ολόκληρη η πανοπλία των σύγχρονων επικοινωνιών, από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση ως το ραντάρ και τις ζεύξεις μικροκυμάτων για τα κινητά τηλέφωνα, ήταν ένα φυσικό επακόλουθο. Και όλα προήλθαν από τέσσερις εξισώσεις και δύο σύντομους υπολογισμούς. Οι εξισώσεις του Μάξγουελ δεν άλλαξαν απλώς τον κόσμο. Ανοιξαν έναν καινούργιο.

Εξίσου σημαντικά με αυτά που περιγράφουν οι εξισώσεις του Μάξγουελ είναι εκείνα που δεν περιγράφουν. Αν και οι εξισώσεις αποκάλυψαν ότι το φως είναι κύμα, οι φυσικοί σύντομα ανακάλυψαν ότι η συμπεριφορά του μερικές φορές δεν συμβάδιζε με αυτή την άποψη. 

Αν ρίξετε φως σε ένα μέταλλο παράγεται ηλεκτρισμός – ένα φαινόμενο που ονομάζεται φωτοηλεκτρικό φαινόμενο. Αυτό θα είχε νόημα μόνο αν το φως συμπεριφερόταν σαν σωματίδιο. Ηταν λοιπόν το φως κύμα ή σωματίδιο; Στην πραγματικότητα ήταν και τα δύο. Η ύλη αποτελείται από κβαντικά κύματα και μια σφιχτοδεμένη δέσμη κυμάτων ενεργεί σαν σωματίδιο.


Σρέντινγκερ: Νεκρή ή ζωντανή;


Στον παράξενο κόσμο των κβαντικών υπολογισμών του Σρέντιγκερ μια γάτα μπορεί να είναι νεκρή και ζωντανή ταυτοχρόνως.

Το 1927 ο Ερβιν Σρέντινγκερ ανέπτυξε μια εξίσωση για τα κβαντικά κύματα. Αυτή ταίριαζε άψογα στα πειράματα, ενώ παράλληλα περιέγραφε έναν πολύ παράξενο κόσμο, στον οποίο τα θεμελιώδη σωματίδια όπως το ηλεκτρόνιο δεν είναι αυστηρά καθορισμένα αντικείμενα αλλά νέφη πιθανοτήτων. Η ιδιοστροφορμή (spin) ενός ηλεκτρονίου είναι σαν ένα νόμισμα το οποίο μπορεί να είναι μισό κορόνα - μισό γράμματα ώσπου να πέσει στο τραπέζι. 

Σύντομα οι θεωρητικοί άρχισαν να προβληματίζονται για ένα σωρό κβαντικές παραξενιές, όπως οι γάτες που ήταν ταυτοχρόνως νεκρές και ζωντανές και τα παράλληλα σύμπαντα στα οποία ο Αδόλφος Χίτλερ κέρδιζε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Κβαντομηχανική δεν περιορίζεται όμως μόνο σε φιλοσοφικά αινίγματα. Σχεδόν όλες οι σύγχρονες συσκευές – ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, αυτοκίνητα, ψυγεία, φούρνοι – έχουν τσιπ μνήμης που βασίζονται στο τρανζίστορ, του οποίου η λειτουργία βασίζεται στην Κβαντομηχανική των Ημιαγωγών. 

Νέες χρήσεις της Κβαντομηχανικής φθάνουν σχεδόν κάθε εβδομάδα. Οι κβαντικές τελείες – μικροσκοπικοί «σβώλοι» ημιαγωγών – μπορούν να εκπέμψουν φως οποιουδήποτε χρώματος και χρησιμοποιούνται στις βιολογικές απεικονίσεις, όπου μπορούν να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές, συχνά τοξικές, χρωστικές. Οι μηχανικοί και οι φυσικοί προσπαθούν να επινοήσουν έναν κβαντικό υπολογιστή ο οποίος θα μπορεί να εκτελεί πολλούς διαφορετικούς υπολογισμούς παράλληλα, σαν τη γάτα που είναι μαζί νεκρή και ζωντανή.

Τα λέιζερ αποτελούν μιαν άλλη εφαρμογή της Κβαντομηχανικής. Τα χρησιμοποιούμε για να διαβάσουμε πληροφορίες από μικροσκοπικά «λακκάκια» στους δίσκους CD, DVD και Blu-ray. Οι αστρονόμοι τα χρησιμοποιούν για να μετρήσουν την απόσταση από τη Γη ως τη Σελήνη. Ισως ακόμη και να ήταν δυνατόν να εκτοξεύσουμε διαστημικά οχήματα από τη Γη επάνω σε μια ισχυρή ακτίνα λέιζερ.

Φουριέ: πάνω απ' όλα η μέθοδος
Το τελευταίο κεφάλαιο σε αυτή την ιστορία έρχεται από μια εξίσωση η οποία μας βοηθά να κατανοήσουμε τα κύματα. Αρχίζει το 1807, όταν ο Ζοζέφ Φουριέ επινόησε μια εξίσωση για τη ροή της θερμότητας. Υπέβαλε το σχετικό άρθρο στη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών, όμως αυτό απερρίφθη. Το 1812 η Ακαδημία όρισε τη θερμότητα ως θέμα για το ετήσιο βραβείο της. Ο Φουριέ υπέβαλε ένα μακροσκελέστερο, αναθεωρημένο άρθρο – και κέρδισε.

Η πιο ενδιαφέρουσα πλευρά του βραβευμένου άρθρου του Φουριέ δεν ήταν η εξίσωση, αλλά ο τρόπος με τον οποίο την έλυσε. Ενα βασικό πρόβλημα ήταν το να βρει κανείς πώς η θερμότητα κατά μήκος μιας λεπτής ράβδου αλλάζει με τον χρόνο με βάση το πρότυπο της αρχικής θερμοκρασίας. Ο Φουριέ θα μπορούσε να λύσει την εξίσωση άνετα αν η θερμοκρασία μεταβαλλόταν σαν ημιτονοειδές κύμα κατά μήκος της ράβδου. 

Απεικόνισε ένα πιο σύνθετο πρότυπο με έναν συνδυασμό ημιτονοειδών καμπυλών με διαφορετικά μήκη κύματος, έλυσε την εξίσωση για κάθε συνιστώσα ημιτονοειδή καμπύλη και πρόσθεσε αυτές τις λύσεις μεταξύ τους. Ο Φουριέ υποστήριξε ότι η μέθοδος αυτή ίσχυε για οποιοδήποτε πρότυπο, ακόμη και για εκείνα στα οποία η θερμοκρασία αλλάζει απότομα τιμή. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν να προσθέσει κανείς έναν άπειρο αριθμό συνιστωσών από ημιτονοειδείς καμπύλες.

Παρ' όλα αυτά το νέο άρθρο του Φουριέ επικρίθηκε ότι δεν ήταν αρκετά τεκμηριωμένο και για ακόμη μία φορά η Γαλλική Ακαδημία αρνήθηκε να το δημοσιεύσει. Το 1822 ο Φουριέ αγνόησε τις αντιρρήσεις και δημοσίευσε τη θεωρία του ως βιβλίο. Δύο χρόνια αργότερα έγινε γραμματέας της Ακαδημίας, έβγαλε τη γλώσσα στους επικριτές του και δημοσίευσε την αρχική εργασία στην επιθεώρηση της Ακαδημίας. 

Ωστόσο οι επικριτές είχαν ένα δίκιο. Οι μαθηματικοί είχαν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι οι άπειρες σειρές ήταν επικίνδυνα όντα: δεν συμπεριφέρονταν πάντα σαν τα ωραία, πεπερασμένα αθροίσματα. 

Η επίλυση αυτών των ζητημάτων αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη, όμως η τελική ετυμηγορία ήταν ότι η ιδέα του Φουριέ θα μπορούσε να τεκμηριωθεί πλήρως αποκλείοντας τα εξαιρετικά άτακτα πρότυπα. Το αποτέλεσμα είναι ο μετασχηματισμός του Φουριέ, μια εξίσωση η οποία αντιμετωπίζει ένα μεταβαλλόμενο με τον χρόνο σήμα ως το άθροισμα μιας σειράς από συνιστώσες ημιτονοειδείς καμπύλες υπολογίζοντας τα πλάτη και τις συχνότητές τους.

Παρών σε κάθε «κλικ»
Σήμερα ο μετασχηματισμός του Φουριέ επηρεάζει τη ζωή μας με χίλιους τρόπους. Για παράδειγμα, μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε για να αναλύσουμε το σήμα της δόνησης που παράγεται από έναν σεισμό και να υπολογίσουμε τις συχνότητες στις οποίες η ενέργεια που μεταδίδεται στο έδαφος είναι μεγαλύτερη. Ενα βήμα για την αντισεισμική θωράκιση ενός κτιρίου είναι να εξασφαλίσει κανείς ότι οι προτιμώμενες συχνότητες του κτιρίου διαφέρουν από αυτές της σεισμικής δόνησης.

Αλλες εφαρμογές περιλαμβάνουν την απάλειψη του θορύβου από παλαιές ηχογραφήσεις, την ανακάλυψη της δομής του DNA μέσω της απεικόνισης με ακτίνες Χ, τη βελτίωση της λήψης των ραδιοηλεκτρικών σημάτων και την αποφυγή ανεπιθύμητων κραδασμών στα αυτοκίνητα. Επίσης όλοι μας επωφελούμαστε από αυτήν κάθε φορά που παίρνουμε μια ψηφιακή φωτογραφία.

Ο κ. Ιαν Στιούαρτ είναι καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Γουόρικ της Βρετανίας.

Διαβάστε περισσότερα... »

Οι σκυλίτσες λατρεύουν τα κουτάβια τους!


Η μαμά είναι το πιο αγαπημένο και τρυφερό πλάσμα στον κόσμο ανεξάρτητα αν πρόκειται για άνθρωπο ή ζώο. Εκείνη φροντίζει από την αρχή μέχρι το τέλος τα μωρά της, τα βοηθά να μάθουν τα απαραίτητα για να ζήσουν μόνα τους, τους δίνει όσα εφόδια χρειάζονται για να δυναμώσουν στην αρχή της ζωής τους, παίζει μαζί τους, τα ταΐζει, τα μαλώνει… Κάνει όλα όσα κάνουν όλες οι μαμάδες του κόσμου και πρωτίστως τα αγαπάει μέχρι εκεί που δεν παίρνει!



Διαβάστε περισσότερα... »

Τα σκυλιά βλέπουν (;) τις οντότητες που κινούνται δίπλα μας






Ένα βράδυ κάπου στην αφρικανική Ρουάντα ένα μικρό αγόρι έκανε ένα βίντεο στο δρόμο με το κινητό του τηλέφωνο.

Βλέποντας μια ομάδα αδέσποτων σκύλων να προχωρούν προς μια πλευρά και ξαφνικά φοβισμένα καθώς ήταν από κάτι, έτρεξαν να φύγουν. 

Στο βίντεο το αγοράκι είδε αργότερα τις εντυπωσιακές εικόνες μιας οντότητας ή ενός φαντάσματος, να κινείται προς
τα σκυλιά.

Τα σκυλιά βλέπουν οντότητες που εμείς δεν μπορούμε να αντιληφθούμε με τις αισθήσεις μας.

Για αυτόν το λόγο τα σκυλιά είναι οι καλύτεροι φίλοι και οι προστάτες μας.

Διαβάστε περισσότερα... »

Σύζυγος φύτεψε για την τυφλή γυναίκα του χιλιάδες λουλούδια για να τα μυρίζει!



Ο κύριος και η κυρία Kuroki ζούσαν μια ευτυχισμένη ζωή ως γαλακτοπαραγωγοί στην επαρχία της Ιαπωνίας, αποκτώντας μια όμορφη οικογένεια με δύο παιδιά. Αλλά η τραγωδία χτύπησε τη γυναίκα που έχασε ξαφνικά την όρασή της εξαιτίας επιπλοκών από τον διαβήτη. Σύντομα, έπαθε κατάθλιψη και κλείστηκε στον εαυτό της. 

Ο κ Kuroki προσπάθησε να βρει έναν τρόπο για να κάνει ξανά τη γυναίκα του να χαμογελάσει και μια όμορφη ιδέα μπήκε στο μυαλό του.



Ο ίδιος αποφάσισε να φυτέψει λουλούδια στον κήπο, τα οποία βέβαια εκείνη δεν μπορούσε να δει αλλά μπορούσε να απολαύσει τη μυρωδιά τους, κάνοντάς την να βγει έξω. 

Δύο χρόνια σκληρής δουλειάς και χιλιάδες λουλούδια όχι μόνο μεταμόρφωσαν το αγρόκτημά τους, όχι μόνο η γυναίκα ξεπέρασε την κατάθλιψη και βγήκε στον κήπο αλλά και εκείνος απέδειξε πως ζει μαζί της μια μοναδική αγάπη…



πηγή-perierga.gr
Διαβάστε περισσότερα... »

Συγκλονιστικό! Έμβρυο που πεθαίνει, κρατά το χεράκι της δίδυμης αδερφής του!




Δεν ήταν στα σχέδια του Ian και της Brittani Mclntire να κάνουν άλλα παιδιά. Είχε όμως μείνει έγκυος σε δίδυμα. "Πήγαμε στον γιατρό για υπερηχογράφημα των 6 εβδομάδων και μας είπαν ότι υπάρχουν δύο καρδιακοί παλμοί". Το αρχικό σοκ γρήγορα έδωσε τη θέση του στον ενθουσιασμό που όμως δεν κράτησε πολύ.

Το ένα έμβρυο είχε τρύπα στην καρδιά και ανωμαλίες στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσεται όπως θα έπρεπε. "Ζύγισε μόλις 255 γραμμάρια και η αδερφή του πάνω από 900 γραμμάρια. Η μοναδική του ευκαιρία επιβίωσης θα ήταν να κάνει εγχείρηση καρδιάς αλλά δεν μπορούσαν λόγω των ανωμαλιών του εγκεφάλου του", δήλωσε η Brittani.

Σε κάθε επόμενο ραντεβού τα νέα ήταν χειρότερα. Στο ραντεβού της την Τρίτη οι γιατροί παρατήρησαν κάτι συγκλονιστικό στο υπερηχογράφημα. "Δεν βλέπαμε πολλά, αλλά η γιατρός μας είπε πως κρατούσαν τα χεράκια τους".

Στο υπερηχογράφημα φαίνεται το μικροσκοπικό χεράκι του Mason να είναι τυλιγμένο γύρω από το δάχτυλο της μεγαλύτερης δίδυμης αδερφής του Madilyn. "Τα περισσότερα δίδυμα όταν προσπαθεί να πάρει φωτογραφίες κλωτσάνε το ένα το άλλο. Μας είπε ότι το κοριτσάκι μας ήταν πολύ προστατευτικό με τον αδερφό της".

Επειδή ο Mason μπορεί ποτέ να μη γνωρίσει τη δίδυμη αδερφούλα του ή την οικογένεια, είναι πολύ ξεχωριστή στιγμή δεσίματος ανάμεσα στα δίδυμα πριν τα χωρίσει ο θάνατος. "Ξέρουμε ότι έχουμε ένα κομμάτι τους που θα υπάρχει για πάντα. Είναι πολύ ξεχωριστό" δήλωσε ο Ian.

"Είναι πολύ όμορφο. Είναι η μοναδική που μπορεί πραγματικά να είναι δίπλα του και του κρατά το χεράκι. Είναι πολύ παρήγορο να ξέρω ότι δεν θα πεθάνει μόνος", δήλωσε η συγκλονισμενη μητέρα.

Πηγή: News.com.au
Διαβάστε περισσότερα... »

Η συνάντηση του Ντοστογέφσκι, με το στάρετς Αμβρόσιο της Όπτινα




Ο Ντοστογιέφσκι έλεγε: «Δεν υπάρχει τίποτε πιο αγαθό, πιο βαθύ, πιο συμπαθητικό, πιο λογικό, πιο γενναίο και πιο τέλειο από τον Χριστόν.

Και συλλογίζομαι με αγάπη ζηλωτού πως όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά και δεν είναι δυνατόν να υπάρχη. 

Εάν κάποιος μου απεδείκνυε ότι ο Χριστός είναι μακρυά από την αλήθεια και η αλήθεια μακρυά από τον Χριστόν, θα προτιμούσα να μείνω με τον Χριστόν παρά με την αλήθεια».

Ο μεγάλος αυτός στοχαστής δεν μπορούσε να μην ελκυσθή από το μεγαλείο της Όπτινα. 

Είχε πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθήση το στάρτσεστβο και να γνωρίση τον φωτισμένο στάρετς. Και πράγματι τον Ιούνιο του 1878 βρέθηκε κοντά του και παρέμεινε επί δύο ημέρες. Δεν γνωρίζουμε βέβαια τι συζήτησαν στην ιδιαίτερη συνομιλία που είχαν. Ο π. Αμβρόσιος έμεινε ευχαριστημένος μαζί του. Είπε δε χαρακτηριστικά για το πρόσωπό του: «Αυτός είναι ο μετανοών».

Η τεραστία απήχησις που είχε η μορφή του στάρετς Αμβροσίου, καθώς επίσης και το έργο του, στην ψυχή του Ντοστογιέφσκι, παρουσιάζεται ολοζώντανη στα πρώτα κεφάλαια του μεγάλου του έργου «Αδελφοί Καραμάζωφ» που τότε ακριβώς άρχισε να συγγράφη. 

Στο έργο αυτό, που θεωρείται μεγαλειώδης και αριστουργηματική μυθιστορηματική σύνθεσις, προβάλλεται κατά τρόπο ανάγλυφο η ζωή, η δράσις και η διδασκαλία του στάρετς Ζωσιμά. Όλη η εξωτερική περιγραφή του χώρου, του κελλιού, των διαμερισμάτων, της Μονής, μέχρι μικρών λεπτομερειών ομιλούν για την Όπτινα.Μερικοί χαρακτηρισμοί για το πρόσωπο του στάρετς μπορούν να αποδοθούν πλήρως στον π. Αμβρόσιο.

Οπωσδήποτε προδίδουν τις προσωπικές εντυπώσεις του συγγραφέως. «Ο στάρετς», γράφει, «με την πρώτη ματιά που έρριχνε σ’ έναν άγνωστο, υποψιαζόταν για ποιο λόγο είχε έρθει, τι του χρειαζόταν κι’ ακόμη τι ήταν αυτό που βασάνιζε την συνείδησί του. 

Ο άνθρωπος που μετανοούσε έμενε κατάπληκτος, πολλές φορές τρόμαζε κιόλας, νιώθοντας έτσι να του ανοίγουν την ψυχή πριν προλάβη να πή λέξι. Πολλοί απ’ αυτούς που έρχονταν για πρώτη φορά να συνομιλήσουν ιδιαιτέρως μαζί του, έμπαιναν στο κελλί του με φόβο και ανησυχία· σχεδόν όλοι έβγαιναν υστέρα αστραποβολώντας.

Ο Στάρετς Αμβρόσιος, σελ. 186, Έκδοσις Ιεράς Μονής Παρακλήτου, Ωρωπός Αττικής


Πηγή: Αγιορείτικο Βήμα
Διαβάστε περισσότερα... »

''Πωλητής αγκαλιάς''





Ούτε ψυχολόγος, ούτε ψυχίατρος… πωλητής αγκαλιάς ∙ αυτό είναι το επάγγελμα του μέλλοντος.

Κάποιος που θα μας προσφέρει μια αγκαλιά, έναντι ακριβής αμοιβής. Μια αγκαλιά για να αφήσουμε ένα λυγμό, ένα γιατί, ένα φοβάμαι, ένα δεν αντέχω. Θα κάνει και επισκέψεις κατ’ οίκον, τις γιορτές δε, θα διπλασιάζονται οι τιμές, αλλά ποιος νοιάζεται…

«Φάρμακο» για το φαρμάκι.

Η φύση μας απαιτεί πολλές αγκαλιές… μα που να τις βρεις και πόσο να κρατήσουν…

Τσιγκούνηδες, με σταγονόμετρα και ζυγαριές… πάνω απ’ όλα η οικονομία.

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται ένα παιδί όταν έρχεται στον κόσμο, είναι η αγκαλιά. Η φύση μας δείχνει το δρόμο, αλλά γυρίζουμε την πλάτη επιδεικτικά. Δε στοιχίζει τίποτα το ρημάδι, μα καλά λένε, ό,τι δεν αγοράζεται με χρήματα, θεωρείται δεδομένο.

Όποιος επενδύσει σε αυτό το επάγγελμα, θα χαίρει άκρας εκτίμησης, κύρους και σεβασμού. Δεν αργεί, είναι κοντά, σύντομα θα βγει η αγγελία∙ ήδη σχηματίζονται ουρές.

Γκεκτσιάν Τάμι
Διαβάστε περισσότερα... »

Τοίχοι της Καλοσύνης σε όλη την Ελλάδα – Δείτε σε ποια σημεία έχουν τοποθετηθεί κρεμάστρες αλληλεγγύης





Το κίνημα αλληλεγγύης “Οι Τοίχοι της Καλοσύνης” απλώνεται γρήγορα σε όλη την Ελλάδα.

Συντάκτης | Βιβή Συργκάνη, enallaktikos

Το παράδειγμα της πρωτοπόρου Λάρισας, ακολουθούν πλέον εθελοντές και σε άλλες πόλεις, τοποθετώντας κρεμάστρες, όπου οι πολίτες μπορούν να αφήσουν ρούχα και τρόφιμα για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.




Η πρώτη κρεμάστρα στην Αγία Παρασκευή τοποθετήθηκε στον πλαϊνό τοίχο του γηπέδου “Σταύρος Κώτσης” (Γραβιάς και Σπάρτης 1) και συγκεκριμένα στο σημείο που η οδός Σπετσών συναντά την οδό Σπάρτης. 

Δείτε το σημείο στον χάρτη εδώ.




Το μήνυμα των εθελοντών: Ξεκίνησε και στο Ηράκλειο Κρήτης η προσπάθεια να (υπο)στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Πλέον οργανωνόμαστε, προμηθευόμαστε τα πρώτα μας υλικά (ξύλα χρώματα & γαντζάκια) και φτιάχνουμε τις κρεμάστρες μας.

Σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!

Καλή μας αρχή λοιπόν!

Δείτε όλα τα σημεία στο Ηράκλειο Κρήτης εδώ





Επισκεφτείτε την σελίδα των εθελοντών της Καλαμάτας και δείτε πως μπορείτε να βοηθήσετε εδώ



Το μήνυμα των εθελοντών από τα Ιωάννινα: Ο τοίχος της καλοσύνης – Ιωάννινα μόλις δημιουργήθηκε!

Ετοιμάζουμε τις πρώτες δράσεις μας! Σκοπός είναι κάθε γειτονιά της πόλης μας να έχει έναν τοίχο γεμάτο προσφορά, ελπίδα, όνειρα, αγάπη και φυσικά Καλοσύνη!

Όσοι θέλετε να βοηθήσετε στείλτε inbox ώστε να οργανώσουμε την πρώτη δημιουργία μας, κοινοποιήστε ή προσκαλέστε φίλους σας στη σελίδα, εφοδιαστείτε με όρεξη και δημιουργική διάθεση και ξεκινάμε!

Οι τοίχοι της πόλης μας σκοπό έχουν να προσφέρουν απέραντη καλοσύνη και αλληλεγγύη σε όσους το έχουν ανάγκη, άστεγους, οικογένειες, ηλικιωμένους, φοιτητές, μετανάστες -Ταμπέλες περιττές καθώς η μόνη λέξη που αρμόζει είναι η λέξη Άνθρωποι! 

Καλή Αρχή!” 

Δείτε τη σελίδα τους εδώ


Δείτε στην παρακάτω λίστα σελίδες εθελοντών σε όλη την Ελλάδα




Διαβάστε περισσότερα... »

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Τι εστίν Άνθρωπος;




ΤΙ ΕΣΤΙΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ;

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ είναι το εκλεκτό πλάσμα του ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ. Υπάρχει ΑΝΘΡΩΠΟΣ στην εποχή μας; Ναι, βέβαια και υπάρχει, όταν σαν ΥΠΑΡΞΗ διακρίνεται για την σωματική, πνευματική, ψυχική τελειότητα και υπεροχή, ανάμεσα στο σύνολο των όντων του πλανήτη. 

Η λέξη ΑΝΘΡΩΠΟΣ είναι σύνθετη και αποτελείται απ’ την πρόθεση ΑΝΩ και το ρήμα ΘΡΩΣΚΩ, που σημαίνει υψώνομαι προς τα πάνω. Δηλαδή ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ δημιουργήθηκε για έναν υπαρξιακό λόγο και για έναν ΑΝΩΤΕΡΟ σκοπό. Ο Άνθρωπος για να διεκδικεί τηνΥΠΑΡΞΗ του στον Πλανήτη, πρέπει να ακολουθεί πιστά, τον σωστό δρόμο του πεπρωμένου του. Κι αυτόν για να τον ανακαλύψει, πρέπει να ατενίζει με ευγνωμοσύνη προς το ΣΥΜΠΑΝ, εκεί από όπου προέρχεται η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ του.

Ο άνθρωπος είναι προικισμένος με πολλά ψυχικά και πνευματικάΧΑΡΙΣΜΑΤΑ, με τα οποία ξεχωρίζει απ’ όλα τα άλλα είδη-ζωικά ή φυτικά- της Μητέρας ΦΥΣΗΣ. Διαθέτει τον Έναρθρο λόγο, την Αντίληψη, την Λογική και την Συνείδηση. Είναι πλασμένος για να αναζητά το καλύτερο, το υψηλό, το ιδεατό. Είναι κοινωνικό ον που επιζητά την αλλαγή, την εξέλιξη. Ιδού μερικές από τις διανοητικές λειτουργίες του.

ΑΝΤΙΛΗΨΗ είναι φιλοσοφικός όρος και σημαίνει την αντίθεση δύο εννοιών ή δύο ιδεών. Είναι δε η πολλαπλή νοητική ενέργεια, με την οποία η συνείδηση επεξεργάζεται τα δεδομένα των αισθήσεων, τα διευκρινίζει κι αναφέρει τις εντυπώσεις της σε ορισμένο αντικείμενο, που το ξεχωρίζει από τον εαυτό της, σαν κάτι αυθυπόστατο. Η αντίληψη είναι σπουδαία λειτουργία, γιατί μέσω της αντιληπτικής διαδικασίας αναγνωρίζεται, αξιολογείται και μεταβάλλεται το περιβάλλον. Η σημασία της φαίνεται από τις συνέπειες που υπάρχουν, όταν αυτή δεν λειτουργεί σωστά. 

ΑΙΣΘΗΣΗ είναι η ικανότητα του ανθρώπου να αποκτά Αντίληψη της αντικειμενικής πραγματικότητας, αφού βέβαια ενεργοποιήθηκαν τα αισθητήρια όργανα. Οι αισθήσεις είναι οι εικόνες του εξωτερικού κόσμου.

ΒΟΥΛΗΣΗ είναι η ικανότητα του ανθρώπου να υποτάσσεται στον σκοπό που επέλεξε και την πραγματοποίησή του με όλες τις δυνάμεις του. 

ΓΝΩΜΗ είναι η προσωπική άποψη ή αντίληψη πάνω σε διάφορα ζητήματα, που αφορούν το σύνολο των ανθρώπινων εκδηλώσεων.

ΓΝΩΣΗ είναι η έγκυρη αντίληψη του ανθρώπου, για τα στοιχεία και τις μορφές του αντικειμένου, που καλείται να εξετάσει.

ΔΙΑΝΟΗΣΗ-ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ είναι το κοινωνικό στρώμα που διακρίνεται για την πνευματική εργασία του και την διάδοση του πολιτισμού. Παράγουν ανεξάρτητη σκέψη που ωθεί προς την εξέλιξη.

ΛΟΓΟΣ Είναι ό,τι περισσότερο από κάθε άλλο γνώρισμα χαρακτηρίζει τον άνθρωπο και τον ξεχωρίζει στο ζωικό βασίλειο. 

ΛΟΓΙΚΗ είναι η λειτουργία της νόησης, η οποία εξετάζει τα προϊόντα της σκέψης κι έχει στόχο την αναζήτηση της Αλήθειας.

ΝΟΗΣΗ: Είναι η δυνατότητα του μυαλού να διαχειρίζεται τα δεδομένα των αισθήσεων και να διαμορφώνει τις έννοιες, τις κρίσεις, τους συλλογισμούς, φτάνοντας στην γνώση της φυσικής και της κοινωνικής πραγματικότητας. 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ είναι η ιδιότητα του ανθρώπου, να διατυπώνει κρίσεις για την ηθική βαρύτητα των ατομικών σκέψεων και πράξεων.

ΙΔΙΟΦΥΪΑ είναι η ξεχωριστή, η ιδιαίτερη εκδήλωση των δημιουργικών δυνάμεων των ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ Δ Ι Ε Ρ Γ Α Σ Ι Ω Ν.

ΜΑΙΡΗ ΚΑΡΑ



Διαβάστε περισσότερα... »

Τι εστίν ανθρωπάκι;




ΤΙ ΕΣΤΙΝ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ;

ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ εστί λειψός άνθρωπος, που ζει και κινείται μόνο γύρω απ’ το συμφέρον του κι απ’ τις προσωπικές του επιθυμίες. 

Τα βιολογικά χαρακτηριστικά της ασήμαντης παρουσίας του, είναι:

ΑΤΟΜΙΣΜΟΣ: Είναι σύνολο αντιλήψεων που θέτει την ευτυχία του ατόμου, πάνω απ’ το γενικό σύνολο, για το οποίο αδιαφορεί.

ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ είναι η ιδιότητα του λειψού ανθρώπου, που προσπαθεί να παραποιήσει την πραγματικότητα παρουσιάζοντας τον εαυτό του καλύτερο απ’ ό,τι είναι. Αλαζών είναι ο καυχησιάρης, ο κομπορρήμονας, αυτός που επαίρεται, αυτός που υπερηφανεύεται για τον εαυτό του και τα χαρίσματά του, για αυτά δηλαδή που δεν κατέχει. Η αιτία αυτής της συμπεριφοράς του είναι ο Υπέρμετρος Εγωισμός, η Ματαιοδοξία, η Ανασφάλεια, η ανάγκη για αναγνώριση από τους άλλους για Γόητρο και Κύρος, που στερείται. Όλα αυτά εκδηλώνονται βέβαια μόνο στο μικρόψυχο ανθρωπάκι, που το διακρίνει η έλλειψη Αυτογνωσίας.

ΔΙΧΟΝΟΙΑ: Σπέρνει διχόνοια στο περιβάλλον του, για να προβάλλει το εγωιστικό στοιχείο και το προσωπικό συμφέρον του.

ΕΚΔΙΚΗΣΗ: Είναι η πράξη που ανταποδίδει μειωτική βλάβη και αποβλέπει στην ικανοποίηση των φτηνών συναισθημάτων του.

ΕΛΑΤΤΩΜΑ: Είναι έλλειψη σωματική, Πνευματική, Ηθική, που προσδίδει μειονεκτικά συναισθήματα στον... ελαττωματικό ιδιοκτήτη της.

ΕΝΣΤΙΚΤΑ είναι η έμφυτη παρόρμηση, που ρυθμίζει τις ενέργειες του ανθρώπου, ανεξάρτητα από βουλητικές ή συνειδητές λειτουργίες. Τα ένστικτα στα ζώα αντικαθιστούν την λογική. Όσο ο άνθρωπος αναπτύσσει την Κρίση του, ατονεί η λειτουργία τους και αντικαθίστανται από τις Ορμές, τόσο στο βουλητικό όσο και στο πνευματικό επίπεδο... αν υπάρχει.

ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ: Είναι η αίσθηση ότι τα γνωρίζει όλα, επειδή ακριβώς δεν έχει συναίσθηση, πόσα δεν γνωρίζει. Επικίνδυνος ημιμαθής ανθρωπάκος.

ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ: Είναι η στενή επιδίωξη του ατομικού συμφέροντος, η οποία τίθεται ως πρωταρχικό μέλημα της συμπεριφοράς του.

ΚΑΚΙΑ: Είναι η τάση να επιθυμεί να πράττει το κακό, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια Αγαθού και Δικαιοσύνης.

ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ: Περιφρονητική αντιμετώπιση προοδευτικών Ιδεών, που τις διαβάλλει και διασύρει για προσωπική ικανοποίησή του.

ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑ: Είναι η επίμονη επιδίωξη ανάξιας λόγου Δόξας και σκόπιμο κυνήγι της προβολής με κάθε μέσο. Ψωνάρα...

ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟΣ: Είναι η άκρατη Εγωλατρεία, ο παθολογικός αυτοθαυμασμός και η αδικαιολόγητη μεγάλη Ιδέα του εαυτού του.

ΠΑΘΟΣ: Είναι η ισχυρή κι ακατανίκητη επιθυμία που κυριαρχεί στο έλλογο μέρος της ΥΠΑΡΞΗΣ μας. Υπάρχουν τα Ευγενή, Ταπεινα και Σταθερά πάθη. Τα Ευγενή είναι κίνητρα για ωφέλιμη δημιουργία. Τα ταπεινά υποτάσσουν την Λογική στις ορμές και οδηγούν στην Αυτοκαταστροφή. 

ΦΘΟΝΟΣ: Η ιδιότητα του ανθρώπου που λυπάται για τις επιτυχίες των άλλων. Είναι αποτέλεσμα της ανταγωνιστικής ανθρώπινης φύσης κι έχει αιτία ένα συναίσθημα κατωτερότητας και έλλειψη πνευματικής και ψυχικής καλλιέργειας. Ο άνθρωπος που φθονεί δεν έχει νηφάλια και αντικειμενική σκέψη. Είναι έρμαιο στα πάθη και τις αδυναμίες του. 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: Παρακαλούνται οι κάτοχοί τους, να προσέλθουν στο Γραφείο Ευρέσεως «χαμένων» Υ Π Ο Κ Ε Ι Μ Ε Ν Ω Ν ...

ΜΑΙΡΗ ΚΑΡΑ
Διαβάστε περισσότερα... »

Σόλων ο Αθηναίος




Ένας κοσμογυρισμένος σοφός ήταν ο Σόλωνας από την Αθήνα. Είδε και άκουσε πολλά στα εμπορικά του, κυρίως, ταξίδια και με την εμπειρία και τη σοφία του αγάπησε και ύμνησε περισσότερο την πατρίδα του, την Αθήνα. Οι συμπατριώτες του Αθηναίοι, εκτιμώντας τη φιλοπατρία του αλλά και τη σεμνότητα και το βάθος της σοφίας του, του ανέθεσαν τη δημιουργία της νομοθεσίας τους, γιατί ξέραν πως διακήρυσσε: μόνο αν 



μάθεις να άρχεσαι θα ξέρεις και να άρχεις, να εξουσιάζεις δηλαδή. Κι ακόμα τόνιζε, μη λες ψέματα αλλά την αλήθεια και ποτέ σου να μην πέφτεις σε υπερβολές (Μηδέν άγαν).

Και πράγματι στη νομοθεσία του εφάρμοσε το ότι οι συμβουλές μας πρέπει να είναι για τα πιο καλά κι όχι για τα πιο ευχάριστα. Έμεινε η μνήμη του στην ιστορία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ανθρωπότητας με τον περίφημο νόμο του, τησεισάχθεια. Γιατί σήκωσε στ΄ αλήθεια το βάρος (άχθος) των χρεών για τους Αθηναίους, που πολλές φορές αναγκάζονταν να πουλήσουν την ελευθερία τους, επειδή δεν μπορούσαν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους και κατέληγαν δούλοι. 

Τους ξανάδωσε λοιπόν την ελευθερία, αφού τους χάρισε με νόμο τα χρέη τους. Γιατί με την ελευθερία τους χάρισε και την πατρίδα και τη γλώσσα τους, καθώς, στενεμένοι από τα χρέη, πολλοί ήταν άθελά τους ξενιτεμένοι και είχαν ξεχάσει και τη μητρική γλώσσα τους. Και μάλιστα δίκαια καμαρώνει γι΄ αυτό στο ποίημά του:

Αθηναίους πολλούς, που δίκια ή άδικα είχαν πουληθεί μακριά,

στη θεόχτιστη πατρίδα τους ξανάφερα.

Άλλοι, που χρέη αβάσταχτα τους πιέζανε,

μόνοι είχαν φύγει και, γυρνώντας δω κι εκεί,

την αττική τους γλώσσα είχαν ξεχάσει πια,

κι απ΄ της σκλαβιάς άλλοι υποφέραν την ντροπή

εδώ στον τόπο, μπρος στο αγρίεμα τρέμοντας

των αφεντάδων. Όλους τους λευτέρωσα.



Και παρόλο που οι συμπατριώτες του του ζήτησαν να γίνει αυτός, ο σοφός, μονάρχης τους απόλυτος και να τους κυβερνήσει, αντίθετα, υπηρετώντας την πατρίδα και τους νόμους της και θέλοντας να μην υποκύψει σε κανενός είδους πειρασμό, έφυγε από την Αθήνα για δέκα χρόνια, για να μην υποχωρήσει σε τυχόν “πιέσεις” για αλλαγές στους νόμους που κατέθεσε. Συνήθιζε μάλιστα να λέει πως ο νόμος είναι κάτι σαν τον ιστό της αράχνης. Αν πέσει κάτι ελαφρύ πάνω του αντέχει, αν όμως πέσει πάνω του κάτι βαρύ και δυνατότερο τον τρυπάει και τον διαπερνάει. Πάντα υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος να «ξεφύγουν» από τον νόμο άνθρωποι με «βάρος» και «δύναμη». Όμως πάντα τόνιζε στους Αθηναίους πως τέτοιοι άνθρωποι ήταν δημιούργημα του ίδιου του λαού.

– Εσείς τους κάνατε μεγάλους, έλεγε και ξανάλεγε. Αλήθεια, μεγάλο σφάλμα.



Τη φήμη όμως του Σόλωνα, την ύμνησε άθελά του και ο πάμπλουτος Κροίσος, ο βασιλιάς της Λυδίας, που, όταν ο Σόλωνας τον επισκέφτηκε, περίμενε πως θα τον θεωρούσε τον πιο ευτυχισμένο άνθρωπο με τόσα πλούτη που είχε. Αλλά ο Σόλωνας του είπε τότε το περίφημο, Μηδένα προ του τέλους μακάριζε, δηλαδή ευτυχισμένος κρίνεται κάποιος από το τέλος του. Κι όταν ο Κροίσος, αργότερα, ήταν αιχμάλωτος του βασιλιά των Περσών Κύρου και καταδικασμένος να πεθάνει στην πυρά, 

φώναξε τρεις φορές το όνομα του Σόλωνα, καθώς θυμήθηκε τα λόγια του. Και πράγματι ο Κύρος του χάρισε τη ζωή, όταν έμαθε για τον Σόλωνα και τα σοφά λόγια του, που ζουν και μας καθοδηγούν πάντα, αν τα γνωρίσουμε και κατανοήσουμε την αξία και την αλήθεια τους.



Διαβάστε περισσότερα... »