«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Τι εστίν Άνθρωπος;




ΤΙ ΕΣΤΙΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ;

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ είναι το εκλεκτό πλάσμα του ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ. Υπάρχει ΑΝΘΡΩΠΟΣ στην εποχή μας; Ναι, βέβαια και υπάρχει, όταν σαν ΥΠΑΡΞΗ διακρίνεται για την σωματική, πνευματική, ψυχική τελειότητα και υπεροχή, ανάμεσα στο σύνολο των όντων του πλανήτη. 

Η λέξη ΑΝΘΡΩΠΟΣ είναι σύνθετη και αποτελείται απ’ την πρόθεση ΑΝΩ και το ρήμα ΘΡΩΣΚΩ, που σημαίνει υψώνομαι προς τα πάνω. Δηλαδή ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ δημιουργήθηκε για έναν υπαρξιακό λόγο και για έναν ΑΝΩΤΕΡΟ σκοπό. Ο Άνθρωπος για να διεκδικεί τηνΥΠΑΡΞΗ του στον Πλανήτη, πρέπει να ακολουθεί πιστά, τον σωστό δρόμο του πεπρωμένου του. Κι αυτόν για να τον ανακαλύψει, πρέπει να ατενίζει με ευγνωμοσύνη προς το ΣΥΜΠΑΝ, εκεί από όπου προέρχεται η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ του.

Ο άνθρωπος είναι προικισμένος με πολλά ψυχικά και πνευματικάΧΑΡΙΣΜΑΤΑ, με τα οποία ξεχωρίζει απ’ όλα τα άλλα είδη-ζωικά ή φυτικά- της Μητέρας ΦΥΣΗΣ. Διαθέτει τον Έναρθρο λόγο, την Αντίληψη, την Λογική και την Συνείδηση. Είναι πλασμένος για να αναζητά το καλύτερο, το υψηλό, το ιδεατό. Είναι κοινωνικό ον που επιζητά την αλλαγή, την εξέλιξη. Ιδού μερικές από τις διανοητικές λειτουργίες του.

ΑΝΤΙΛΗΨΗ είναι φιλοσοφικός όρος και σημαίνει την αντίθεση δύο εννοιών ή δύο ιδεών. Είναι δε η πολλαπλή νοητική ενέργεια, με την οποία η συνείδηση επεξεργάζεται τα δεδομένα των αισθήσεων, τα διευκρινίζει κι αναφέρει τις εντυπώσεις της σε ορισμένο αντικείμενο, που το ξεχωρίζει από τον εαυτό της, σαν κάτι αυθυπόστατο. Η αντίληψη είναι σπουδαία λειτουργία, γιατί μέσω της αντιληπτικής διαδικασίας αναγνωρίζεται, αξιολογείται και μεταβάλλεται το περιβάλλον. Η σημασία της φαίνεται από τις συνέπειες που υπάρχουν, όταν αυτή δεν λειτουργεί σωστά. 

ΑΙΣΘΗΣΗ είναι η ικανότητα του ανθρώπου να αποκτά Αντίληψη της αντικειμενικής πραγματικότητας, αφού βέβαια ενεργοποιήθηκαν τα αισθητήρια όργανα. Οι αισθήσεις είναι οι εικόνες του εξωτερικού κόσμου.

ΒΟΥΛΗΣΗ είναι η ικανότητα του ανθρώπου να υποτάσσεται στον σκοπό που επέλεξε και την πραγματοποίησή του με όλες τις δυνάμεις του. 

ΓΝΩΜΗ είναι η προσωπική άποψη ή αντίληψη πάνω σε διάφορα ζητήματα, που αφορούν το σύνολο των ανθρώπινων εκδηλώσεων.

ΓΝΩΣΗ είναι η έγκυρη αντίληψη του ανθρώπου, για τα στοιχεία και τις μορφές του αντικειμένου, που καλείται να εξετάσει.

ΔΙΑΝΟΗΣΗ-ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ είναι το κοινωνικό στρώμα που διακρίνεται για την πνευματική εργασία του και την διάδοση του πολιτισμού. Παράγουν ανεξάρτητη σκέψη που ωθεί προς την εξέλιξη.

ΛΟΓΟΣ Είναι ό,τι περισσότερο από κάθε άλλο γνώρισμα χαρακτηρίζει τον άνθρωπο και τον ξεχωρίζει στο ζωικό βασίλειο. 

ΛΟΓΙΚΗ είναι η λειτουργία της νόησης, η οποία εξετάζει τα προϊόντα της σκέψης κι έχει στόχο την αναζήτηση της Αλήθειας.

ΝΟΗΣΗ: Είναι η δυνατότητα του μυαλού να διαχειρίζεται τα δεδομένα των αισθήσεων και να διαμορφώνει τις έννοιες, τις κρίσεις, τους συλλογισμούς, φτάνοντας στην γνώση της φυσικής και της κοινωνικής πραγματικότητας. 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ είναι η ιδιότητα του ανθρώπου, να διατυπώνει κρίσεις για την ηθική βαρύτητα των ατομικών σκέψεων και πράξεων.

ΙΔΙΟΦΥΪΑ είναι η ξεχωριστή, η ιδιαίτερη εκδήλωση των δημιουργικών δυνάμεων των ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ Δ Ι Ε Ρ Γ Α Σ Ι Ω Ν.

ΜΑΙΡΗ ΚΑΡΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια: