«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Η τέχνη της παρατήρησης



«Η τύχη ευνοεί μόνο τα προετοιμασμένα μυαλά», έλεγε ο κορυφαίος χημικός με τις σημαντικές ανακαλύψεις στη Μικροβιολογία Louis Pasteur, αναφερόμενος στην τέχνη της παρατήρησης.

«Η γνώση προκύπτει από τη διαδικασία της παρατήρησης των ομοιοτήτων και των επαναλήψεων των γεγονότων που συμβαίνουν γύρω μας», συμπλήρωνε ο πρωτοπόρος της νευροεπιστήμης Wilfred Trotter. 

Η έντονη παρατήρηση είναι το στοιχείο που μετουσιώνει, αδιαμφισβήτητα, την πληροφορία σε γνώση.



Αυτό είναι και το αντικείμενο του ιστορικού βιβλίου με τίτλο: 'The Art of Scientific Investigation', 
του καθηγητή παθολογίαςW.I.B. Beveridge, το οποίο εκδόθηκε, πρώτη φορά, το 1950. Μέσα στα χρόνια, έχουν γίνει κι άλλες εκδόσεις του βιβλίου, το οποίο δεν έχει χάσει τίποτε από τη δύναμή του. 

Ο καθηγητής Beveridge διερευνά, ανάμεσα σε άλλα, τη διαισθητική πλευρά των επιστημόνων. 

Στόχος του είναι να δείξει πώς το μυαλό των ανθρώπων μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα στη διαδικασία της επιστημονικής ανακάλυψης. 

Το βιβλίο επικεντρώνεται στις βασικές αρχές και τις διανοητικές τεχνικές που είναι κοινές στα περισσότερα είδη έρευνας, αναφέρεται τις σπουδαίες ανακαλύψεις και παραθέτει τις εμπειρίες πολυάριθμων επιστημόνων, αντιμετωπίζοντας την επιστημονική έρευνα ως δημιουργική τέχνη.

«
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η παρατήρηση είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να κοιτάζεις. Περιλαμβάνει μια διανοητική διαδικασία. Σε όλες τις παρατηρήσεις υπάρχουν δύο στοιχεία: μια οπτική αντίληψη του αντικειμένου και μια διανοητική, η οποία μπορεί να είναι, εν μέρει συνειδητή και εν μέρει ασυνείδητη»
, γράφει ο Beveridge. 

Και προσθέτει: «Μερικές φορές είναι δυνατό να χαράξουμε μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ της παρατήρησης και της διαίσθησης. 

Για παράδειγμα ο Αριστοτέλης σχολίασε ότι η παρατήρηση της φωτεινής πλευράς του φεγγαριού, η οποία είναι πάντα προς τον ήλιο, μπορεί, ξαφνικά, να ενεργοποιήσει στο μυαλό του παρατηρητή την εξήγηση, ότι το φεγγάρι λάμπει από το φως του ήλιου».




Δεν υπάρχουν σχόλια: