Βιταμίνες που προστατεύουν και επιδιορθώνουν το DNA προστατεύοντάς μας από πλήθος ασθενειών και επιβραδύνοντας τη γήρανση τα κύτταρά μας, έχουν μηχανισμούς επιδιόρθωσης των βλαβών που παρατηρούνται στον οργανισμό μας. Για να το επιτύχουν όμως αυτό, τις περισσότερες φορές, χρειάζεται να ενεργοποιήσουν τις πρωτεΐνες τους.
Η επιδιόρθωση των βλαβών του DNA, απαιτεί την ενεργοποίηση πρωτεϊνών. Όταν όμως από τα κύτταρά μας απουσιάζουν βασικά στοιχεία, όπως ένζυμα, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, αυτά (τα κύτταρα), δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.
Γνωρίζουμε πια ότι όλα αυτά τα στοιχεία ο οργανισμός μας τα λαμβάνει από τις τροφές και έχουμε υποχρέωση να μην του τα στερούμε.
Πολλές φορές ακούμε ότι το τάδε ένζυμο ή η τάδε πρωτεΐνη βοηθούν τα κύτταρα να αντιμετωπίσουν και πολλές φορές να θεραπεύσουν την τάδε ασθένεια.
Όταν όμως αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν, τι γίνεται;
Όταν όμως αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν, τι γίνεται;
Άς δούμε λοιπόν τώρα, τέσσερα από αυτά τα στοιχεία, τα οποία βοηθούν στην επιδιόρθωση των βλαβών που προκαλούνται στο DNA από διάφορες συνθήκες και που επιβραδύνουν την γήρανση του οργανισμού.
1) βιταμίνη Β3 (νιασίνη), την οποία βρίσκουμε:
στις πατάτες
στις γλυκοπατάτες
στο αβοκάντο
στους χουρμάδες
στα αράπικα φιστίκια
στα δημητριακά ολικής αλέσεως
στο μαύρο ψωμί
στα φασόλια
στα ρεβίθια
στις φακές
στα μανιτάρια
στο μοσχαρίσιο κρέας
στα ψάρια
στο κοτόπουλο
στις γλυκοπατάτες
στο αβοκάντο
στους χουρμάδες
στα αράπικα φιστίκια
στα δημητριακά ολικής αλέσεως
στο μαύρο ψωμί
στα φασόλια
στα ρεβίθια
στις φακές
στα μανιτάρια
στο μοσχαρίσιο κρέας
στα ψάρια
στο κοτόπουλο
2) βιταμίνη Β9 (φυλλικό ή φολικό οξύ) το οποίο βρίσκουμε:
στo σπανάκι
στην κράμβη
στο λάχανο
στο μπρόκολο
τα γογγύλια
στα τεύτλα
στο σινάπι
στα λαχανάκια Βρυξελλών
στα μπιζέλια
στα σπαράγγια
στο χυμό πορτοκαλιού
στο αβοκάντο
στα ακτινίδια
στις μπανάνες
στο λάχανο
στο μπρόκολο
τα γογγύλια
στα τεύτλα
στο σινάπι
στα λαχανάκια Βρυξελλών
στα μπιζέλια
στα σπαράγγια
στο χυμό πορτοκαλιού
στο αβοκάντο
στα ακτινίδια
στις μπανάνες
στα φασόλια
στα δημητριακά ολικής αλέσεως
στο στο φύτρο του σταριού
στα αμύγδαλα
στα κάστανα
στο κρόκο του αυγού
στο γάλα
3) βιταμίνη Β12 (κυανοκοβαλαμίνη) την οποία βρίσκουμε:
στα ψάρια
στα γαλακτοκομικά προϊόντα
στο κοτόπουλο
στα αυγά
στο κόκκινο κρέας
στο σιτάλευρο
στα πράσινα λαχανικά
στα όσπρια
τη μαγιά
4) βιταμίνη Ε,
στο κοτόπουλο
στα αυγά
στο κόκκινο κρέας
στο σιτάλευρο
στα πράσινα λαχανικά
στα όσπρια
τη μαγιά
4) βιταμίνη Ε,
την οποία βρίσκουμε:
στο ελαιόλαδο
στο ηλιέλαιο
στο σιτέλαιο
στο σησαμέλαιο
στο αραβοσιτέλαιο
στο σογιέλαιο
στο φύτρο του σταριού
στα αμύγδαλα
στα καρύδια
στους ηλιόσπορους
στα φουντούκια
στα φιστίκια
στα φασόλια
στα πράσινα λαχανικά
στο σπανάκι
στο μπρόκολο
στα ακτινίδια
στη ντομάτα
στις ελιές
στο αβοκάντο
στα δημητριακά ολικής αλέσεως
στο ηλιέλαιο
στο σιτέλαιο
στο σησαμέλαιο
στο αραβοσιτέλαιο
στο σογιέλαιο
στο φύτρο του σταριού
στα αμύγδαλα
στα καρύδια
στους ηλιόσπορους
στα φουντούκια
στα φιστίκια
στα φασόλια
στα πράσινα λαχανικά
στο σπανάκι
στο μπρόκολο
στα ακτινίδια
στη ντομάτα
στις ελιές
στο αβοκάντο
στα δημητριακά ολικής αλέσεως
5) βιταμίνη D
της οποίας κύρια πηγή της είναι το ηλιακό φως στα τρόφιμα την βρίσκουμε:
στο μουρουνέλαιο
στο σολομό
στον κολιό
στο σολομό
στον κολιό
στο λαβράκι
στο φαγκρί
στη ρέγκα
στον τόνο
στις σαρδέλες
στα μανιτάρια
στα αυγά
στο πλιγούρι βρώμης (quaker)
6) καροτενοειδή- βιταμίνη Α (πρόδρομες ουσίες), τα οποία τα βρίσκουμε:
Τα παραπάνω στοιχεία, παίζουν σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της σταθερότητας και ακεραιότητας του DNA.
στο φαγκρί
στη ρέγκα
στον τόνο
στις σαρδέλες
στα μανιτάρια
στα αυγά
στο πλιγούρι βρώμης (quaker)
6) καροτενοειδή- βιταμίνη Α (πρόδρομες ουσίες), τα οποία τα βρίσκουμε:
σε όλα τα ώριμα
κόκκινα φρούτα και λαχανικά
στα καρότα
στα πράσινα λαχανικά
στο λάχανο
στο σπανάκι
στις λαχανίδες
στο σινάπι
στο καρπούζι
στο κόκκινο γκρέιπ φρουτ
στη ντομάτα-στην ωμή και στη μαγειρεμένη
στις κόκκινες πιπεριές
στο βερύκοκο
στα μανταρίνια
στο πεπόνι
στον ανανά
στα πορτοκάλια
κόκκινα φρούτα και λαχανικά
στα καρότα
στα πράσινα λαχανικά
στο λάχανο
στο σπανάκι
στις λαχανίδες
στο σινάπι
στο καρπούζι
στο κόκκινο γκρέιπ φρουτ
στη ντομάτα-στην ωμή και στη μαγειρεμένη
στις κόκκινες πιπεριές
στο βερύκοκο
στα μανταρίνια
στο πεπόνι
στον ανανά
στα πορτοκάλια
στα ρόδια
στη γλυκοπατάτα
στα παντζάριαστον κόλιαντρο
στα ραδίκια-στα μαγειρεμένα
στα φιστίκια
στην πάπρικα
στη γλυκοπατάτα
στα παντζάριαστον κόλιαντρο
στα ραδίκια-στα μαγειρεμένα
στα φιστίκια
στην πάπρικα
Τα παραπάνω στοιχεία, παίζουν σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της σταθερότητας και ακεραιότητας του DNA.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου