«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

'Τηλεμεταφορά' στην Αρχαία Ελλάδα;



Όλοι λίγο πολύ γνωρίζετε για την τηλεμεταφορά, κυρίως μέσα από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όπου η τηλεμεταφορά επιτυγχάνεται με την βοήθεια της τεχνολογίας, εδώ θα δούμε δυο περιπτώσεις που έρχονται από την Αρχαία Ελλάδα αν και στην πρώτη περίπτωση δεν αποκλείεται και το φαινόμενο της νεκρανάστασης

Ο Αριστέας ο Προκοννήσιος, αρχαίος ποιητής για τον οποίο ο Ηρόδοτος λέει ότι έζησε πριν τον Όμηρο, είχε επισκεφθεί το κατάστημα ενός φίλου του, ένα πλυντήριο της εποχής και ξαφνικά ''πέθανε''. 


Ο ιδιοκτήτης κλείνει το κατάστημα και πάει να ειδοποιήσει τους συγγενείς του ποιητή, τα νέα εξαπλώθηκαν πολύ γρήγορα, αλλά όταν έφτασαν στο κατάστημα το σώμα του Αριστέα είχε εξαφανιστεί. Ένας ξένος όμως που μόλις είχε αφιχθεί από τη Κύζικο, τους είπε ότι είδε τον Αριστέα πολλά χιλιόμετρα έξω από τη πόλη και κατευθυνόταν προς τη Κύζικο.

Επτά χρόνια αργότερα, επανεμφανίστηκε στη πόλη του και έγραψε τα ''Αριμάσπεια'' και μετά ξαναεξαφανίστηκε.

300 χρόνια, περίπου, αργότερα εμφανίζεται σαν όραμα στο Μεταπόντιο, πόλη όπου φιλοξένησε και τον Πυθαγόρα και λέει στους κατοίκους να χτίσουν ναό προς τιμήν του Απόλλωνα, αλλά και έναν δικό του ανδριάντα, οι κάτοικοι αφού συμβουλεύτηκαν το μαντείο των Δελφών, έχτισαν και το ναό προς τιμήν του Απόλλωνα αλλά και ο ανδριάντας του Αριστέα κοσμούσε το κέντρο της πόλης..

Ο Αριστέας στην πρώτη του εξαφάνιση, εικάζεται ότι κατελήφθη από Απολλώνεια μανία και περιπλανήθηκε στους υπερβόρειους και στη χώρα των μονόφθαλμων Αριμασπών, από όπου και εμπνεύστηκε το έργο του ''Αριμάσπεια''.

Ένα άλλο περίεργο παράδειγμα τηλεμεταφοράς (;) ήταν και αυτό του φιλόσοφου Ερμότιμου που έζησε τον 6ο αιώνα π.Χ. Ο Ερμότιμος είχε την ικανότητα να βγαίνει από το σώμα του για πολύ καιρό και όταν επέστρεφε προφήτευε το μέλλον.

Συνήθως άφηνε το σώμα του στη φροντίδα της γυναίκας του και εκείνος έκανε τα ταξίδια του σε άλλες διαστάσεις. Δύο μαθητές του όμως, που ήθελαν να κλέψουν το μυστικό του Ερμότιμου, καθώς θεωρούσαν ότι ήταν προιόν μαγικών δυνάμεων, ξεγέλασαν τη γυναίκα του, με το πρόσχημα ότι θα πρόσεχαν εκείνοι το σώμα του δασκάλου τους. 


Όταν όμως η γυναίκα του Ερμότιμου έφυγε, εκείνοι το έκαψαν πριν ο Ερμότιμος επιστρέψει και έτσι παγιδεύτηκε σε άλλες διαστάσεις, σύμφωνα όμως με μια διαφορετική παράδοση ο Ερμότιμος μετενσαρκώθηκε λίγα χρόνια αργότερα ως Πυθαγόρας!


Δεν υπάρχουν σχόλια: