«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Καλώδια οπτικών ινών, από νήματα μορίων DNA!



Χάρη σε μια νέα καινοτομική τεχνική, «νήματα» μορίων DNA μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε μικροσκοπικά καλώδια οπτικών ινών, που είναι σε θέση να μεταφέρουν το φως καθ' όλο το μήκος τους.

Τέτοια καινοφανή καλώδια, θα μπορούσαν να είναι σημαντικά σε νέες εφαρμογές, όπως οι οπτικοί υπολογιστές (που χρησιμοποιούν φως αντί για ηλεκτρισμό για να κάνουν τους υπολογισμούς τους) ή τα συστήματα τεχνητής φωτοσύνθεσης, τα οποία στο μέλλον μπορεί να αντικαταστήσουν τα σημερινά ηλιακά πάνελ.

Συσκευές όπως οι παραπάνω, χρειάζονται μικροσκοπικά «σύρματα» που θα μεταφέρουν τα φωτόνια εκεί που χρειάζεται. Σουηδοί επιστήμονες του τεχνολογικού πανεπιστημίου Τσάλμερς στο Γκέτεμποργκ, υπό τον Μπο Άλμπινσον, κατόρθωσαν να φτιάξουν τέτοια «σύρματα», τα οποία αποτελούνται από ένα μίγμα DNA και μορίων που λέγονται «χρωμοφόρα», τα οποία μπορούν να απορροφήσουν και να μεταφέρουν φως, σύμφωνα με εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας.

Το αποτέλεσμα της νέας τεχνικής, είναι παρόμοιο με τη λειτουργία των φυσικών φωτονικών «συρμάτων» στο εσωτερικό των οργανισμών όπως οι άλγες, τα οποία χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν φωτόνια σε τμήματα του κυττάρου όπου η ενέργειά τους αποθηκεύεται και στη συνέχεια μετατρέπεται. Στα οργανικά αυτά «σύρματα», τα χρωμοφόρα σχηματίζουν αλυσίδες μετάδοσης φωτονίων.

Οι Σουηδοί επιστήμονες, χρησιμοποίησαν ένα συγκεκριμένο χρωμοφόρο, το ΥΟ, που έχει ισχυρή συνάφεια με τα μόρια του DNA, δημιουργώντας έτσι «πλεξούδες» DNA μαζί με χρωμοφόρα καθ' όλο το μήκος της αλυσίδας. Με τον τρόπο αυτό, η αλυσίδα πλέον μετατράπηκε σε «σύρμα» μετάδοσης φωτονίων, με διάμετρο λίγα νανόμετρα και μήκος 20 νανόμετρα (ένα νανόμετρο ισούται με ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου), διαστάσεις που είναι κατάλληλες για τη χρησιμοποίησή της σε μικροτσίπ.

Στα πρώτα πειράματα,
τα νέα «καλώδια DNA» μετέφεραν στην άκρη τερματισμού τους περίπου το 30% του φωτός που εισήχθη στην αρχή τους. Οι φυσικοί είχαν χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν χρωμοφόρα, αλλά με μια πιο πολύπλοκη τεχνική, που επέτρεπε τη χημική πρόσδεσή τους σε μια «σκαλωσιά DNA».

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: