«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Πόσα συστατικά χρειάζεται ένα σπίρτο για να ανάψει;



Πόσα συστατικά χρειάζεται ένα σπίρτο για να ανάψει;

Αν και οι περισσότεροι χρησιμοποιούν πλέον για το άναμμα φλόγας τους μικρούς αναπτήρες υγραερίου, όλοι σε κάποιες περιπτώσεις τρίψαμε την επικαλυμμένη χρωματιστή άκρη του μικρού σπίρτου για να δούμε την λαμπρή φλόγα και να μυρίσουμε την «όξινη» μυρωδιά της. 

Το ταπεινό και «απλό» σπίρτο είναι ένα άριστο παράδειγμα για να αντιληφθεί κανείς πώς λειτουργεί η Χημεία σαν επιστήμη εφαρμογών. Το απλό σπίρτο που ανάψατε δεν είναι τελικά τόσο απλό όσο ίσως πιστεύετε, διότι περιέχει συνήθως 20 διαφορετικά συστατικά! 

Ας αρχίσουμε αναφέροντας τα βασικά.

Για να ανάψουν φέρουν στην άκρη τους
ένα μείγμα από χλωρικό κάλιο, θειάφι και ζελατίνα. Το χλωρικό κάλιο θα ελευθερώσει οξυγόνο (Γι αυτό και η φλόγα αρχικά είναι πολύ λαμπρή), που θα κάψει το θείο και θα δημιουργήσει τη φλόγα. Η ζελατίνα αποτελεί την συγκολλητική ύλη. Ναι αλλά για την ανάφλεξή τους χρειάζονται τα σπίρτα ειδική επιφάνεια. 

Η επιφάνεια αυτή αποτελείται από ένα άλλο μείγμα διοξειδίου του μαγγανίου (πυρολουσίτη), σκόνης γυαλιού και ακίνδυνου ερυθρού φωσφόρου. Με την τριβή αποσπώνται από την τραχεία επιφάνεια μικρά κομμάτια φωσφόρου που αντιδρούν βίαια με το χλωρικό κάλιο προκαλώντας την αρχική «έκρηξη» και την μητρική φλόγα θερμοκρασίας 2000 oC. Η φλόγα αυτή καίει τελικά το θείο και στη συνέχεια μεταδίδεται στο ξυλαράκι.

Αν όμως προσπαθήσετε να κάψετε ένα ξυλαράκι σαν αυτό που χρησιμοποιούν για τα καλαμάκια στα σουβλάκια, θα διαπιστώσετε ότι η φλόγα δεν μεταδίδεται εφόσον το κρατάτε σε όρθια θέση. Άρα κάτι πρέπει να σκεφτεί ο χημικός για να διευκολύνει την μετάδοση της φλόγας και αυτό λέγεται παραφίνη! 

Για να μην διατηρείται η καύτρα αναμμένη για πολύ χρόνο όπως συμβαίνει στα κάρβουνα, προσθέτει και λίγο αμμωνιακό λίπασμα (!) δηλαδή φωσφορικό αμμώνιο. 

Η κεφαλή του σπίρτου «φιλοξενεί» δύο ακόμη οξειδωτικά. Το διχρωμικό κάλιο για να ελαττωθεί η ταχύτητα ανάφλεξης και τον πυρολουσίτη που παίζει το ρόλο καταλύτη, στο όλο φαινόμενο. 

Επειδή όμως η κεφαλή είναι αρκετά συμπαγής ενώ εμείς την θέλουμε πορώδη για την καλλίτερη μετάδοση της φλόγας, προσθέτουμε και γή διατόμων ένα λεπτοκοκκώδες υλικό που αποτελείται από διοξείδιο του πυριτίου και σκελετούς θαλάσσιων οργανισμών.

Επομένως ο δρόμος του Χημικού
αρχίζει με το «τι θέλω;» , συνεχίζει με το «πώς θα το πετύχω;», περνάει από το «τι πρόβλημα δημιουργήθηκε εν τω μεταξύ;» και συνεχίζει με το «πώς θα αντιμετωπίσω το νέο αυτό πρόβλημα;». Και πάλι από την αρχή τον δρόμο μας για νέες δοκιμές. Επίπονο αλλά αναγκαίο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: