«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Λάστιχο - μαντολίνο: Λέξεις με ελληνική ρίζα


 
*Το μαντολίνο έχει ρίζες στην αρχαιοελληνική "αμυγδάλη".

Λάστιχο
Ο «παππούς» της λέξης λάστιχο, είναι το ρήμα της αρχαίας ελληνικής 'ελαύνω', από το οποίο προέρχεται το επίθετο ελατός (= μέταλλο που μπορεί να σφυρηλατηθεί, που είναι εύπλαστο).

Ο μεταγενέστερος τύπος 'ελαστός', έγινε στα λατινικά...
elasticus και από εκεί σχηματίστηκε το ιταλικό elastico, που κατέληξε στο νεοελληνικό λάστιχο.

Με παρόμοιο τρόπο, από τη γαλλική λέξη élastique προήλθε το επίθετο ελαστικός.

Μαντολίνο
Το μουσικό όργανο μαντολίνο οφείλει το όνομά του στην ιταλική λέξη mandolino, που είναι υποκοριστικό του ουσιαστικού mandola.

Σύμφωνα με το Larousse Dictionnaire Etymologique et Historique du Francais, η ιταλική λέξη σχετίζεται με τη γαλλική mandore, που ανάγεται στη λατινική pandura και οδηγεί στην αρχαιοελληνική πανδούρα, ένα τρίχορδο μουσικό όργανο.

Το λαϊκό πνευστό μουσικό όργανο με το όνομα μαντούρα ή παντούρα ή μπαντούρα πιθανότατα να κρατάει την καταγωγή του από την ίδια ρίζα.

Στο ερμηνευτικό και Ετυμολογικό Λεξικό της εγκυκλοπαίδειας Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα αναφέρεται και η εκδοχή της ιταλικής λέξης mandolino από τη mandola* (= αμύγδαλο), λόγω της ομοιότητας του σχήματος του μαντολίνο με αμύγδαλο.


*Mandola (= αμύγδαλο), προέρχεται από τη λατινική amygdala. Μακρινός πρόγονος είναι η αρχαιοελληνικήαμυγδαλή (= αμυγδαλιά) και η αμυγδάλη (= αμύγδαλο).


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: