«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Προέλευση της λέξης 'ΧΗΜΕΙΑ'



Απόσπασμα,
 απο την διπλωματική εργασία του Χημικού, Ιωάννη Σίσκου

Η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι η λέξη «χημεία» που χρησιμοποιείται σήμερα (chemistry στα αγγλικά και chimie στα γαλλικά), προέρχεται ετυμολογικά από τις λέξεις «χημία» και «χυμεία». 

Η λέξη «χημία» παράγεται από τη λέξη κεμ (= μαύρος), διότι συνδέθηκε με την Αίγυπτο που λεγόταν Μαύρη Γη και Μαύρη Χώρα. 

Η λέξη «χυμεία» πλάστηκε από τους χυμευτές και παράγεται από το ρήμα «χέω» (= χύνω). 

Αντιθέτως, η «χημία» χρησιμοποιήθηκε για την περιγραφή των δραστηριοτήτων των πρώτων αλχημιστών και όχι η λέξη «αλχημεία» που τότε ήταν άγνωστη.

Στα βυζαντινά χρόνια,
οι δύο αυτές λέξεις συνέχισαν να υπάρχουν ακόμα και μετά την απορρόφηση των χυμευτών από τους αλχημιστές. Όμως, μετά τον δέκατο αιώνα γίνεται η συγχώνευση αυτών των λέξεων και δημιουργείται η λέξη «χημεία», που είχε τη σημασία της σημερινής αλχημείας. 

Όταν οι Άραβες ήρθαν σε επαφή με το Βυζάντιο, δημιούργησαν τη λέξη «αλχημεία» (alchemy στα αγγλικά και alchimie στα γαλλικά), από το πρόθεμα al (= η) και τη λήξη (kimiya = χημεία). 

Οι λέξεις «χημεία» και «αλχημεία» ταυτίζονταν εννοιολογικά, μέχρι τη γέννηση της επιστήμης της χημείας στη δυτική Ευρώπη. Τότε η λέξη «χημεία», χρησιμοποιήθηκε για να εκφράζει τον νέο επιστημονικό κλάδο, ενώ η λέξη «αλχημεία» δεν άλλαξε σημασία.

Η λέξη «χημικός»,
απαντάται για πρώτη φορά το 1802. Παράγεται από τη «χημεία», κατ’ αναλογία με τις λέξεις μαγικός (από μαγεία) και παιδικός (από παιδεία).

Δεν υπάρχουν σχόλια: