«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Ελιξίριο για τα βρέφη το μητρικό γάλα



Οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι: ο μητρικός θηλασμός είναι η μόνη κατάλληλη τροφή για τα βρέφη, γιατί, όπως έχουν αποδείξει και μελέτες, διασφαλίζει τη σωστή σωματική και ψυχική ανάπτυξή τους, είναι φυσική ασπίδα από τις λοιμώξεις, προλαμβάνει τις αλλεργίες.

Όπως επισημαίνουν και οι καθ' ύλην αρμόδιοι, μαιευτήρες και μαίες, το μητρικό γάλα προάγει την αισθητήρια και μαθησιακή ανάπτυξη και προστατεύει το νεογνό ενάντια σε μολυσματικές και χρόνιες παθήσεις. Επιπλέον, ενισχύει το δεσμό μητέρας και παιδιού και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης γυναικολογικών καρκίνων, όπως των ωοθηκών και του μαστού.

Η φύση μοιάζει να έχει προνοήσει για όλα,
ακόμη και για την κρίση, αφού είναι ο πιο πρακτικός, ασφαλής, αλλά και οικονομικός τρόπος σίτισης του βρέφους. Το πρώτο τάισμα θα πρέπει να γίνεται μέσα σε μια ώρα από τη γέννηση και όποτε το νεογέννητο το ζητάει.

Ωστόσο, αν και φυσιολογική πράξη, ο θηλασμός χαρακτηρίζεται και ως μαθησιακή συμπεριφορά για τις μητέρες, οι οποίες χρειάζονται υποστήριξη.

Διεθνώς η αποφυγή του θηλασμού ευθύνεται για ένα εκατομμύριο θανάτους παιδιών το χρόνο, για το 10% όλων των νοσημάτων της παιδικής ηλικίας και για το 35% της παγκόσμιας παιδικής νοσηρότητας κάτω των 5 ετών.

Ακρογωνιαίος λίθος για την υγεία και ανάπτυξη των παιδιών, ο μητρικός θηλασμός καταγράφει χαμηλά ποσοστά και στη χώρα μας.

Τα στοιχεία για τον αριθμό των γυναικών που θηλάζουν τα μικρά τους κατά τους πρώτους έξι μήνες του βρέφους είναι αποκαρδιωτικά. Παγκοσμίως, μόλις το 40% των βρεφών κάτω των έξι μηνών θηλάζουν τη μητέρα τους. 


Αλλά και στη χώρα μας, σύμφωνα με την εθνική μελέτη του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, στο 89% των λεχωίδων, μόλις 41% θήλασαν αποκλειστικά την πρώτη ημέρα ζωής του βρέφους, 21% θήλαζαν στο τέλος του πρώτου μήνα, 11% στο τέλος του 3ου μήνα και μόνο 0,9% στον 6ο μήνα!

Στην Ελλάδα του Μνημονίου,
η απόκλιση από τη σωστή σίτιση των παιδιών μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις. Άλλωστε, διεθνώς η αποφυγή του θηλασμού ευθύνεται για ένα εκατομμύριο θανάτους παιδιών το χρόνο, για το 10% όλων των νοσημάτων παιδικής ηλικίας και για το 35% της παγκόσμιας παιδικής νοσηρότητας κάτω των 5 ετών, μαζί με μητρική και παιδική υποθρεψία.

Προκειμένου να αντιστραφεί το κλίμα,
να αλλάξει η αντίληψη των Ελληνίδων και να μετακινηθεί η ελληνική κουλτούρα, στάση και πρακτική απέναντι στο μητρικό θηλασμό, το Ινστιτούτο Υγείας του παιδιού ανέλαβε την υλοποίηση, με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, του διετούς έργου «Αλκυόνη». 


Πρόκειται για μια εθνική πρωτοβουλία για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού, με κεντρικό μήνυμα «Επιλέγω Θηλασμό», που απευθύνεται σε οικογένειες, επαγγελματίες υγείας, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Παράλληλα, στόχος είναι η προώθηση του θεσμού των «Φιλικών προς τα Βρέφη Νοσοκομείων».

Με ανάλογη κοινωνική ευαισθησία,
το mitrikosthilasmos.com -ο πλέον ενημερωμένος και επιστημονικά τεκμηριωμένος διαδικτυακός τόπος σε θέματα μητρικού θηλασμού και γαλουχίας- πραγματοποιεί Πανελλαδική Καμπάνια Προώθησης του Μητρικού Θηλασμού (2013-2014) με σλόγκαν "Ξεκινώντας σωστά το δικό σας μαγικό ταξίδι!", και σκοπό την ενημέρωση και την ενθάρρυνση των νέων μητέρων, γιατί... το ταξίδι της ζωής ξεκινά με μητρικό θηλασμό!



Δεν υπάρχουν σχόλια: