«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Πόσο γρήγορα αποφασίζετε;



Πόσες φορές μπερδεύεστε όταν πρόκειται να πάρετε μια απόφαση; Μερικές γενικές σκέψεις για το πώς τα «πρέπει» επηρεάζουν τη ζωή ενός ατόμου. 

Ο κάθε άνθρωπος ανάλογα με το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο ανήκει διαμορφώνει το χαρακτήρα του και τις απόψεις του.

Οι ρόλοι που κάθε άνθρωπος αποκτά στη ζωή του είναι επηρεασμένοι από τα «πρέπει» και το κοινωνικό status που υποδεικνύει το περιβάλλον του. Για παράδειγμα, διαφορετικά «πρέπει» φέρει ο ρόλος του πατέρα ή της συζύγου αντίστοιχα στις δυτικές κοινωνίες και διαφορετικά σε κάποιες πιο κλειστές κοινωνίες. 

Όταν ένας άνθρωπος λοιπόν καλείται να πάρει μια απόφαση, τότε μέσα του όλα αυτά τα «πρέπει» αρχίζουν να συγκρούονται. Και αυτό ισχύει ακόμα και όταν καλείτε να πάρει μια απλή απόφαση, πόσο μάλλον όταν η απόφαση είναι σημαντική.

Για να καταλάβετε καλύτερα πως λειτουργεί,
σκεφτείτε μερικά αρχέτυπα. Ο Αγαμέμνονας για παράδειγμα, ο Βασιλιάς των Μυκηνών και του Άργους, κλήθηκε να πάρει μια σημαντική απόφαση. Όταν οι Αχαιοί ξεκίνησαν για την Τροία, ο στόλος τους παρέμενε αγκυροβολημένος στο λιμάνι της Αυλίδας, καθώς δεν υπήρχαν ούριοι άνεμοι για το ταξίδι. 

Ο μάντης Κάλχας αποκάλυψε ότι αιτία για την κακοτυχία αυτή ήταν ο ίδιος ο Αγαμέμνονας, που σε κάποια από τις θυσίες του αδίκησε την Άρτεμη, θεά του κυνηγιού. Οι άνεμοι θα ξαναφυσούσαν μόνο αν ο Αγαμέμνονας πρόσφερε θυσία στη θεά την ίδια του την κόρη, την Ιφιγένεια.

Μπείτε για λίγο στη θέση του Αγαμέμνονα.
Σκεφτείτε τους ρόλους που έχει. Είναι πατέρας, βασιλιάς, αρχιστράτηγος, σύζυγος, παιδί, εραστής και πόσοι ακόμα ρόλοι μπορούν να τον χαρακτηρίσουν. Ο καθένας από αυτούς τους ρόλους φέρει τα δικά του πρέπει και αντίστοιχα συναισθήματα που επηρεάζουν την απόφαση του. 

Από την μια δεν μπορεί να θυσιάσει την κόρη του που της είχε αδυναμία από την άλλη όμως είναι βασιλιάς και πρέπει να πάρει μια απόφαση για το καλό όλων. Η σύζυγός του Κλυταιμνήστρα δεν θα μπορέσει να του το συγχωρέσει πότε αν θυσιάσει το παιδί τους, άρα δημιουργείται πρόβλημα και στη μεταξύ τους σχέση. 

Οι καταστάσεις πιέζουν και εκείνος καλείται να πάρει μια απόφαση, όταν όλα μέσα του περιπλέκονται και συγκρούονται. Πώς θα αποφασίσει τελικά ο Αγαμέμνονας;

Πώς θα αποφασίσετε εσείς όταν είστε μπροστά σ’ ένα πρόβλημα; Ίσως τα πιο ισχυρά «πρέπει» που έχετε σας βοηθήσουν. Τώρα αν αυτά τα «πρέπει» είναι σωστά διαμορφωμένα, αυτό δεν μπορεί να το ξέρει κανείς με βεβαιότητα. 

Αναζητήστε τις απαντήσεις μέσα σας. Δείτε ποια από τα «πρέπει» που έχετε υιοθετήσει είναι σημαντικά και ποια όχι. Μήπως κάποια από αυτά είναι τόσο άκαμπτα που δεν σας βοηθούν να είστε πιο χαλαροί; 

Σκεφτείτε το…


Δεν υπάρχουν σχόλια: