«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Έγινε 'κλέφτης', για να έχει το παιδί του μαρκαδόρους!




«Τρέξτε γρήγορα, ο δράστης είναι επικίνδυνος».
Η Αστυνομία έφτασε γρήγορα στον τόπο του «εγκλήματος» με έτοιμες τις χειροπέδες. Ο κλέφτης, πού είναι ο κλέφτης; Ο «κλέφτης», μια σοκαρισμένη φιγούρα της σύγχρονης τραγικής ελληνικής πραγματικότητας. Καταρρέει. Το «έγκλημά» του; Εκλεψε ένα κουτί πολύχρωμους μαρκαδόρους για το παιδί του! Η «λεία» του δεν ξεπερνούσε σε αξία τα 18 ευρώ.


Στο ζενίθ της απελπισίας ο άνεργος πατέρας που δεν μπορούσε να αγοράσει σχολικά για το παιδί του.

Μέχρι πριν από δύο χρόνια, ο 46χρονος άνδρας από τον Βόλο μπορούσε να ζήσει άνετα την οικογένειά του. Τα προβλήματα, βέβαια, είχαν ήδη ξεκινήσει με τη μικρή επιχείρηση που διέθετε, αλλά ήταν πεπεισμένος ότι θα τα βγάλει πέρα. Η ζωή, όμως, δεν τον άκουσε. Η δουλειά κατέρρευσε και, εδώ και αρκετό καιρό, άνεργος πια, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.


Πριν από λίγες ημέρες,
το παιδί του ξεκίνησε σχολείο. Εντάξει με τα βιβλία - αυτά τουλάχιστον είναι ακόμα δωρεάν. Δεν αρκούν όμως. 

Η λίστα από το σχολείο είναι μεγάλη. Τετράδια, μολύβια, μπογιές, ξύστρες... Χαοτικός ο κατάλογος για μία ή πολλές οικογένειες για τις οποίες ακόμη και η αγορά ενός μολυβιού συνιστά πολυτέλεια στην εποχή της βαθιάς κρίσης και της απελπισίας. Τα χρήματα δεν φτάνουν, αλλά το παιδί του δεν θα το αφήσει ποτέ να πάει σχολείο δίχως τους πολύχρωμους μαρκαδόρους που του ζήτησαν.

Την περασμένη Τρίτη,
μπήκε σε ένα μαγαζί και όταν πλησίασε το ράφι με τους μαρκαδόρους, χωρίς δεύτερη σκέψη άρπαξε ένα κουτί από δαύτους και το 'κρυψε στα ρούχα του. Εγινε, όμως, αντιληπτός από υπαλλήλους. 

Πάει να φύγει από το μαγαζί αλλά τον σταματούν. Είχε ήδη ειδοποιηθεί και η Αστυνομία. Τον πλησιάζουν για να τον συλλάβουν. Ο δραματικός πατέρας ξεσπά σε κλάματα. Πώς αλλιώς; Ποτέ στη ζωή του δεν είχε κλέψει. 

Έγινε κλέφτης στα 46 του για ένα κουτί μαρκαδόρους. Για το παιδί του.


Οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου.
Λύγισε. Μόλις τον άκουσε, λύγισε και ο εισαγγελέας. Αφησε τον άνθρωπο ελεύθερο. Και έμεινε η «είδηση» για να σοκάρει και να φανερώνει την εφιαλτική και αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί χιλιάδες ελληνικές οικογένειες.

Ναι, κύριοι, για ένα κουτί μαρκαδόρους...



Δεν υπάρχουν σχόλια: