«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Έντομα-ένα εκπληκτικός κόσμος

Ο κόσμος των εντόμων είναι ένας μαγικός κόσμος και για πολλούς από εμάς άγνωστος. Η ποικιλομορφία του είναι απέραντη. Τα είδη, τα χρώματα, τα σχέδια, οι συμπεριφορές εκπλήσσουν. Διάλεξα μερικά είδη εντόμων για να πάρετε μια μικρή ιδέα απ' αυτήν την απίστευτη ποικιλία, με την οποία η φύση προίκισε αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα.

Trabala vishnou
Η Trabala vishnou είναι ένα είδος νυχτοπεταλούδας. Ανήκει στην οικογένεια Lasiocampidae και απαντάται στην νοτιοανατολική Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Ταϊλάνδης. Το άνοιγμα των φτερών της είναι περίπου 67 mm στο θηλυκό και 47 mm στο αρσενικό. Το σχήμα της θυμίζει μικρό αστεράκι! Εκείνο όμως που είναι εκπληκτικό είναι προνύμφη της. Έντονα χρώματα, μπλε και κίτρινο με κόκκινο κεφάλι και εξαιρετικά τριχωτή.


Leafhopper
Τα Leafhoppers είναι μικροσκοπικά έντομα της οικογένειας Cicadellidae. Τα έντομα αυτά τρέφονται με τους χυμούς των φύλλων από το γρασίδι, τους θάμνους αλλά και στα δέντρα. Στην φωτογραφία βλέπετε τη χρυσαλλίδα αυτού του εντόμου, η οποία είναι απίστευτακαμουφλαρισμένη. Στο φυσικό περιβάλλον θα πρέπει κάποιος να έχει πολύ δυνατή όρασηγια να τη διακρίνει!




Acraga coa
Δείτε αυτή τη φωτογραφία

και μετά αυτή

Είναι ακριβώς το ίδιο έντομο, η acraga coa. Στην πρώτη φωτογραφία βλέπετε τηνπρονύμφη της. Δεν μοιάζει με κόσμημα;; και τι εκπληκτική μεταμόρφωση! Στη δεύτερη βλέπετε τη μάλλον συμπαθητική νυχτοπεταλούδα, με το πορτοκαλί χρώμα της και τα μεγάλα μαύρα μάτια της.



Spiny orb-weaver
Η Spiny orb-weaver είναι μια αραχνούλα με σχεδόν στρογγυλό σχήμα, με διάμετρο 30mm. Έχει πολύ εντυπωσιακή εμφάνιση με αγκάθια πάνω στο σώμα της και έντονα χρώματα. Ίσως να φαίνεται επικίνδυνη και απειλητική. Δεν είναι όμως καθόλου έτσι. Το χρώμα και το σχήμα της αποκλειστικό σκοπό έχουν την αποτροπή των θηρευτών της. Οι φωτογραφίες είναι δύο ειδών, των: Gasteracantha cancriformis και Gasteracantha fornicata.


Chrysolina cerealis
Το σκαθάρι-ουράνιο τόξο είναι ένα σκαθάρι φύλλων και εξαιρετικά σπάνιο. Απαντάται σε ορεινά λιβάδια από τη Νορβηγία έως τη βόρεια Ιταλία. Το μήκος του είναι 5,5-10 mm κι έχειφωτεινά χρώματα: κόκκινο, χρυσό, πράσινο, μπλε.



Romalea guttata
Η Romalea guttata είναι ένα είδος ακρίδας, εγγενής στο νοτιοανατολικό και νότιο τμήμα των ΗΠΑ. Είναι το πιο χαρακτηριστικό είδος ακρίδας στις περιοχές αυτές και γνωστή τόσο για τομέγεθός της (το μήκος της μπορεί να φτάσει τα 8 cm) όσο και για τον μοναδικό χρωματισμότης. Τα έντονα χρώματά της προειδοποιούν τους επίδοξους θηρευτές της να μην την πλησιάσουν, γιατί δεν έχει τόσο καλή γεύση.


Μια και μιλάμε για ακρίδες, δείτε και αυτό το είδος.

Ονομάζεται Megacheilacris bullifemur vallenensis, ενώ το κοινό της όνομα είναι "γαλανομάτα ακρίδα". Ο λόγος;; ολοφάνερος!


Δεν υπάρχουν σχόλια: