«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

«Διπλώστε» την… ταμπλέτα



Tεχνολογική καινοτομία θα μπορούσε να οδηγήσει 
σε υπερβολικά εύκαμπτα ηλεκτρονικά μέρη


Σε εύκαμπτες συσκευές θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα υπέρλεπτα τρανζίστορ SGT που ανέπτυξαν οι ειδικοί

Μια νέα τεχνολογία που θα μπορούσε να «γεννήσει» εύκαμπτες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως smartphones και ταμπλέτες, ανέπτυξαν βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ.

Σε συνεργασία με ειδικούς από τα εργαστήρια της ολλανδικής Philips, οι επιστήμονες προχώρησαν στην περαιτέρω βελτίωση της κρυσταλλολυχνίας «Source-Gated-Transistor» (SGT) που είχαν αναπτύξει πριν από λίγο καιρό. Σε πρώτη φάση, είδαν ότι τα συγκεκριμένα μέρη γίνονταν ιδανικά για οθόνες υπολογιστών. 

Στην πορεία όμως διαπίστωσαν ότι τα εν λόγω τρανζίστορ θα μπορούσαν να τοποθετηθούν μεταξύ άλλων σε ψηφιακά κυκλώματα του μέλλοντος.

Η τεχνολογία του μέλλοντος σήμερα
Τα τρανζίστορ SGT ελέγχουν την ηλεκτρική τάση, η οποία εισέρχεται στον ημιαγωγό, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο δυσλειτουργίας του κυκλώματος ενώ παράλληλα βελτιώνουν την ενεργειακή του απόδοση. 

Οι συγκεκριμένες ιδιότητες σε συνδυασμό με το περιορισμένο κόστος παραγωγής τους, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθιστούν τα SGT ιδανικά για την τοποθέτησή τους σε συσκευές που αποτελούνται από εύκαμπτα πλαστικά υλικά ή υφάσματα.

Κάτι τέτοιο, εκτιμούν, θα μπορούσε να μεταφραστεί σε «πουπουλένιες»
και εύκαμπτες συσκευές ικανές να… τυλίγονται ή να διπλώνονται είτε για την εύκολη μεταφορά τους, είτε όταν δεν χρησιμοποιούνται. 

Τα νέα τρανζίστορ, χάρη στον υπέρλεπτο σχεδιασμό τους – λεπτότερα από μια ανθρώπινη τρίχα - θα μπορούσαν ακόμη να φιλοξενηθούν σε «έξυπνο» γύψο, ή άλλες συσκευές παρακολούθησης της υγείας των ασθενών οι οποίες θα επικοινωνούν ασύρματα με smartphones, γιατρούς και συγγενείς σε περίπτωση κινδύνου. Ακόμα, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε κτίρια π.χ. σε σεισμογενείς περιοχές.

«
Οι τεχνολογίες αυτές αφορούν υπέρλεπτες πλαστικές επιφάνειες ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, παρόμοιες με μια κόλλα χαρτί εξοπλισμένη με υψηλή νοημοσύνη» εξηγεί ο δρΡαντού Σπορέα από το Ινστιτούτο Προηγμένης Τεχνολογίας (ΑΤΙ) του βρετανικού πανεπιστημίου. «Μέχρι τώρα, η παραγωγή τέτοιων τεχνολογιών ήταν σχετικά περιορισμένη, γεγονός που τις περιόριζε αυστηρά στον χώρο του εργαστηρίου. Με τα τρανζίστορ SGT όμως, αποδείξαμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε τα πολυπόθητα χαρακτηριστικά ώστε να κάνουμε τις τεχνολογίες αυτές πραγματικότητα, χωρίς να ενισχύσουμε την περιπλοκότητά τους ή να αυξήσουμε το κόστος του σχεδιασμού τους», προσθέτει ο ίδιος.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των ερευνητών παρουσιάστηκαν στη διαδικτυακή έκδοση ανοιχτής πρόσβασης «Scientific Reports» του εκδοτικού ομίλου της επιθεώρησης «Nature».

Δεν υπάρχουν σχόλια: