«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Eτοιμολογία και ετυμολογία. Ετυμόλογος και ετυμολόγος


Η λέξη ετοιμολογία σημαίνει την ετοιμότητα κάποιου να πει κάτι, την ικανότητά του να δώσει γρήγορη και σωστή απάντηση σε ερώτηση που του έχει τεθεί. Παραδείγματα: Τον θαυμάζω για την ευφράδεια και την ετοιμολογία του. 


Η ετοιμολογία γράφεται με οι γιατί περιέχει το επίθετο έτοιμος, με βάση το οποίο σχηματίζονται και τα ετοιμοπαράδοτος, ετοιμοπόλεμος, ετοιμόρροπος κ.ά. Το πρόσωπο που διακρίνεται για ετοιμολογίαονομάζεται ετοιμόλογος. 

Η λέξη ετυμολογία δηλώνει την αναγωγή στην αρχική μορφή ή και σημασία μιας λέξης, φράσης κτλ., π.χ. ετυμολογία κυρίων ονομάτων. 

Γράφεται με υ γιατί προέρχεται ετυμολογικά από το έτυμον, ουδέτερο του αρχαίου επιθέτου έτυμος, που σήμαινε τον αληθινό. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί η αρχαιοπρεπής λέξη έτυμον. Λέξεις της ίδιας οικογένειας: ετυμολογικός, ετυμολογώ. 

Ο ασχολούμενος με την ετυμολογία, ονομάζεται ετυμολόγος. 


Αξίζει να προσέξουμε τη διαφορά στον τονισμό μεταξύ των ετοιμόλογος και ετυμολόγος, προκειμένου να τα προφέρουμε και να τα γράφουμε σωστά. 

Με βάση τη διαφορά αυτή, τα ετοιμόλογος και ετυμολόγος δεν είναι ομόηχα, όπως τα ετοιμολογία και ετυμολογία.





Ετυμολόγος
ο (ουσιαστικό) [ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ: έτυμο (ετοιμος*)-λογ (λέγω)-ος]
-αυτός που ασχολείται με τις ετυμολογίες των λέξεων
-αυτός που ασχολείται με την επιστήμη και την ιστορία της ετυμολογίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: