«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Ο ενάρετος Γέρων




Κάποια μέρα επισκέφθηκα ένα μικρό, και φτωχικό κελί. Εκεί ζει φτωχικά, απλά, ένας ιερομόναχος. Λέω φτωχικά, διότι δεν είχε τί να με κεράσει. Μού προσέφερε μόνο δύο-τρία σύκα, τα όποια τα έκοψε εκείνη την στιγμή από μία συκιά πού είχε στον κήπο του. Τα θαυμαστά μ' αυτόν τον ιερομόναχο είναι τα έξης:

1) Ενώ στο κελί του υπήρχε μία ακαταστασία, δηλαδή, δεν χρησιμοποιούσε, π.χ. σκούπα και φυσικά δεν είχε λουτρό, αυτός ήταν καθαρός, τουτέστιν τα ράσα του ήταν πεντακάθαρα.

2) Έπεσε κάποτε από την σκεπή τού κελιού του, από ύψους 6-7 μέτρων, και έμεινε μόνος του 6 ώρες σε αφασία και μετά χωρίς γιατρό σηκώθηκε και πήγε στο Μοναστήρι.

3) Όταν τον επισκέφθηκα ήταν αρχές Σεπτεμβρίου και μου είπε:
— Πέρυσι τον Σεπτέμβριο απουσίασα για λίγες μέρες και ήλθε κάποιος, έσπασε το τζάμι από το παράθυρο του κελιού μου με σκοπό να πάρει ότι βρει. Όμως δεν βρήκε τίποτε. Όταν επέστρεψε επειδή δεν είχα τζάμι, έβαλε αυτό το χαρτοκούτι.

Άρα, αγαπητέ άναγνώστα, ό εν λόγω Γέροντας,
πέρασε ένα ολόκληρο έτος, τουτέστιν και τον δριμύ χειμώνα, με σπασμένο το τζάμι. Και επί πλέον να σου ειπώ Ζωσιμά, μέσα από το παράθυρο πού ήταν καλυμμένο με το χαρτόκουτο, ήταν το κρεβάτι και το προσκέφαλο του.


4) Ό εν λόγω Ιερομόναχος ερχόταν συχνά, δηλαδή κάθε είκοσι μέρες, στην Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονα, όπου έλεγε τούς λογισμούς του, τουτέστιν εξομολογείτο στον πατέρα Γαβριήλ τον Μολδαβό. Κάποια ήμερα συνάντησα τον ανωτέρω ιερομόναχο στον άρσανά τού Μοναστηριού. 

Εκεί στον άρσανά, μέχρι να έλθει το πλοίο, όπου θα έπιβιβάζετο για να επιστρέψει στο κελί του, μού μίλησε διορατικά. Δηλαδή, για λίγα λεπτά της ώρας μού μίλησε συμβουλευτικά για ένα θέμα πού με απασχολούσε εκείνο τον καιρό. Ύπ' όψιν, δεν του είπα ότι με απασχολεί το τάδε θέμα. Αυτός μόνος του άρχισε να ομιλεί και φυσικά κατηύθυνε την συζήτησι ή μάλλον περιέφερε τον μονόλογο του γύρω από τον λογισμό μου.

πηγή-apantaortodoxias

Δεν υπάρχουν σχόλια: