«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Εντοπίστηκαν σωματίδια σκοτεινής ύλης;


Ενα από τα μεγαλύτερα μυστικά του σύμπαντος ίσως οδεύει προς τη λύση του, αφού αισθητήρες του ISS εντόπισαν υποσχόμενες ενδείξεις

ΠΕΡΙ ΣΚΟΤΕΙΝΗΣ ΥΛΗΣ, ΟΡΑΤΕ:



NASA.GOV

Τα σωματίδια εντός των κοσμικών ακτινών που εντοπίστηκαν τους πρώτους 15 μήνες λειτουργίας του AMS ήταν σε υψηλές ποσότητες και έφεραν ενέργειες που ταιριάζουν στη θεωρία για την σκοτεινή ύλη, αλλά τα ευρήματα δεν ήταν τόσο ισχυρά ώστε να αποκλείσουν άλλες εξηγήσεις.


Το Μαγητικό Φασματόμετρο Άλφα (AMS) του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) εντόπισε σωματίδια που είναι αρκετά πιθανό να έχουν παραχθεί από «σκοτεινή ύλη», τη μυστηριώδη «κοσμική κόλλα» που αναλογεί σε ποσοστό 26,8% του σύμπαντος.

Το φασματόμετρο, το οποίο κόστισε περισσότερο από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι τοποθετημένο στο εξωτερικό του διαστημικού σταθμού και σαρώνει συνεχώς κοσμικές ακτίνες (κύματα φορτισμένων σωματιδίων) σε αναζήτηση αποδείξεων για τη σκοτεινή ύλη.


Η επικρατούσα θεωρία για τη σκοτεινή ύλη είναι ότι συγκρατεί τους γαλαξίες και προσδίδει δομή στο σύμπαν, αλλά η παρατήρησή της εμφανίζει μεγάλες δυσκολίες, καθώς είναι αόρατη και δεν αντιδρά με το φως ή κάποια άλλη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Ο μόνος τρόπος εξαγωγής συμπερασμάτων για την ύπαρξη και τις ιδιότητές της είναι διάφορα βαρυτικά φαινόμενα πάνω σε ορατή ύλη, ακτινοβολία ή μεγάλες δομές του σύμπαντος.


Το πείραμα AMS, το οποίο είναι το ακριβότερο που έχει διεξαχθεί ποτέ στο διάστημα, σχεδιάστηκε με σκοπό να εντοπίσει υψηλούς αριθμούς ποζιτρονίων, σωματιδίων που πιστεύεται ότι παράγονται σε μεγάλες ποσότητες όταν δύο σωματίδια σκοτεινής ύλης συγκρούονται.




YOUTUBE/EURONEWSGREEK
NASA - CERN: Απαντήσεις για τη μυστηριώδη «σκοτεινή ύλη»
Πιο κοντά στην επίλυση ενός από τα μεγαλύτερα μυστήρια του σύμπαντος πιστεύουν πως βρίσκονται οι επιστήμονες της NASA και του CERN. Με τη βοήθεια του υπερσύγχρονου ανιχνευτή Αλφα Μαγνητικού Φασματόμετρου, εκτιμούν πως συγκέντρωσαν ενδείξεις για την ύπαρξη της λεγόμενης σκοτεινής ύλης. 

Ο νομπελίστας φυσικός Σάμιουελ Τίνγκ δήλωσε: «Είμαι βέβαιος ότι σε βάθος χρόνου, αφού θα είμαστε στο Διαστημικό Σταθμό για όλη τη διάρκεια ζωής του, θα μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα». Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί, η ανακάλυψη θεωρείται κορυφαία διότι θα είναι η πρώτη επιβεβαίωση για την ύπαρξη αυτής της ασύλληπτης, μέχρι σήμερα, μορφής ύλης.

Η απόδειξη ότι τα ποζιτρόνια προέρχονται από τέτοιες συγκρούσεις θα δώσει τη δυνατότητα στους φυσικούς να μετρήσουν τη μάζα των σωματιδίων σκοτεινής ύλης και να ανοίξουν το δρόμο για την τεχνητή αναπαραγωγή τους στο εργαστήριο.

Τα σωματίδια εντός των κοσμικών ακτινών που εντοπίστηκαν τους πρώτους 15 μήνες λειτουργίας του AMS ήταν σε υψηλές ποσότητες και έφεραν ενέργειες που ταιριάζουν στη θεωρία για την σκοτεινή ύλη, αλλά τα ευρήματα δεν ήταν τόσο ισχυρά ώστε να αποκλείσουν άλλες εξηγήσεις.

Η επικρατέστερη από τις εναλλακτικές θεωρίες υποστηρίζει ότι ο υψηλός αριθμός ποζιτρονίων οφείλεται σε περιστρεφόμενους αστέρες νετρονίων με ισχυρό μαγνητικό πεδίο, γνωστούς ως πάλσαρ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του AMS, δρ. Σάμιουελ Τινγκ, οι επιστήμονες έχουν την πεποίθηση πως το AMS θα δώσει σύντομα οριστική απόδειξη της μίας ή της άλλης εξήγησης.

Το επόμενο βήμα της ερευνητικής ομάδας είναι να προσδιορίσει το ακριβές επίπεδο ενέργειας στο οποίο τα ποζιτρόνια σταματούν να εμφανίζονται. Αυτό το στάδιο αναμένεται να διαρκέσει δύο ή τρία χρόνια, προκειμένου το στατιστικό δείγμα να είναι αξιόπιστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: