«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Τρόφιμα που δεν χαλάνε!






Τρόφιμα που δεν ποτέ δεν πρόκειται να χαλάσουν!
Η πραγματική οικιακή οικονομία σχετίζεται με την αγορά και την σωστή αποθήκευση τροφίμων που από την φύση τους μπορούν να διατηρηθούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα αναλλοίωτα και το ίδιο θρεπτικά, όπως όταν πρωτοσυσκευάστηκαν. 

Ποια όμως είναι τα τρόφιμα που δεν χαλούν ποτέ;


Το αλάτι


Η οικιακή οικονομία ξεκινά από το ορυκτό αλάτι,
το επιτραπέζιο αλάτι και το θαλασσινό αλάτι (αφρός ή ανθός θάλασσας) που εάν διατηρηθούν σε γυάλινα βάζα τα οποία κλείνουν αεροστεγώς ή σε χοντρά χάρτινα δοχεία που κλείνουν με φελλό, είναι πραγματικά αναλλοίωτα. 


Διατηρούνται για πάντα φρέσκα, όπως όταν τα αγοράσατε πριν από πολλά χρόνια. Προσοχή! εάν το αλάτι αναμιχθεί με φρέσκα μυρωδικά, τότε θα χαλάσει λόγω του ταγγίσματος ή του μουχλιάσματος των μυρωδικών.


Ζάχαρη 

Οικιακά οικονομία
δεν νοείται χωρίς την συντήρηση της ζάχαρης, η οποία διατηρείται για πάντα φρέσκια γιατί δεν ευνοεί την υπέραναπτυξη βακτηριδίων. Ο πραγματικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει αν διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι να μην γίνει σκληρή σαν πέτρα. 



Η ζάχαρη δεν χαλάει ποτέ. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αποθηκεύσει τη ζάχαρη σε αεροστεγές δοχείο για να μην υγρανθεί ή να μην γεμίσει έντομα. Τα αεροστεγή γυάλινα ή πορσελάνινα δοχεία, είναι πάντα η καλύτερη λύση.

Το μέλι



Το μέλι επίσης δεν χαλάει ποτέ. Ενδέχεται να αλλάζει χρώμα και υφή, ή ακόμα και γίνει πιο λεπτόρρευστο λόγω ζέστης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι χάλασε ή ότι έχασε τα οργανοληπτικά συστατικά του. 

Η κρυστάλλωση του μελιού δεν σημαίνει ότι είναι για πέταμα, αλλά ότι είναι ένα απολύτως φυσικό προϊόν, βιολογικό και θρεπτικό. 

Σε περίπτωση που το μέλι σας κρυσταλλώσει, τοποθετήστε το σε ανοικτό δοχείο με ζεστό νερό, μέχρι να διαλυθούν οι κρύσταλλοι του και να επανέλθει στην αρχική του μορφή.


Το ρύζι

Το άσπρο και το άγριο ρύζι, το arborio, το jasmine και το basmati θα διατηρηθούν αναλλοίωτα για πάντα, εάν είναι φυλαγμένα μέσα σε σακί ή σε αεροστεγές γυάλινο ή πλαστικό τάπερ. 

Ακόμα καλύτερα διατηρείται το ρύζι μέσα σε μια μαξιλαροθήκη. Προσοχή όμως το καστανό ρύζι δεν διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.



Το καλαμποκάλευρο


Το αλεύρι από καλαμπόκι
μπορεί επίσης να διατηρηθεί αναλλοίωτο εάν είναι καλά σφραγισμένο και φυλαγμένο σε δροσερό μέρος ακόμα και μέσα στο ψυγείο, στα πιο χαμηλά ράφια του. Εάν θέλετε μπορείτε να το διατηρήσετε μαζί με την χάρτινη συσκευασία του, όπως ακριβώς πουλιέται.

Οινοπνευματώδη ποτά


Τα οινοπνευματώδη ποτά μένουν αναλλοίωτα στο χρόνο, αρκεί να μην τα ζεσταίνει ο ήλιος ή κάποιου άλλου είδους θερμότητα. 

Χρειάζονται σκιερό μέρος, όπως για παράδειγμα ένα σκοτεινό ντουλάπι, ενώ το γυάλινο μπουκάλι της συσκευασίας τους είναι το ιδανικό μέσο αποθήκευσης. 

Όσα έχουν φελλό, είναι καλό να αποθηκεύονται ελαφρώς γυρτά ανάποδα, ώστε να βρέχεται ο φελλός και να μην ξεραίνονται παίρνοντας αέρα. Τα οινοπνευματώδη ποτά που ήδη έχετε αρκετά χρόνια στην κατοχή σας, ίσως χάσουν λίγο από το άρωμά τους ή από το ζωηρό τους χρώμα.


Απόσταγμα λευκού ξυδιού

Το λευκό ξύδι είναι και αυτό αθάνατο. Διατηρήστε το σύμφωνα με τις οδηγίες στο μπουκάλι και θα το έχετε για πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: