«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014

Τι χαλάει και τι όχι εκτός ψυγείου;Πόσες φορές είτε λόγο διακοπής ρεύματος είτε λόγω ξεχασμένων εκτός ψυγείου τροφών, έμειναν για ώρες σε μεγάλες θερμοκρασίες, σκεφτήκατε «να το πετάξω ή όχι».


Η σωστή ή λάθος απόφαση έχει να κάνει με δύο πολύ σημαντικά ζητήματα, τη υγεία και την τσέπη. Διότι, είναι σπατάλη χρημάτων να πετάς τρόφιμα τα οποία αντέχουν εκτός ψυγείου και πολύ επικίνδυνο για την υγεία, να καταναλώνονται τροφές που διατηρήθηκαν σε λάθος θερμοκρασίες.

Κρέας, πουλερικά και θαλασσινά.
Οτιδήποτε ανήκει σε αυτή την κατηγορία και έχει παραμείνει για παραπάνω από δυο ώρες σε θερμοκρασία δωματίου θα πρέπει να πετιέται. Για παράδειγμα, το ωμό ή το μαγειρεμένο κρέας, η τονοσαλάτα, οι ανοιχτές κονσέρβες θαλασσινών, τα αλλαντικά και τα ψητά κρέατα ή ψάρια. 

Tα τρόφιμα τα οποία ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες φθείρονται ταχύτατα σε συνθήκες δωματίου και χρειάζονται άμεσα ψύξη ή κατάψυξη ανάλογα με την περίοδο κατανάλωσης. 

Ενδεικτικά, το ψάρι σε θερμοκρασίες 9οC με 20οC διατηρείται για λιγότερο από δύο μέρες, ο κιμάς ακόμη και σε σχετικά καλές συνθήκες ψύξης (4 βαθμοί Κελσίου), δε διατηρείται για πάνω από με τέσσερις μέρες. Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι εντός 24 ωρών τα τρόφιμα αυτά υποβαθμίζονται ποιοτικά και σε βαθμό μάλιστα που πιθανόν να γίνονται και επικίνδυνα από μικροβιολογικής άποψης για την υγεία.

Τυρί.
Ό,τι ισχύει για τα κρέατα ισχύει και για όλα τα τυροκομικά, με μόνη διαφορά πως σε περίπτωση που κοπεί το ρεύμα ή χαλάσει το ψυγείο σας, τα «σκληρά» τυριά (κασέρι, φέτα, παρμεζάνα) μπορούν να αντέξουν για περισσότερο από δυο ώρες, ενώ τα «μαλακά» (μοτσαρέλα, κρεμώδη τυριά) θα πρέπει να πεταχτούν.

Γαλακτοκομικά. Το παστεριωμένο γάλα διατηρείται μόνο στο ψυγείο. Το γάλα μακράς διαρκείας, μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου μέχρι τη στιγμή που ανοίγεται. Σε περίπτωση που χαλάσει το ψυγείο, το βούτυρο και οι μαργαρίνες διατηρούνται μέχρι και δύο ώρες, αλλά όλα τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά θα πρέπει να πεταχτούν (γάλα, κρέμα γάλακτος, γιαούρτι).

Φρούτα και λαχανικά.
Μερικά φρούτα και λαχανικά μπορούν να μείνουν εκτός ψυγείου για μερικές μέρες (μπανάνες, μήλα, γκρειπφρουτ, κρεμμύδια και πατάτες). Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να τα φυλάξετε σε σκοτεινό μέρος, σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από το πολύ φως και τη ζέστη. 


Αντίθετα, φρούτα και λαχανικά όπως το παντζάρι, το καρότο, το καλαμπόκι και τα μανιτάρια διατηρούνται μόνο εντός ψυγείου. 

Σε γενικές γραμμές, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι αρκετά ευαίσθητα σε συνθήκες δωματίου και απαιτούν ψύξη, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο.Οι μπανάνες για παράδειγμα, διατηρούνται ιδανικά σε ήπια ψύξη (12-14 βαθμοί Κελσίου) γιατί είναι ευαίσθητες και στο ψύχος.

Σάλτσες, μαρμελάδες. Το ταχίνι, η μουστάρδα, η κέτσαπ, αλλά και γενικά όσες σάλτσες περιέχουν ξύδι είναι ασφαλείς εκτός ψυγείου. Αυτές που θα πρέπει να πετάξετε αν παραμείνουν για παραπάνω από πέντε ώρες σε θερμοκρασίες δωματίου είναι μεταξύ άλλων σάλτσες με συστατικό την ντομάτα, σάλτσες με βάση το γάλα και μαγιονέζες. 

Γενικά, οι συνθήκες δωματίου είναι οι πλέον κατάλληλες για την ανάπτυξη μικροοργανισμών που αλλοιώνουν τα τρόφιμα, γι' αυτό συνίσταται η άμεση κατανάλωση τους και να μην αφήνονται πολλές ώρες εκτός ψυγείου.

Το ψωμί αποτελεί εξαίρεση, καθώς διατηρείται καλύτερα σε θερμοκρασίες δωματίου, ενώ "μπαγιατεύει" πιο γρήγορα αν μπει στο ψυγείο.

Μαγειρεμένες τροφές. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε πώς θα συντηρούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα τρόφιμα που έχουν μαγειρευτεί. Ποτέ δεν τα βάζουμε ζεστά στο ψυγείο. Οι υδρατμοί που περιέχουν θα αυξήσουν την υγρασία τους και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις να χαλάσουν πολύ γρήγορα, ακόμα και στο ψυγείο.


Αφού μαγειρευτεί και φάμε όσο φάμε,
το υπόλοιπο το αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία δωματίου και μάλιστα προς το κρύο και μετά το βάζουμε στο ψυγείο.

Κάτι που επίσης πρέπει
να πούμε είναι το ότι ποτέ ένα φαγητό που το έχουμε βγάλει από το ψυγείο και το έχουμε ξαναζεστάνει, αν μείνει δεν το ξαναβάζουμε στο ψυγείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: