«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Νέα προσέγγιση, για τις μαύρες τρύπες


Stephen Hawking: 'There are no black holes'

Οι μαύρες τρύπες, δεν υπάρχουν όπως τις νομίζουμε, αλλά αντίθετα, είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας, υποστηρίζει ο Στίβεν Χόκινγκ.

Οι “μαύρες τρύπες” δεν είναι αυτό που νομίζουμε, λέει ο Στίβεν Χόκινγκ, υποστηρίζοντας πως όλα όσα ξέρουμε γι’ αυτές είναι λάθος. 
Photo: NASA. 
Πηγή: Supplied

ΞΑΦΝΙΑΖΟΝΤΑΣ για άλλη μια φορά την διεθνή επιστημονική κοινότητα, ο Βρετανός θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος και συγγραφέας Στίβεν Χόκινγκ (δεξιά) ισχυρίζεται πως δεν υπάρχουν μαύρες τρύπες, αλλά αντίθετα κάτι το οποίο δεν γνωρίζουμε τι είναι.

Σε πρόσφατο άρθρο του, το περιοδικό Nature αναφέρει ότι ο Χόκινγκ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία των θεωριών σχετικά με όσα γνωρίζουμε σήμερα για τις μαύρες τρύπες, απορρίπτει έννοιες της επιστήμης που ισχύουν εδώ και σαράντα περίπου χρόνια.

Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, μια μαύρη τρύπα είναι μια συγκέντρωση μάζας εξαιρετικά μεγάλης, ώστε η δύναμη της βαρύτητας να μην επιτρέπει σε οτιδήποτε να ξεφεύγει από αυτή, ούτε καν το φως. Εξ ου και η λέξη «μαύρη».

Μια «μαύρη τρύπα» είναι το σημείο εκείνο του διαστήματος, όπου κάποτε υπήρχε ο πυρήνας ενός γιγάντιου άστρου, ένας πυρήνας που περιείχε περισσότερα υλικά από δυόμισι ηλιακές μάζες και ο οποίος στην τελική φάση της εξέλιξης του άστρου έχασε τη μάχη με τη βαρύτητα, με αποτέλεσμα τα υλικά του να καταρρεύσουν και να συμπιεστούν περισσότερο ακόμα και από τα υλικά ενός αστέρα νετρονίων.


Ο ορίζοντας γεγονότων
Καθοριστικό χαρακτηριστικό μιας μαύρης τρύπας είναι ο “ορίζοντας γεγονότων”. Αυτό σημαίνει πως τίποτα, ούτε καν το φως, δεν μπορεί να δραπετεύσει από το εσωτερικό του ορίζοντα γεγονότων προς τα έξω.

Ο ορίζοντας γεγονότων αναφέρεται ως τέτοιος, διότι αν κάτι συμβεί εντός των ορίων του, οι πληροφορίες από αυτό το γεγονός δεν μπορούν να φτάσουν σε έναν εξωτερικό παρατηρητή, καθιστώντας αδύνατο να προσδιοριστεί αν κάτι τέτοιο συνέβη.

Κινούμενος από ανατρεπτική διάθεση,
ο Χόκινγκ υποστηρίζει πως ο ορίζοντας γεγονότων, πέρα από τον οποίο, όπως είπαμε, δεν μπορεί να διαφύγει τίποτα, «απλά δεν υπάρχει».

Αντ’ αυτού ο Χόκινγκ
προτείνει τον «φαινομενικό ορίζοντα», ο οποίος παγιδεύει προσωρινά την ύλη και την ενέργεια πριν τις αποδεσμεύσει στο διάστημα.

«Σύμφωνα με την κλασική φυσική, τίποτα δεν μπορεί να διαφύγει από μια μαύρη τρύπα», είπε ο Χόκινγκ στο Nature. «Η κβαντική θεωρία, όμως, δίνει τη δυνατότητα στην ενέργεια και τις πληροφορίες να δραπετεύσουν από μια μαύρη τρύπα».

Μακαρόνι ή φρυγανιά;
Στο παρελθόν πίστευαν πως αν ένας αστροναύτης είχε την ατυχία να πέσει σε μια μαύρη τρύπα και περάσει μέσα από τον ορίζοντα γεγονότων, σταδιακά θα παραμορφωνόταν και θα μάκραινε σαν μακαρόνι, έως ότου τελικά συνθλιβεί στον απείρως πυκνό πυρήνα της μαύρης τρύπας.

Αν ένας αστροναύτης πέσει στα δίχτυα μιας μαύρης τρύπας, θα επιμηκυνθεί σαν μακαρόνι, πριν συνθλιβεί στον πυρήνα της, λέει η κλασική φυσική. Πηγή: Supplied

Ωστόσο, ο Αμερικανός θεωρητικός φυσικός Τζόζεφ Πολσίνσκι, που εργάζεται πάνω στη θεωρία των χορδών, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι νόμοι της κβαντομηχανικής θα άλλαζαν εντελώς την κατάσταση, μετατρέποντάς την σε μια περιοχή υψηλής ενέργειας, όπου ο αστροναύτης θα ψηνόταν σαν φρυγανιά. Κάτι τέτοιο όμως έρχεται σε αντίθεση με τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Αυτό είναι γνωστό σαν το “παράδοξο του τοίχου προστασίας της μαύρης τρύπας” και προβληματίζει τους επιστήμονες εδώ και χρόνια.

Όμως, αυτή η τρίτη πρόταση του Χόκινγκ,
περιπλέκει τα πράγματα ακόμη περισσότερο, σχετικά με το μυστήριο των μαύρων οπών. Η πρόταση του Χόκινγκ υποστηρίζει ότι ο «φαινομενικός ορίζοντας» είναι το πραγματικό σύνορο των μαύρων οπών. «Η απουσία του ορίζοντα γεγονότων σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μαύρες τρύπες, με την έννοια που τις περιγράφει η κλασική φυσική, από τις οποίες το φως δεν μπορεί να δραπετεύσει στο άπειρο», γράφει ο Χόκινγκ.

Δεν ξέρουμε πού τελικά θα καταλήξουν οι φυσικοί,
αλλά πρέπει να σημειώσουμε ότι χρειάζεται θάρρος για να ταράξεις τα λιμνάζοντα ύδατα της κατεστημένης επιστήμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: