«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Πως τα καταφέρνει ο Άγιος Βασίλης; (αριθμοί και επιστήμη)



Τι θα κάνει λοιπόν ο αγαπημένος μας Άγιος μόλις σε ένα βράδυ;

Τα Χριστούγεννα του 2013, ο Αϊ-Βασίλης σύμφωνα με τη DailyMail:

- Θα πρέπει να επισκεφθεί 1,6 δισεκατομμύρια παιδιά


- Θα πρέπει λοιπόν
να τρυπώνει σε 5.556 καμινάδες σπιτιών κάθε δευτερόλεπτο.


- Θα χρειαστεί να κάνει
640 εκατομμύρια στάσεις

- Για να κουβαλήσει τα δώρα του, θα χρειαστεί έναν χώρο όσο 240.000 διώροφα λονδρέζικα λεωφορεία για να τα φυλάξει

- Θα χρειαστεί επίσης
2,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα κορδέλας περιτυλίγματος.


Και αν τρώει μία τάρτα και πίνει ένα ποτήρι γλυκό σε κάθε σπίτι;

- Μέσα σε 32 ώρες (λόγω των διαφορετικών χρονικών ζωνών) που θα διαρκούσε η αποστολή του, θα έπρεπε να πιει όσο γάλα χωρούν 50 ολυμπιακές πισίνες και να φάει 40.000 τόνους από τις αγαπημένες του τάρτες.


Τι λέει η επιστήμη;

Ο δρ Κακαλιός – ο οποίος είναι γνωστός στο ευρύ κοινό για το βιβλίο του «The Physics of Superheroes», όπου αναλύει τις ιδιότητες των υπερηρώων με βάση τις αρχές της Φυσικής – πιστεύει ότι ο «γεράκος με τα κόκκινα» ελέγχει με μαεστρία την «κβαντική μηχανική κυματοσυνάρτηση» του σώματός του.

Με άλλα λόγια, «έχει την ικανότητα να εμφανίζεται ταυτοχρόνως σε πολλά σημεία και να περνάει μέσα από στέρεα αντικείμενα», εξηγεί.

Ει μη τι άλλο, προσθέτει, «είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να επισκεφθεί σε λίγες ώρες 2 δισεκατομμύρια σπίτια».


Ο μόνος τρόπος δηλαδή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαθέτει υπερηχητικό έλκυθρο, δυνατότητα τηλεμεταφοράς ή κάποια άλλη προηγμένη τεχνολογία που του επιτρέπει να δαμάζει το χωροχρονικό συνεχές.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η εναλλακτική λύση στην κβαντομηχανική είναι όχι μόνο να ταξιδεύει στο χρόνο, αλλά κάθε φορά που μετακινείται από σπίτι σε σπίτι να «γυρνάει» πίσω το ρολόι κατά τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα – ειδάλλως, δεν προλαβαίνει να περάσει απ’ όλα τα παιδιά του πλανήτη.


Μήπως όμως μπορεί να κινείται ο Άγιος Βασίλης με την ταχύτητα του φωτός; Ο δρ Κακαλιός διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις επ’ αυτού. «Όταν κάποιος κινείται με τέτοια ταχύτητα μέσω κι έξω απ’ τις καμινάδες, αποκτά μάζα», λέει. Και όλοι ξέρουμε ότι ο Άγιος ακόμα και ακίνητος, έχει θέμα μάζας…

Και φυσικά έχει γονιδιακό πλεονέκτημα

Πως τα καταφέρνει, λοιπόν, να μένει… στυλάκι; Το πιθανότερο – λένε οι ειδικοί – είναι πως διαθέτει κάποιου είδους πλεονέκτημα χάρη στην γενετική μηχανική ή κάποιο σούπερ προηγμένο βιολογικό φάρμακο, που του επιτρέπει να πέπτει τόνους ζάχαρης δίχως να του ανεβαίνει το σάκχαρο και το σωματικό βάρος

Και πως τα καταφέρνει με τα παιδιά;

Και μετά, είναι το σύστημα παρακολούθησης που διαθέτει ο Άγιος και το οποίο του επιτρέπει να ξέρει ποιο παιδί ήταν καλό και ποιο κακό στη διάρκεια του έτους, ώστε να πράξει αναλόγως. Αυτό ποιο μπορεί να είναι;

Ο δρ Λάρι Σίλβερμπεργκ, αναπληρωτής διευθυντής στο Τμήμα Αεροδιαστημικής Μηχανικής του Πολιτικού Πανεπιστημίου της Βορείου Καρολίνας, υποψιάζεται ότι χρησιμοποιεί μία υπόγεια κεραία μήκους 6,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Βόρειο Πόλο, για να καταγράφει τα εγκεφαλικά κύματα των παιδιών.

«Με την κεραία αυτή θα μπορεί να απομονώνει τα μηνύματα από κάθε παιδί, ώστε να ξεχωρίζει τα άτακτα από τα καλά και να καταγράφει τι δώρα θέλει το καθένα», λέει.


Με τέτοια τεχνολογία πάντως, προσθέτει, ευτυχώς που είναι ο Άγιος Βασίλης και όχι κάποιος καταχθόνιος νους…

πηγή-bobit.gr/



Με βάση, λοιπόν, επίσημα πληθυσμιακά στοιχεία, ο αγαπημένος μας γενειοφόρος
πρέπει να παραδώσει δώρα σε 1,6 δισεκατομμύρια παιδιά και για να το καταφέρει αυτό θα πρέπει την παραμονή των Χριστουγέννων να μπαίνει σε 5.556 σπίτια/ δευτερόλεπτο και να κάνει 640 εκατομμύρια στάσεις. Ευτυχώς, λόγω της διαφοράς ώρας και της περιφοράς της γης θα έχει στη διάθεσή του 32 ώρες για να τα καταφέρει.

Επίσης, αν υποθέσουμε ότι σε κάθε ένα από τα 640 εκατομμύρια σπίτια που θα επισκεφτεί,
τον κεράσουν ένα ποτήρι (200ml) ημιαποβουτυρωμένο γάλα και μία τάρτα κιμά, τότε ο Άγιος Βασίλης θα έχει πιει σχεδόν 130 εκατομμύρια λίτρα γάλατος μέχρι τη στιγμή που θα τελείωσε τις παραδόσεις του, ποσότητα αρκετή για να γεμίσει περισσότερες από 50 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.Επίσης, θα έχει φάει σχεδόν 40.000 τόνους πίτες κιμά. Έτσι, θα έχει καταναλώσει σε μια νύχτα 150 δισ. θερμίδες, νούμερο 60 χιλιάδες φορές πάνω από την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη.

Δυστυχώς, για να κάψει το επιπλέον αυτό βάρος, θα πρέπει να περπατήσει 1.3 δισ. μίλια (2.092.147.200 χλμ), δηλαδή θα πρέπει να κάνει 54.000 φορές το γύρo της περιφέρειας της γης.




Τι θα γινόταν εάν ο Αϊ-Βασίλης ήταν άνθρωπος;

Tα 378 εκατ. παιδιά και οι 33 ώρες εργασίας την... ημέρα

Πόσο χρόνο θα χρειαζόταν για να μοιράσει δώρα σε 2 δισ. παιδιά σε μία νύχτα;
Και πόσο μακριά απότην πραγματικότητα βρίσκεται η αλήθεια; Οι επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) τα έβαλαν κάτω και προσπάθησαννα δώσουν ανθρώπινη υφή στον Αγιο της Πρωτοχρονιάς

Οι επιστήμονες ξεκίνησαν από τα βασικά. Οπως αναφέρουν, κανένα γνωστό είδος ταράνδου, 
δεν μπορεί να πετάξει. Υπάρχουν όμως περισσότερα από 300.000 είδη άλλων οργανισμών, πολλών εκ των οποίων μπορούν να πετάξουν. «Ετσι ακόμη δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι δεν υπάρχει τουλάχιστον ένας ιπτάμενος τάρανδος που μόνο ο Αϊ-Βασίλης έχει συναντήσει», αναφέρουν οι ειδικοί.

Συνεχίζοντας την καταμέτρηση, σημειώνουν ότι στον πλανήτη υπάρχουν περίπου 2 δισ. παιδιά. Ωστόσο, ο Αϊ-Βασίλης δεν επισκέπτεται τα παιδιά των μουσουλμάνων, των ινδουιστών, των Εβραίων και των βουδιστών. Ετσι, αυτομάτως τα παιδιά περιορίζονται σε 378 εκατ. και εάν υπολογίσουμε 3,5 παιδιά σε κάθε σπίτι, τότε μιλάμε για 92 εκατ. σπίτια.

Ο Αϊ-Βασίλης πρέπει να εργαστεί ακατάπαυστα 33 ώρες σε μία ημέρα, αυτή της Πωτοχρονιάς,
και όχι 24 ώρες, διότι εκμεταλλεύεται τις ζώνες των ωρών και την περιστροφή της Γης, υποθέτοντας πάντα ότι ταξιδεύει από τα Ανατολικά προς Δυτικά. Αυτό σημαίνει ότι επισκέπτεται 823 σπίτια το δευτερόλεπτο.

Δηλαδή ο Αϊ-Βασίλης διαθέτει ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου για να παρκάρει πάνω από την καμινάδα το έλκηθρο, να κατέβει, να μπει στην καμινάδα, να γεμίσει τις κάλτσες με δώρα, να τοποθετήσει τα υπόλοιπα δώρα κάτω από το δέντρο, να φάει ό,τι γλυκίσματα του έχουν αφήσει στο σαλόνι, να ανέβει την καμινάδα, να σκαρφαλώσει - παρά τα κιλά του - στο έλκηθρο και να συνεχίσει για το επόμενο σπίτι.

Εάν υποθέσουμε ότι το καθένα από αυτά τα 92 εκατ. σπίτια είναι ομοιόμορφα
κατανεμημένα στη Γη, τότε σημαίνει ότι κάθε σπίτι απέχει το ένα από το άλλο ένα χιλιόμετρο. Που σημαίνει ότι στο ταξίδι του θα διανύσει συνολικά 100 εκατ. χιλιόμετρα μέσα σε 33 ώρες.

Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι το έλκηθρο του Αϊ-Βασίλη τρέχει με 700 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, δηλαδή είναι 3.000 φορές πιο γρήγορο από την ταχύτητα του ήχου. Για να το συγκρίνουμε, το ταχύτερο όχημα που έφτιαξε ποτέ ο άνθρωπος, το διαστημόπλοιο «Οδυσσέας», κινείται στο Διάστημα με ταχύτητα 30 χλμ. το δευτερόλεπτο. 

Το βάρος του ελκήθρου παρουσιάζει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ακόμη και εάν υποθέσουμε ότι κάθε παιδί παίρνει δώρο ένα παιχνίδι μεσαίου μεγέθους, δηλαδή ενός κιλού, τότε το έλκηθρο μεταφέρει 321.300 τόνους, χωρίς να υπολογίσουμε το βάρους του ελκήθρου και του Αϊ-Βασίλη...

Πώς όμως κουβαλούν όλο αυτό το βάρος οι τάρανδοι; Οι κανονικοί τάρανδοι
δεν μπορούν να σύρουν περισσότερα από 150 κιλά ο καθένας. Αυτό σημαίνει ότι για να μετακινηθούν όλα αυτά τα κιλά ο Αϊ-Βασίλης χρειάζεται να δέσει μπροστά 214.200 τάρανδους. Αυτό αυξάνει το συνολικό βάρος της άμαξας στους 353.000 τόνους και είναι τέσσερις φορές το βάρος του υπερωκεάνιου «Κουίν Ελίζαμπεθ» (δηλαδή έχει βάρος 4 κλασικά υπερωκεάνια).

Αν προσπαθήσει ένας άνθρωπος να μετακινήσει 350.000 τόνους αντικείμενα με 700 χιλιόμετρα
το δευτερόλεπτο, θα δημιουργηθεί τέτοια αντίσταση αέρα, ώστε ο αέρας λόγω των τριβών θα θερμανθεί και θα είναι το ίδιο όπως όταν ένας κομήτης εισέρχεται στην ατμόσφαιρα και αρχίζει και φλέγεται.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι τάρανδοι, από τον πρώτο έως τον τελευταίο,
θα αυτοαναφλεγούν, δημιουργώντας τεράστια ωστικά κύματα. Ετσι και οι 214.000 τάρανδοι θα εξαερώνονταν από την υπερβολική ζέστη μέσα σε 4 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Ο ίδιος ο Αγιος Βασίλης, εάν ήταν άνθρωπος, θα έπρεπε να αντέξει δυνάμεις βαρύτητας μεγαλύτερες κατά 17.000 φορές από τη βαρύτητα της Γης. Αρα ένας Αϊ-Βασίλης που ζυγίζει 125 κιλά σημαίνει ότι θα κολλήσει στην πλάτη του ελκήθρου του πιεζόμενος από δύο εκατομμύρια κιλά δύναμης που ασκείται από τη βαρύτητα.

Οι θερμίδες του Αϊ-Βασίλη
Αν ο Αϊ-Βασίλης φάει ένα μελομακάρονο, ένα μπισκότο και έναν κουραμπιέ σε κάθε σπίτι, απ' όλα τα σπίτια που θα επισκεφθεί θα καταναλώσει 71.700.000 θερμίδες σε 31 ώρες.
Κανονικά δεν πρέπει να υπερβεί τις 4.000 θερμίδες και εάν υποθέσουμε ότι επιθυμεί να χάσει τα κιλά που έχει πάρει, θα πρέπει να περπατήσει 450 εκατ. χιλιόμετρα για να κάψει τις θερμίδες που πήρε σε μια νύχτα. 

Εάν πιει και ένα ποτήρι κονιάκ για να συνοδεύσει τα γλυκά και να ζεσταθεί, θα καταναλώσει 92 εκατ. ποτηράκια με ανώτατο όριο για έναν άνδρα τα τέσσερα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι σε θέση να οδηγήσει το έλκηθρο, διότι
θα είναι μεθυσμένος και σε υποτιθέμενο αλκοτέστ θα έχει ξεπεράσει το όριο κατά 50 εκατομμύρια φορές, με αποτέλεσμα να του πάρουν την άδεια και το έλκηθρο.

Το κόστος
Αν υποθέσουμε ότι ξοδεύει 40 δολάρια για το κάθε παιδί, τότε θα πρέπει να δίνει περίπου 30 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της Ιορδανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: