«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Ο Ρούντολφ είχε όντως... κόκκινη μύτη! Όλοι οι τάρανδοι του Άγιου Βασίλη, είναι γένους θηλυκού!



Πώς οι τάρανδοι 
διατηρούν την ευαισθησία της μύτης τους στο χιόνι

Τα Χριστούγεννα έχουν την «τιμητική» τους. Συνοδεύουν τον Άι Βασίλη με το έλκηθρο, ενώ ένας από αυτούς κατάφερε να γίνει γνωστός χάρη σε ένα παιδικό χριστουγεννιάτικο τραγουδάκι.

Σύμφωνα όμως με τους επιστήμονες,
φαίνεται ότι ο Ρούντολφ, δεν είναι ο μόνος τάρανδος με… κόκκινη μύτη.

Χρησιμοποιώντας θερμικές κάμερες, σουηδοί ερευνητές ανακάλυψαν
ότι η μύτη των ταράνδων έχει πιο κοκκινωπό χρώμα, και πως αυτό οφείλεται στην αυξημένη ροή αίματος που απαιτείται για να μην… παγώσει από το κρύο.

Αντίθετα με το υπόλοιπο σώμα τους, που καλύπτεται από ένα μονωτικό στρώμα,
ζεστής γούνας, η μύτη των ταράνδων εκτίθεται στις ακραίες καιρικές συνθήκες και την παγωνιά του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν.





Στέλνοντας όμως ζεστό αίμα στη μύτη και το στόμα τους, μέσα από ένα μεγάλο δίκτυο αγγείων, οι τάρανδοι είναι σε θέση να διατηρούν την ευαισθησία των δύο αυτών οργάνων, προκειμένου να βρίσκουν την τροφή τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Lund, βιντεοσκόπησαν ταράνδους που φιλοξενούνται στο ζωολογικό πάρκο σκανδιναβικών ζώων στη Σουηδία, προκειμένου να μελετήσουν τα τμήματα εκείνα των σωμάτων τους που δεν είναι ορατά στο ανθρώπινο μάτι.


«Όταν τρέφονται οι τάρανδοι εκθέτουν τη μύτη και τα ρουθούνια τους σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ψάχνοντας για τροφή στο χιόνι» ανέφερε ο καθηγητής Ronald Kröger. 

«Στέλνοντας αυξημένη ροή αίματος στην περιοχή καταφέρνουν να παραμένουν ζεστοί».

πηγή-tampouloukia.gr



Ολοι οι τάρανδοι του Αγιου Βασίλη είναι γένους θηλυκού: Η επιστήμη ανατρέπει όλα

Όλοι οι τάρανδοι του Άγιου Βασίλη, είναι γένους θηλυκού.
 Η επιστήμη ανατρέπει όλα τα δεδομένα

Κάθε Χριστούγεννα τα παιδιά περιμένουν εναγωνίως μπροστά στο παράθυρο ελπίζοντας να δουν τον Αγιο Βασίλη να περνάει στον ουρανό με το έλκηθρο που σέρνουν οι τάρανδοι του. Ωστόσο κάτι που δεν γνωρίζουν τα παιδιά και αρκετοί «μεγάλοι» είναι ότι οι τάρανδοι του Αγιου Βασίλη (ακόμα και ο Ρούντολφ) είναι θηλυκοί.

Η επιστήμη έρχεται να επισημάνει αυτή την ιστορική «παρεξήγηση», εφαρμόζοντας τις αρχές της βιολογίας στον αστικό μύθο και διευκρινίζοντας τελικά το πραγματικό φύλο των ταράνδων.

Ο Τζέραλντ Λίνκολν και ο Ντέιβιντ Μπράιντ, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, 
μας αποκαλύπτουν κάτι που δεν γνωρίζαμε για τους ταράνδους, ή κι αν το γνωρίζαμε δεν το είχαμε συνδυάσει ποτέ με τον Αγιο Βασίλη.

Σε κάθε αναπαράσταση και ζωγραφιά λοιπόν ο Αγιος Βασίλης απεικονίζεται να ταξιδεύει τέλη Δεκέμβρη πάνω σε ένα έλκηθρο που το σέρνουν τεράστιοι τάρανδοι με κέρατα.

Εδώ ακριβώς όμως είναι το μυστικό, όπως εξηγούν οι ερευνητές. 

Οι τάρανδοι αυτοί, με την επιστημονική ονομασία Rangifer tarandus και γνωστοί ως Καριμπού στη Βόρεια Αμερική, αν ήταν όντως αρσενικοί δε θα έπρεπε να έχουν κέρατα.

Συγκεκριμένα οι αρσενικοί τάρανδοι στα τέλη του Νοέμβρη, χάνουν τα κέρατα τους τα οποία αρχίζουν να φυτρώνουν σιγά σιγά στις αρχές της Ανοιξης, ώστε να είναι μεγάλα και γερά στην εποχή του ζευγαρώματος το Φθινόπωρο για να μπορέσουν να παλέψουν για τα θηλυκά τους. Ωστόσο από αυτό προκύπτει ότι οι αρσενικοι τάρανδοι δεν έχουν κέρατα την περίοδο των Χριστουγέννων

Αντίθετα, αυτό δεν συμβαίνει με τα θηλυκά, τα οποία διατηρούν τα κέρατά τους όλο το χρόνο και μάλιστα ανάμεσα στα 44 καταγεγραμμένα είδη ελαφιών, οι τάρανδοι είναι τα μόνα ζώα στα οποία έχει κέρατα και το θηλυκό.


πηγή-iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: