«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Ο Άγιος Βασίλης. Μια όμορφη προσέγγιση


Ο μύθος του Αγίου Βασίλη μας γοητεύει όλους. Μας θυμίζει το παρελθόν, μας απασχολεί για το πως θα τον χειριστούμε στο μέλλον όταν πρέπει να τον μεταδώσουμε και φυσικά ταυτίζεται με το παρόν σε πολλά πράγματα.

Σήμερα και μετά από τόσα χρόνια ξέγνοιαστης παιδικής ηλικίας, μπορούμε να πούμε με Άγιος Βασίλειος
έζησε στην Καισαρεία και είναι γνωστός ως ο Πατέρας της Εκκλησίας. Ήταν γνωστή η αγάπη του για την φιλανθρωπία και εκδηλώθηκε μέσα από πολλές πράξεις οι οποίες και δημιούργησαν την φήμη των δώρων που τον ακολουθεί σήμερα. 

Αυτόν τον Άγιο, γιορτάζουμε την πρώτη Ιανουαρίου, όμως στην υπόλοιπη χριστιανική οικουμένη, δεν είναι ο Άγιος Βασίλειος που φέρνει τα δώρα, αλλά ο Santa Claus, ο Άγιος Νικόλαος δηλαδή. Ο Άγιος ξεχώρισε για την αγάπη του για τα παιδιά και για το φιλανθρωπικό του έργο. Αν ξέρετε ποιον άγιο περιμένουμε κάθε παραμονή πρωτοχρονιάς να μας αφήσει δώρο κάτω απ' το δέντρο, παρακαλώ πείτε μου κι εμένα.


σιγουριά πως ο Άγιος δεν υπάρχει ή τουλάχιστον δεν υπάρχει με την μορφή που νομίζαμε κάποτε. Πριν απ' όλα πρέπει να ξεχωρίσουμε τι εννοούμε όταν μιλάμε για τον Άγιο Βασίλη. 

Εννοώ σαν ιστορικό πρόσωπο και όχι σαν ο χοντρούλης με τη γενειάδα και τα κόκκινα ρούχα που μας έμαθε η Coca Cola. 

Αλλά ας πούμε ότι αυτό δεν είναι θέμα. Ας πούμε ότι το θέμα είναι τα μαθηματικά. Η φυσική. Οι επιστήμες γενικά. Σύμφωνα με υπολογισμούς, ο Άγιος Βασίλης πρέπει σε ένα βράδυ να μοιράσει δώρα σε περισσότερα από εκατό εκατομμύρια σπίτια, δηλαδή μέσα σε τριάντα μία ώρες (λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές ωρών μεταξύ των χωρών) πρέπει να καλύψει όλη τη Γη κάνοντας εκατό εκατομμύρια στάσεις, πράγμα που σημαίνει πως έχει οκτακόσιες ενενήντα έξι παραδόσεις ανά δευτερόλεπτο! 

Για να το καταφέρει αυτό, πρέπει το έλκηθρο του να τρέχει τρεις χιλιάδες φορές πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου και μάλιστα κουβαλώντας περίπου τριακόσιους πενήντα τρεις τόνους δώρα! 

Η Επιστήμη λέει πως αυτό δεν είναι δυνατό να συμβεί. 

Όμως, ξεχνάτε πως ο Άγιος Βασίλης δεν είναι ένας τυχαίος άνθρωπος πάνω σε ένα τυχαίο μεταφορικό μέσο. Σε περίπτωση που δεν το προσέξατε, μιλάμε για έναν Άγιο! Ένα θαύμα το χρόνο δεν είναι και τίποτα συγκλονιστικό (γι' αυτόν).

Είναι εύκολο να αμφισβητήσεις ένα ιστορικό μυστήριο. Είναι το πιο εύκολο.
Είναι λίγο πιο δύσκολο να αρχίσεις να βασίζεσαι σε μαθηματικές πράξεις και νόμους της Φυσικής για να καταλήξεις ότι αρνείσαι να παραδεχτείς ένα ιστορικό μυστήριο. 

Όμως όταν όλος ο ορθολογισμός περάσει, μένεις μόνος να κοιτάς την καμινάδα, το μπαλκόνι ή το παράθυρο και να λες: "θέλω να πιστέψω". 

Εκείνη τη στιγμή συμβαίνει ότι συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Πρέπει να διαλέξεις αν θέλεις να πιστέψεις ή όχι. Αν ναι, τότε εκείνο το βράδυ, ίσως ένα δώρο να σε περιμένει. 

Αν δεν είναι κάτω απ' το δέντρο, 
μπορεί να είναι στην καρδιά σου... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: