«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Παράξενα φυσικά «θαύματα» του κόσμου

Tεράστιες πέτρες στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, «περπατούν» μόνες τους, ενώ μια λίμνη στη Σενεγάλη, έχει τόσο ροζ χρώμα, που μοιάζει με… παγωτό φράουλα! Αυτά και άλλα… θαυμαστά τοπία της φύσης.
Υπάρχουν τοπία και γεωλογικοί σχηματισμοί στον κόσμο, που διαφέρουν πολύ από τα συνηθισμένα. Ξεχάστε για λίγο τις κρυστάλλινες διάφανες, μπλε λίμνες, τους κατάφυτους λόφους και τις παραλίες με τη λευκή άμμο και θαυμάστε τα παρακάτω φυσικά «θαύματα» που μοιάζουν με σκηνές από… ταινίες.
Τεράστιες πέτρες στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, «περπατούν» μόνες τους, ενώ μια λίμνη στη Σενεγάλη, έχει τόσο ροζ χρώμα, που μοιάζει με… παγωτό φράουλα!

Μαρμάρινα σπήλαια, Χιλή
Έξι χιλιάδες χρόνια διάβρωσης από τα κύματα, δημιούργησαν εντυπωσιακά μοτίβα που δίνουν σε αυτές τις σπηλιές ένα… μαρμάρινο αποτέλεσμα (www.wondermondo.com/Countries/SA/Chile/Aisen/CapillaDelMarmol.htm). Η μοναδικότητα του τοπίου που βρίσκεται στην Παταγονία, κοντά στα σύνορα της Χιλής με την Αργεντινή, ενισχύεται από την αντανάκλαση των μπλε και πράσινων νερών της λίμνης Carrera. Αν και η ομορφιά της περιοχής απειλείται από ένα σχέδιο για την κατασκευή φράγματος, προς το παρόν, οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν καγιάκ και να απολαμβάνουν την ηρεμία των νερών της λίμνης.

Λίμνη Retba, Σενεγάλη
Η λίμνη Retba ( www.lakeretba.com ) στη Σενεγάλη, μοιάζει να είναι γεμάτη από λιωμένο παγωτό φράουλα –τόσο ροζ είναι τα νερά της. Αυτό το ιδιαίτερο χρώμα της, οφείλεται στην πραγματικότητα σε ένα συγκεκριμένο είδος φυκιών που ονομάζεται Dunaliella salina και παράγει μια χρωστική ουσία. Η περιεκτικότητα σε αλάτι είναι εξαιρετικά υψηλή, φθάνοντας το 40% σε ορισμένα σημεία της λίμνης και επιτρέποντας στην άλγη να ευδοκιμεί και στους κολυμβητές να επιπλέουν χωρίς προσπάθεια στην επιφάνεια της λίμνης. Λευκές συγκεντρώσεις από αλάτι, γεμίζουν τις ακτές και οι ντόπιοι εργάζονται αρκετές ώρες για να μαζέψουν το αλάτι από τα εντυπωσιακά ροζ νερά.

Η λίμνη με τα σημάδια, Βρετανική Κολομβία, Καναδάς
Λιγότερο από ένα χιλιόμετρο μακριά από τα σύνορα της Πολιτείας της Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, στην Βρετανική Κολομβία του Καναδά, βρίσκεται αυτή η ιδιαίτερη… πουά λίμνη. Κάθε καλοκαίρι, το μεγαλύτερο μέρος του νερού σε αυτή την πλούσια σε ορυκτά λίμνη, εξατμίζεται, αφήνοντας πίσω μεγάλες συγκεντρώσεις άλατος, τιτάνιου, ασβεστίου, θειούχα και άλλων μετάλλων, που σχηματίζουν ένα πουά μοτίβο σε αποχρώσεις του πράσινου, του κίτρινου και του καφέ. Η λίμνη αποτελεί ιερό μέρος για τις πρώτες κοινότητες της κοιλάδας Okanagan και η γη στην οποία βρίσκεται, αποτελεί ιδιωτική ιδιοκτησία. Δυστυχώς δε μπορεί να την δει κανείς από κοντά, αλλά είναι αρκετά εμφανής από τον διπλανό δρόμο.

Πισίνες από τραβερτίνη, Pamukkale, Τουρκία
Πολλά άτομα «εκμεταλλεύονται» τις φημισμένες θεραπευτικές επιδράσεις της κολύμβησης σε αυτή την περιοχή, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το νερό που ρέει από τις 17 υπόγειες θερμές πηγές στις πισίνες, έχει μια εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση ανθρακικού ασβεστίου, το οποίο σχηματίζει μαλακές καταθέσεις όταν χτυπά την επιφάνεια. Οι παχύρρευστες λευκές καταθέσεις, σκληραίνουν με την πάροδο του χρόνου, μέχρι που κάνουν τις πηγές να μοιάζουν με σιντριβάνια από κιμωλία ή όπως υποδεικνύεται από την ποιητική μετάφραση του Pamukkale, με «κάστρο από βαμβάκι», ορατό από περισσότερο από 16 χλμ. μακριά.
Κινούμενες πέτρες, Racetrack Playa, Death Valley, Καλιφόρνια

Κανείς δεν έχει δει ποτέ μια από τις πέτρες στο Racetrack Playa της Κοιλάδας του Θανάτου, να κινείται, αλλά υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία της μετακίνησής τους, από τα ίχνη που βρίσκονται πίσω τους, στο σκονισμένο έδαφος. Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι πώς ακριβώς αυτές οι πέτρες –οι οποίες μπορεί να ζυγίζουν εκατοντάδες κιλά- «περπατούν» στον ξηρό πυθμένα της λίμνης. Η επικρατούσα θεωρία είναι ότι όταν τα πετρώματα είναι υγρά ή παγωμένα, επιτρέπουν στις πέτρες -μειώνοντας την τριβή- να σπρώχνονται κατά μήκος του επίπεδου εδάφους από ισχυρούς ανέμους. Τα βαθιά σημάδια που αφήνουν πίσω τους, δείχνουν ότι μπορεί να μετακινούνται μέχρι και 210 μέτρα από το αρχικό τους σημείο.

Λευκή έρημος (Sahara el Beyda), Αίγυπτος
Βολβώδη λευκά βράχια σε περίεργα σχήματα και μεγέθη, προβάλλουν από την έρημο περίπου 45 χλμ. βόρεια της πόλης Farafra στη δυτική Αίγυπτο –μοιάζουν σαν ένα σύμπλεγμα μανιταριών. Ο άνεμος τα έχει σμιλέψει έτσι ώστε να τα κάνει να μοιάζουν σαν περίτεχνα γλυπτά. Όταν η αρχαία θάλασσα που κάποτε κάλυπτε τη γη, στέρεψε, τα υπόλοιπα στρώματα ιζήματος, άρχισαν να καταστρέφονται. Τα μαλακότερα σημεία εξαφανίστηκαν και με την πάροδο του χρόνου, οι ισχυρές αμμοθύελλες διαμόρφωσαν τα σκληρότερα πετρώματα στη σημερινή μορφή τους.

Ογκόλιθοι Moeraki, Νέα Ζηλανδία
Οι σφαιρικές πέτρες που απλώνονται στην παραλία Moeraki της Νέας Ζηλανδίας, φτάνουν μέχρι και τα 2 μέτρα σε διάμετρο και παρομοιάζονται με… μάρμαρα γιγάντων, κολοσσιαία αυγά δεινοσαύρων, είτε μισό-βυθισμένες προϊστορικές χελώνες, έτοιμες να βγουν από την άμμο ανά πάσα στιγμή. Πρόκειται για μάζες από συμπιεσμένα ιζήματα που σχηματίστηκαν κάτω από το έδαφος, εδώ και πάνω από 50 εκατομμύρια χρόνια πριν. Καθώς η άμμος που τις περιβάλλει διαβρώνεται, μοιάζουν σα να βγαίνουν προς την επιφάνεια, από το κέντρο της γης.

Ποτάμι Caño Cristales, Κολομβία
Πολλοί ταξιδεύουν στο Εθνικό Πάρκο Serranéa de la Macarena της κεντρικής Κολομβίας για να δουν το ποτάμι Caño Cristales. Χαρακτηριστικά ονόματα που του έχουν δοθεί είναι, «το ποτάμι με τα πέντε χρώματα», «το υδάτινο ουράνιο τόξο», ακόμα και «το πιο όμορφο ποτάμι στον κόσμο». Είναι σημαντικό να το επισκεφτείτε τη σωστή χρονική στιγμή, δηλαδή όταν το νερό βρίσκεται σε συγκεκριμένο επίπεδο (συνήθως μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου). Τότε θα δείτε ένα καλειδοσκόπιο από ροζ, πράσινους, μπλε και κίτρινους σχηματισμούς, καθώς ένα φυτό που ονομάζεται Macarenia clavigera, που ζει στον πυθμένα του ποταμού, απορροφά ηλιακό φως, για να ανθίσει σε μια έκρηξη χρωμάτων.

Το μάτι της Σαχάρας (Richat Structure), Μαυριτανία
Αυτό το τεράστιο βαθούλωμα της γης (www.nasa.gov/multimedia/imagegallery/image_feature_528.html ), έχει κυκλικό σχήμα και περίπου 40 χλμ. διάμετρο και μοιάζει με μάτι στη μέση μιας κατά τα άλλα επίπεδης και χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, περιοχής της ερήμου της Μαυριτανίας. Ορατό από το διάστημα, αποτελούσε σημείο αναφοράς για τους αστροναύτες από τις πρώτες αποστολές. Θεωρείται πως σχηματίστηκε όταν ισχυροί άνεμοι και άλλα φυσικά αίτια, διάβρωσαν τα διάφορα στρώματα ιζημάτων χαλαζίτη και άλλων πετρωμάτων σε διαφορετικά βάθη της γης.

Φαράγγι Asbyrgi, Ισλανδία
Σύμφωνα με τους θρύλους, το φαράγγι Ásbyrgi στο Εθνικό Πάρκο Vatnajökull στη βόρεια Ισλανδία, δημιουργήθηκε όταν η οπλή του αλόγου ενός Νορβηγού θεού, κόβοντας τα περίπου 100 μέτρων βράχια και ισοπεδώνοντας μια μεγάλη έκταση. Η πιθανότερη επιστημονική εξήγηση είναι ότι οι πλημμύρες δύο περιόδων παγετώνων, σκάλισαν το συγκεκριμένο φαράγγι περίπου 3.000-10.000 χρόνια πριν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: