«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Γιατί το Γκρίνουιτς είναι το κέντρο της παγκόσμιας ώρας;


Αλήθεια, γιατί το Γκρίνουιτς είναι το κέντρο της παγκόσμιας ώρας και όχι π.χ. η Αθήνα; Για ποιΌν λόγο επιλέχθηκε το περιβόητο Greenwich; Δείτε! 

Ώρα Γκρίνουιτς, σημείο μηδέν! Και γιατί παρακαλώ; Δεν έγινε τυχαία...

Όταν λοιπόν δημιουργήθηκε το παρατηρητήριο του Γκρίνουιτς το 1675, δεν ήταν η κύρια αρμοδιότητά να καταγράφει τον χρόνο, αλλά να επιλύει προβλήματα που αφορούν το γεωγραφικό μήκος της θάλασσας.

Το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να επαληθεύσουν την εικασία ότι ο ρυθμός περιστροφής της Γης είναι σταθερός.

Για να το επιτύχουν αυτό, χρησιμοποίησαν 2 εκκρεμή - ρολόγια. Έτσι ξεκίνησε η καταγραφή του χρόνου στο Γκρίνουιτς.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα ρολόγια ως σημείο αναφοράς, έφτιαξαν χάρτες με τα άστρα, για να εντοπίσουν τυχόν μετατοπίσεις των άστρων.

Έτσι αποφάνθηκαν (λανθασμένα) ότι η περιστροφή της Γης είναι σταθερή και έφτιαξαν ναυτικούς χάρτες για όλα τα γεωγραφικά μήκη, με σημείο αναφοράς το Γκρίνουιτς.

Μέχρι το 1770, όλοι οι θαλασσοπόροι τους χρησιμοποιούσαν. Οπότε, όταν έφτασε η ώρα να επιλέξουν τον πρώτο μεσημβρινό (Γεωγραφικό μήκος 0) η επιλογή ήταν προφανής: Το Γκρίνουιτς!

Έγινε το σημείο εκκίνησηςμ τόσο για το γεωγραφικό μήκος όσο και για το χρόνο.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε επίσημα από την Μεσημβρινή Διάσκεψη (Meridian Conference), που πραγματοποιήθηκε στη Washington το 1884.

Πολλά χρόνια μετά, στη δεκαετία του 1940, ανακάλυψαν ότι η Γη μείωνε ή αύξανε ταχύτητα. Επομένως ο ουρανός κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν παρέμενε σταθερός.


Το 1986,
η συντονισμένη παγκόσμια ώρα (UTC) έγινε η προτιμώμενη παγκόσμια ώρα. Ο συντονισμός της γίνεται στο Παρίσι και βασίζεται στις μετρήσεις ρολογιών σε 25 χώρες του κόσμου. 

Έτσι, υιοθετήθηκε το Greenwich (ή στα ελληνικά Γκρίνουιτς), ως το κέντρο της παγκόσμιας ώρας, που γνωρίζουμε σήμερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: