«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Μη μου τους κύκλους τάραττε …

… είπε ο Αρχιμήδης στον Ρωμαίο στρατιώτη, ο οποίος τον βρήκε στην παραλία την ώρα που μελετούσε κάποιο Γεωμετρικό πρόβλημα γράφοντας στην άμμο. Όμως ο στρατιώτης έβγαλε το σπαθί του και τον σκότωσε.

Αυτή του η φράση έμεινε στην ιστορία και την χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα, όταν θέλουμε ευγενικά και εντυπωσιακά να ζητήσουμε από κάποιον να μας αφήσει να κάνουμε τη δουλειά μας, χωρίς να μας ενοχλεί.

Η φράση αυτή ανήκει στην κατηγορία των Αρχαίων Γνωμικών και υπάρχουν πάρα πολλά ακόμα που ειπώθηκαν από αρχαίους Έλληνες και όχι μόνο … μερικά από αυτά μπορείτε να διαβάσετε στη συνέχεια.


1. Πάντα κατ’ αριθμόν γίγνονται … αυτό το είπε ο Πυθαγόρας ο Σάμιος, ο οποίος είχε αναπτύξει μια εντυπωσιακή θεωρία σχετικά με τις ονομασίες των αριθμών και μαζί με τους Πυθαγόρειους-υποστηρικτές του, πίστευαν ότι «τα πάντα μοιάζουν σε αριθμό».
2. Γραμμή δε μήκος απλατές … το οποίο ακούστηκε από τον Αλεξανδρινό Μαθηματικό, Ευκλείδη για να τονίσει το άπειρο μήκος μιας ευθείας γραμμής
3. Αριθμός άπειρος πλήθει … από το στόμα του Έλληνα φιλόσοφου Πλάτωνα, η βιβλιογραφία του οποίου βρίθει από εξαιρετικά εμφυολογήματα.


Ο Αρχιμήδης τη στιγμή που ο στρατιώτης ετοιμάζεται να τον σκοτώσει και εκείνος του απαντάει με τη φράση : “Μη μου τους κύκλους τάραττε …

Όπως αντιλαμβάνεστε, όλα αυτά δεν τελειώνουν εδώ αλλά, υπάρχουν πάρα πολλά, τα οποία ειπώθηκαν ανά τους αιώνες από αξιόλογους επιστήμονες … Μαθηματικούς, Φυσικούς, Φιλοσόφους, Ποιητές, Συγγραφείς και άλλους. Δεν είναι δυνατόν βέβαια να παρουσιάσω εδώ όλα αυτά, γιατί είναι πάρα πολλά μεν και γιατί δεν θέλω να κουράσω κανέναν σας δε. Αυτό που θα ήθελα είναι να αναφέρω τα πιο όμορφα, εντυπωσιακά και να σας δώσω πηγές για να ανακαλύψετε μόνοι σας και τα υπόλοιπα.

Τα καθαρά Μαθηματικά είναι, κατά κάποιο τρόπο, η ποίηση των λογικών ιδεών … Αλβέρτος Αϊνστάιν, 1879-1955, Γερμανοεβραίος φυσικός

Ο μεγάλος Αρχιτέκτονας του Σύμπαντος αρχίζει να μοιάζει τώρα σαν ένας γνήσιος μαθηματικός …
James Jeans, 1877-1946, Βρετανός φυσικός & μαθηματικός

Φτασμένες οι προλήψεις σε μια καθαρότητα μαθηματική, μας οδηγούν στη βαθύτερη γνώση του κόσμου…
 
Οδυσσέας Ελύτης, 1911-1996, Ποιητής, Νόμπελ 1979

Αν μπορούσα να κοιμηθώ και να ξυπνήσω μετά από χίλια χρόνια, το πρώτο πράγμα που θα ρωτούσα θα ήταν: Αποδείχθηκε η υπόθεση του Riemann; … David Hilbert, 1862-1943, Γερμανός Μαθηματικός

Αισθάνομαι σαν παιδί που παίζει στην αμμουδιά, ενώ μπροστά του βρίσκονται ατελείωτοι και ανεξερεύνητοι ωκεανοί …
Ισαάκ Νεύτων, 1643-1727, Άγγλος φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος, φιλόσοφος, αλχημιστής και θεολόγος


Εμένα τα μεγάλα και σοφά λόγια,
ειπωμένα από σημαντικούς ανθρώπους ή ακόμα και από κάποιους που απλά αγαπάνε πάρα πολύ αυτό που κάνουν, με εντυπωσιάζουν, με εμπνέουν και μου δίνουν να καταλάβω, πως όταν 'δίνεις την ψυχή σου' σε κάτι που αγαπάς, πετυχαίνεις τα μέγιστα. Φυσικά δεν μπορούμε όλοι να κατορθώσουμε τα ίδια με τους προαναφερθέντες αξιόλογους επιστήμονες, αλλά τουλάχιστον μπορεί να φτάσει ο καθένας μας, στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Θα τελειώσω αυτή τη μικρή παρουσίαση,
με ένα από τα αγαπημένα μου αποφθέγματα. Το είπε ο Ούγγρος Μαθηματικός,Paul Erdős, 1913-1996 … πρόκειται για έναν εξαιρετικά παραγωγικό Μαθηματικό, με πάρα πολλούς συνεργάτες και εργασίες σε τομείς της Συνδυαστικής, Θεωρίας γραφημάτων, Θεωρίας αριθμών, κλασικής ανάλυσης, Θεωρίας προσεγγίσεων, Θεωρίας συνόλων και Θεωρίας πιθανοτήτων.

Αυτό που είπε λοιπόν ήταν : «Αν οι αριθμοί δεν είναι όμορφοι, δεν ξέρω τι είναι όμορφο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: