«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2015

Ελληνικές λέξεις που διασκεδάζουν όλον τον κόσμοwww.pixabay.com


Ελληνικές λέξεις για τη διασκέδαση που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, αλλά έκαναν διεθνή καριέρα.

Αν αγαπάτε τη μουσική, τότε είστε θαυμαστής των Μουσών. Οι εννέα κόρες του Δία που δίδαξαν στην ανθρωπότητα την αρμονία, τη μελωδία και το τραγούδι, το χορό, την ποίηση, το θέατρο, την ιστορία και την αστρονομία. Όλα αυτά συναποτελούν την τέχνη των μουσών, δηλαδή τη μουσική τέχνη (The art of the muses). 

Έτσι προέκυψε η λέξη μουσική, η οποία βέβαια σήμερα αναφέρεται μόνο στη μελωδία την αρμονία και το τραγούδι. Θα την συναντήσετε σχεδόν παντού ως music, musica, música, musik, musique, muziek και πολλές ακόμα παραλλαγές.

Από τις Μούσες πήρε το όνομά του και το Μουσείο, το οποίο ήταν αρχικά ιερό αφιερωμένο σε αυτές.

Και φυσικά για να ακούσετε καλή μουσική χρειάζεστε ένα στερεοφωνικό συγκρότημα ή αλλιώς στέρεο.

Η λέξη stereo είναι συντόμευση του επιθέτου στερεοφωνικό (stereophonic) και σημαίνει αυτό με τη σταθερή φωνή, τον στέρεο ήχο. Το ίδιο συνθετικό βρίσκεται και στη λέξη στερεότυπο (stereotype)

Το στέρεο καταναλώνει βέβαια Ενέργεια. Η λέξη ενέργεια σχηματίζεται από την πρόθεση εν και το έργον. Επί το έργον, δηλαδή.

Αν πάλι δεν έχετε διάθεση για μουσική μπορείτε να διαβάσετε ποίηση. Το ποίημα σημαίνει κυριολεκτικά δημιούργημα, εκείνο που έχει φτιαχτεί, από το ρήμα ποιῶ.

Αν ούτε η ποίηση είναι του γούστου σας, δοκιμάστε το σινεμά (cinema). Η λέξη αυτή είναι συντόμευση του κινηματογράφος, από τον συνδυασμό του κινῶ και του γράφω. Όπως και αν το δείτε γραμμένο, Cinema, Kino, cineama ή кино, σημαίνει την εγγραφή της κίνησης.

Αρκετές ελληνικές λέξεις θα βρείτε και στα είδη των ταινιών. 

Οι ταινίες φαντασίας, παραμένουν στα αγγλικά «fantasy movies». Η φαντασία προέρχεται από το ρήμα φαντάζομαι και αυτό από το φαίνομαι. Φάντασμα είναι εκείνο που φαίνεται και φαντασία η εικόνα, η παρουσία. Το επίθετο «φανταστικό» έχει αποκτήσει την έννοια του υπέροχου, καταπληκτικού, και όχι μόνο στα ελληνικά: fantastic (αγγλ.), fantastisch (γερμ.), fantastique (γαλλ.) fantástico (ισπ.) κ.τ.λ.

Μήπως προτιμάτε την κωμωδία; Πολυταξιδεμένη λέξη κι αυτή, αν και ξεκίνησε από τα μικρά αγροτικά γλέντια της αρχαιότητας. 

Τα συνθετικά της είναι κωμός =γλέντι, πανηγύρι και ωδή = άσμα, τραγούδι. Σήμερα η λέξη comedy είναι διεθνής.

Διεθνές είναι και το δράμα. Οι δραματικές ταινίες παρουσιάζουν με ρεαλισμό χαρακτήρες που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της ζωής. Αρχικά όμως, η λέξη δράμα σήμαινε απλώς τη δράση. Προέρχεται από το ρήμα «δρω» που σημαίνει πράττω.

Φυσικά υπάρχουν πολλές ακόμα πολυταξιδεμένες ελληνικές λέξεις, αλλά κάποτε πρέπει να τελειώσουμε. 

Παίζει και το αγαπημένο μου musical η τηλεόραση. Αυτό της μουσικής, δηλαδή των Μουσών. Αλλά τα γνωρίζετε τώρα.

Δεν είναι τόσο δύσκολο να μάθεις αγγλικά, όταν ξέρεις καλά ελληνικά, έτσι;

Δεν υπάρχουν σχόλια: