«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σάββατο, 21 Μαρτίου 2015

Ταινία: Ο Δρόμος του Ειρηνικού ΠολεμιστήΗ ταινία ΕΔΩ ή ΕΔΩ


Ο Δρόμος του Πολεμιστή είναι η ίδια η ζωή. Μια ζωή, όμως, που έχει μεταμορφωθεί σε ένα μαγικό κόσμο, γεμάτο μυστήριο, απρόοπτα, αγάπη, σοφία και χιούμορ. Και η ταινία αυτή, δεν είναι παρά η αφορμή για να ξυπνήσει ο πολεμιστής που υπάρχει μέσα μας.

Όλα αλλάζουν κάποιο βράδυ, όταν ο Νταν περνώντας από ένα βενζινάδικο γνωρίζει έναν παράξενο γέρο με σχεδόν υπερφυσικές ικανότητες. Τον βαφτίζει... Σωκράτη! Και τότε αρχίζει η περιπέτεια. Ο Νταν θα περάσει -κάτω από την καθοδήγηση του Σωκράτη- μια ολόκληρη διαδικασία μεταμόρφωσης, και θα αλλάξει ολοκληρωτικά.


Υπόθεση: 
Ένας αλαζόνας, ταλαντούχος και πολλά υποσχόμενος αθλητής ο Ντάν Μίλμαν (Scott Mechlowicz) φαίνεται οτι ζεί την τέλεια ζωή στο κολλέγιο: έχει ένα γυμνασμένο κορμί με απίστευτη δύναμη, είναι όμορφος και έλκει όποια κοπέλα θέλει, έχει καλόυς βαθμούς, χρήματα και την ευκαιρία να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Παρόλα αυτά ο Ντάν υποφέρει απο τρομερούς εφιάλτες και περίεργα οράματα που δεν μπορει να εξηγήσει ή να αγνοήσει και να απαλλαχτεί απο αυτά.

Τα σκοτεινά του όνειρα τον ξυπνούν διαρκώς στις 3 τα ξημερώματα....

Μια νύχτα που τον βρίσκει ως συνήθως με εφιάλτες, αφήνει το κορίτσι του και φεύγει απο το σπίτι για να πάει για τρέξιμο, μη ακολουθώντας τον συνηθισμένο δρόμο.

Περνώντας μέσα απο καινούργιες γειτονιές, χάνεται στην ομίχλη. Ο δρόμος του τον οδηγεί σε ένα συνεργείο που έχει όλα τα φώτα αναμμένα και έναν ηλικιωμένο άντρα πίσω απο το ταμείο.

Αυτός ο ηλικιωμένος άνδρας είναι διαφορετικός απο όσους έχει συναντήσει ο Ντάν στη ζωή του, κινείται υπερβαίνοντας τον χώρο και τον χρόνο. Την μια στιγμή ο Ντάν πληρώνει στο ταμείο για κάτι που έχει αγοράσει και την άλλη στιγμή ο ηλικιωμένος άντρας βρίσκεται στην στέγη του συνεργείου. Έκθαμβος απο το απίθανο και το πιθανό της δυνατότητας του ηλικιωμένου να ανεβαίνει τόσο γρήγορα στην στέγη, ο Ντάν ζητάει εξηγήσεις, ανώφελα όμως. Ο ηλικιωμένος άντρας είναι αυτό που φαίνεται και δεν είναι διατεθειμένος για εξηγήσεις.

Η εικόνα του ηλικιωμένου άντρα ακολουθεί τον Ντάν τις επόμενες ημέρες. Έχει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες στις σκληρές προπονήσεις του καθώς η φιλία ενός συναθλητή του – πολύ σημαντική σ’ αυτόν – περνάει κρίση.

Ο Ντάν απογοητευμένος τρέχει πίσω στο συνεργείο, βρίσκει τον ηλικιωμένο άντρα και τον πιέζει να του πει το μυστικό του για το πως ανεβαίνει στη στέγη με τόση ταχύτητα, για το πως το άλμα του φτάνει 3 μέτρα πάνω απο το έδαφος. Είναι κάποιο κόλπο; Είναι κάτι που ο Ντάν είναι ικανός να κάνει στην καθημερινότητα του;

Έτσι, με αυτόν τον τρόπο ξεκινάει ένα ταξίδι αναζήτησης για τον Ντάν Μίλμαν, καθοδηγούμενος από τον ηλικιωμένο άντρα τον οποίο αποκαλούσε Σωκράτη (Nick Nolte).

Ο απρόβλεπτος Σωκράτης θα ακυρώσει κάθε προδικασμένη έννοια που ο Ντάν είχε για την φιλοσοφία, τον αθλητισμό και την επιτεύξη υψηλών στόχων. Ο Σωκράτης θα προσφέρει στον νεαρό άντρα μια τελείως καινούρια ιδεολογία. 

Θα τον διδάξει να εκτιμά περισσότερο την συνείδηση απο την εξυπνάδα, την πνευματική δύναμη από την σωματική ρώμη. 

Η μόνη ερώτηση είναι: Θα μπορέσει ο Ντάν να αφήσει πίσω του το παρελθόν και το μέλλον του, απλά για να ζήσει μόνο το παρόν;

"Για να επιζήσεις των μαθημάτων που παίρνεις απο τη ζωή, θα χρειαστείς πολύ περισσότερη ενέργεια απο ότι πρίν,” τον προειδοποίησε ο Σωκράτης εκείνη τη νύχτα. “Πρέπει να καθαρίσεις το σώμα σου από την ένταση, να ελευθερώσεις το μυαλό σου απο την στάσιμη γνώση και να ανοίξεις την καρδιά σου στην ενέργεια της αληθινής συγκίνησης ."

Απόσπασμα απο το βιβλίο 
“Way of the Peaceful Warrior”, του Νταν Μίλμαν

Δείτε κι εδώ


Νταν Μίλμαν
Ο Νταν Μίλμαν, απόφοιτος του University of California at Berkeley, είναι παγκόσμιος πρωταθλητής στο τραμπολίνο και μέλος του Gymnastics Hall of Fame. Εργάστηκε ως διευθυντής γυμναστικής στο Stanford University και αργότερα ως καθηγητής φυσικής αγωγής στο Oberlin College. 

Έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και έχει ασχοληθεί με διάφορες σχολές πολεμικών τεχνών, με γιόγκα και με άλλους χώρους πνευματικής αναζήτησης. Τα πολυάριθμα βιβλία του Νταν έχουν γίνει διεθνή μπεστ σέλερ και έχουν εμπνεύσει εκατομμύρια αναγνωστών και έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες. 

Ο Dan Millman, είναι συγγραφέας 10 βιβλίων, μεταξύ των οποίων: "Ο δρόμος του ειρηνικού πολεμιστή", "Το μυστικό ταξίδι", "Τα ταξίδια του Σωκράτη" και Οι 12 νόμοι του πνεύματος", που κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Έσοπτρον. Τα βιβλία και τα σεμινάρια του, με θέμα τον Δρόμο του Ειρηνικού Πολεμιστή, έχουν εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ο Dan ζει στη βόρεια Καλιφόρνια μαζί με την οικογενειά του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: