«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Βασική λειτουργία ενός πολύπλοκου συστήματος




Δρ Αχιλλέας Ευθυμιόπουλος 


Ο Dooley (1997), παρουσίασε τα βασικά στοιχεία λειτουργίας ενός πολύπλοκου και προσαρμοστικού συστήματος.

Το βασικό δομικό στοιχείο του συστήματος είναι ο πράκτορας ή γνωστικός πράκτορας, π.χ. ένα κύτταρο, ένας εργαζόμενος, ένας αγοραστής, ένας πωλητής κλπ.

Τα χαρακτηριστικά, οι ικανότητες και οι ρόλοι ενός πράκτορα είναι τα εξής (McDaniel, 2001):

ο πράκτορας επεξεργάζεται περιεχόμενο και σημεία με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται με κάποιο τρόπο και να αντιδρά όταν η διαμόρφωση αυτή αλλάζει.

Οι πράκτορες έχουν την ικανότητα να ανταλλάσσουν περιεχόμενο και σημεία (επικοινωνία) μεταξύ τους και με το περιβάλλον τους και να ρυθμίζουν τη συμπεριφορά τους σε συνάρτηση με το περιεχόμενο και τα σημεία που επεξεργάζονται.

Οι πράκτορες συνεχώς δρουν και αντιδρούν σ’ ότι κάνουν οι υπόλοιποι πράκτορες. Βρίσκονται δηλαδή σε μία κατάσταση συνεχούς διαμόρφωσης που ονομάζεται ομοιοδυναμική.

Κάθε πράκτορας είναι διαφορετικός από τους υπόλοιπους και μπορεί να έχει στο σύστημα ένα ή περισσότερους ρόλους.

Η ποικιλία των πρακτόρων οδηγεί την αλλαγή, την καινοτομία και την προσαρμοστικότητα τους.

Κανένας από τους πράκτορες δεν μπορεί να κατανοήσει το σύστημα στην Ολότητά του, μπορεί μόνο να διαθέτει διαφορετικό περιεχόμενο και σημεία από το σύστημα.

Το πολύπλοκο και προσαρμοστικό σύστημα συνεχώς αξιολογεί και αναδιανέμει τους πράκτορες όσο αυξάνεται η εμπειρία του. Η αναδιανομή οδηγεί στην καλύτερη προσαρμογή του συστήματος.

Ο πράκτορας είναι μία ημί-αυτόνομη μονάδα που μέσα από την συνεχή του εξέλιξη προσπαθεί να προσαρμοστεί με βέλτιστο τρόπο και το καταφέρνουν με το σαρώνουν το εσωτερικό περιβάλλον (τους άλλους πράκτορες) και το εξωτερικό περιβάλλον και διαμορφώνουν σχήματα ή πρότυπα ερμηνείας και δράσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: