«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Έσβησε ο φανός της γνώσης, ο Οδυσσέας Χατζόπουλος...




Χθες έφυγε από την επίγεια Ελλάδα, με κατεύθυνση την ουράνια πατρίδα, ένας άνθρωπος που ήρθε με αποστολή να φωτίσει τον λαό και να μας δείξει με το δάχτυλο προς την πλευρά του φωτός. 

Ο Οδυσσέας Χατζόπουλος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς που αντιμετώπισε ποτέ ο σκοταδισμός και οι δυνάμεις που θέλουν αγράμματα ανθρωπάκια, αριθμούς, πρόβατα για άρμεγμα και σφάξιμο. 

Για να καταφέρει να στρέψει την προσοχή μας στις μεγάλες αλήθειες και στην άχρονη ουσία των πραγμάτων ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες, τις στατιστικές, τα εμπόδια. Τύπωσε περισσότερους από 800 τόμους έργων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, γνωρίζοντας εξαρχής ότι αρκετοί (ίσως η πλειοψηφία) επρόκειτο να...πουλήσουν περίπου 10 με 20 αντίτυπα έκαστος. Κι όμως, το έκανε.

Ο ιδρυτής, ιθύνων νους και μαέστρος των εκδόσεων Κάκτος ποτέ δεν υπολόγισε το πλήθος των αποδεκτών της θεότρελης απόπειράς του να φωτίσει το γένος των Ελλήνων. 

Σε μία συνέντευξη που μου είχε παραχωρήσει το 2000 είχε, μεταξύ άλλων, πει: «Η προγονική κληρονομιά είναι τόσο δυνατή, που αν την μάθουν κάποιοι -εννοώ αριθμό από 5.000 έως 50.000 ανθρώπους-, φοβούνται τότε ότι κάτι θα γίνει, κάτι θα αλλάξει. Οι άνθρωποι θα γίνουν πραγματικά αναρχικοί. Κάποιος που έχει ψηφίσει μία φορά και διαβάσει τα "Πολιτικά" του Αριστοτέλη, αμφιβάλλω αν θα συνεχίσει να ψηφίζει. Οι κομματάρχες δεν θέλουν ολοκληρωμένους ανθρώπους. Θέλουν πρόβατα, ψάχνουν για πελάτες».

Νοήμονες ανθρώπους γύρευε με τον φανό του Κάκτου. Τους λίγους, που θα έκαναν τη μεγάλη επανάσταση με τα όπλα της γνώσης. 

Αυτούς ήθελε να εξοπλίσει με την αρχαία ελληνική γραμματεία. Δεν πόνταρε στις μάζες. 

Ούτε στο κράτος, το οποίο θεωρούσε αμετανόητα και συστηματικά ανθελληνικό, και πρότεινε ως ιδανική μέθοδο για την κατάλυσή του και την υγιή επανίδρυσή του την επαφή των πολιτών με τον ελληνικό Λόγο.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1941 και μέχρι τη θανή του παρέμεινε έφηβος. 

Σκληρός στην κριτική του και αδυσώπητος στην αποτίμηση των πεπραγμένων των διαχειριστών της μοίρας της πικρής και υπέροχης γης μας. Με οξύτατη αίσθηση του χιούμορ και αδιάκοπη διάθεση για πειράγματα και απόκτηση νέων εμπειριών και γνώσεων. 

Οπως ακριβώς ήταν οι έφηβοι της κλασικής Αθήνας: απόλυτοι, γελαστοί, μαχητικοί, φιλομαθείς.

Οι Δαρείοι και οι Ξέρξες που αντιμετώπισε, πάμπολλοι. Από τους βαλτούς «βιβλιοκριτικούς», που ισχυρίζονταν ότι οι μεταφράσεις του δεν ήταν καλές και ότι οι εκδόσεις του δεν έτυχαν της... δέουσας επιμέλειας, μέχρι τους γελοίους δημοκόπους, οι οποίοι όλο έταζαν ότι θα έμπαινε η σειρά της ελληνικής γραμματείας του Κάκτου στα σχολεία και στις δημόσιες βιβλιοθήκες και ουδέποτε έκαναν κάτι γι' αυτό.

Η κηδεία του αξέχαστου φίλου θα γίνει την προσεχή Τρίτη στις 16.30' από το Τρίτο Νεκροταφείο Αθηνών. Καλό κατευόδιο, πολυμήχανε Ελληνα Οδυσσέα. Η βαρεία ύλη και οι δούλοι της δεν έχουν πλέον καμία εξουσία επάνω σου.




Γεννήθηκε το 1941 στην Αθήνα. Τελείωσε το Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών το 1959. Το 1960 εξέδωσε το πρώτο του περιοδικό Γραμμάτων και Τεχνών στον «Ηνίοχο. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και μουσική.

Τον Εκδοτικό Οίκο «Κάκτος» ίδρυσε το 1975.
Από το 1991, μαζί με τα υπόλοιπες εκδόσεις που δίνουν στην κυκλοφορία, οι Εκδόσεις «Κάκτος» έχουν ως κύριο έργο την έκδοση της σειράς «Αρχαία Ελληνική Γραμματεία Οι Έλληνες», με προγραμματισμό να δημοσιευθούν μεταφρασμένα και σχολιασμένα —για πρώ­τη φορά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς— όλα τα έργα όλων των συγ­γραφέων της ελληνικής αρχαιότητας. 

Η σειρά αυτή, που βραβεύ­τηκε τον Απρίλιο του 2000 από το Πανεπιστήμιο της Aix-en-Provence στη Γαλλία ως ένα από τα σπουδαι­ό­τερα έργα της εποχής μας, και αργότερα, τον Οκτώβριο του 2002, από το Ίδρυμα Πιερίδη, στην Κύπρο, αριθμεί μέχρι στιγ­μής 700 τόμους και είναι ήδη, για το αντικείμενό της, η μεγαλύτερη στον κόσμο. Τον Ιανουάριο του 2004 ο εκδότης Οδυσσέας Χατζόπουλος παρουσίασε τους «Έλληνες» στην Κούβα, με ομιλία του στο Μουσείο Τεχνών της Αβάνας.

Το βιογραφικό του το έγραψε μόνος του προλογίζοντας ένα βιβλίο πολλών λευκών σελίδων με τίτλο
«ΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ», με ημερομηνία 2014-2015 και έναν μακρύ κατάλογο ως υπότιτλο: Σύνταγμα, Δημοκρατία, Βασιλεία, Δικτατορία, Εκκλησία, Πολιτικά Κόμματα, Πολιτικοί, Παιδεία, Δικαιοσύνη Υγεία, Μέσα Ενημέρωσης(Ραδιόφωνο- Έντυπο-Τηλεόραση), Αθλητισμός (Ποδόσφαιρο, Αναβολικά και ντοπάρισμα),Πολιτισμός (Μουσεία, Φεστιβάλ, ΜΚΟ),Τεχνολογία και Ρομπότ, Χρηματιστήριο, ΟΠΑΠ, Ιπποδρομίες, Λογιστές, Δικηγόροι, Κινητά τηλέφωνα, Πρεζόνια, Τυχερά παιχνίδια, Οίκοι Ανοχής. Για να συμπληρώσει με περισσή ειρωνεία στο τέλος: Δεν έχουμε άλλο χώρο.

«Από το 1974 μέχρι σήμερα» γράφει ο ίδιος στο βιβλίο του
«ψήφισα δύο φορές. Το 1981 ΠΑΣΟΚ και το 2007 ΛΑΟΣ. Όλα τα υπόλοιπα χρόνια ψήφισα λευκό».


Δεν υπάρχουν σχόλια: