«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Η μικρότερη χώρα του κόσμου: Δείτε το κράτος των 492 τ.μ.





Με μία πρώτη ματιά στο «Πριγκιπάτο του Sealand» νομίζει κανείς ότι πρόκειται για μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου. Πάνω στα 492 τετραγωνικά του ζουν 22 άνθρωποι. Εκείνοι μιλούν για ένα ανεξάρτητο κράτος, που δεν το αναγνωρίζει καμία χώρα του κόσμου όμως, σύμφωνα με την Daily Mail.

Δύο τσιμεντένια οικήματα που ενώνονται με μια σιδερένια πλατφόρμα αποτελούν το Φρούριο
στις ακτές του Σάφολκ, που βρίσκεται εκεί από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι κάτοικοι του το ονομάζουν «Πριγκιπάτο του Sealand».

Το «Πριγκιπάτο» απέχει μόλις έξι μίλια από τις ακτές του Σάφολκ, αλλά και από το Φέλιξστόου,
βρίσκεται σε διεθνή ύδατα και οι κάτοικοι του φροντίζουν να αποδεικνύουν με πολλούς τρόπους ότι είναι ένα… Πριγκιπάτο, όπως το ονόμασε πρώτος ο Πρίγκιπας Μιχαήλ (1963). 


Στηρίζουν την ανεξαρτησία του έχοντας το δικό τους νόμισμα, τα δικά τους γραμματόσημα, παράγοντας πόσιμο νερό, διαθέτοντας ποδοσφαιρική ομάδα –τους Sealand All Stars- και πουλώντας αναμνηστικά στους τουρίστες που το επισκέπτονται. Παρά το γεγονός ότι πιάνουν ψάρια και αστακούς δε διαθέτουν αυτονομία στο θέμα του φαγητού, καθώς όλα τα υπόλοιπα αναγκάζονται να τα εισάγουν, κυρίως από τη Βρετανία.


Η ιστορία του «Πριγκιπάτου του Sealand»

Η ιστορία του είναι εξίσου σπουδαία με τους κατοίκους του. Το Φρούριο εγκαταλείφθηκε το 1950 (χρησιμοποιούταν ως οχυρό στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο). Μετά από 16 χρόνια όμως ο 46χρονος Ρόι Μπέιτς, ένας ραδιοπειρατής ήθελε να βρει μια νέα… βάση και να μην υπόκειται στους βρετανικούς νόμους. Έτσι, πήρε τη σύζυγο του, Τζόαν και τα παιδιά του, Πενέλοπε και Μάικλ και εγκαταστάθηκαν στο Φρούριο.

Ο Ρόι αυτοονομάστηκε Πρίγκιπας, η Τζόαν Πριγκίπισσα και άρχισαν οι «μάχες» με την βρετανική κυβέρνηση, τις οποίες τελικά κέρδισε καταφέρνοντας να παραμείνει στην εξέδρα και να την… αποκτήσει. Τον Οκτώβριο του 2012 απεβίωσε και το στέμμα του Sealand πέρασε στον γιο του.

Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες:












Δεν υπάρχουν σχόλια: