«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Δωρεάν πρόσβαση στη γνώση



Συγγραφέας: Γιώργος Καρουζάκης


Είναι η πρώτη φορά, ίσως, στην ανθρώπινη ιστορία που η πρόσβαση στη γνώση είναι τόσο άμεση και σε αρκετές περιπτώσεις δωρεάν. 

Δείτε το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Europeana, η οποία δίνει πρόσβαση σε δύο εκατομμύρια βιβλία, χάρτες, ηχογραφήσεις, φωτογραφίες, αρχειακά έγγραφα, πίνακες και ταινίες, υλικά προερχόμενα από εθνικές βιβλιοθήκες και πολιτιστικά ιδρύματα των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ένα μέρος της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης της είναι διαθέσιμη και στα ελληνικά.


Στην ψηφιακή βιβλιοθήκη της Europeana μπορείτε να εντοπίσετε και να διαβάσετε μέσα από τον υπολογιστή σας αρκετά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Πολλά από αυτά υπάρχουν και σε ακουστική μορφή.

Κάθε χρόνο δεκάδες νέες εκδόσεις προστίθενται στη λίστα με τα βιβλία που δεν προστατεύονται
από τους νόμους πνευματικής ιδιοκτησίας, είτε γιατί η διάρκεια προστασίας της πνευματικής τους ιδιοκτησίας έχει παρέλθει, λόγω του χρόνου που έχει περάσει από τη δημιουργία τους, είτε γιατί ο ίδιος ο δημιουργός έχει παραιτηθεί από το δικαίωμα στην πνευματική ιδιοκτησία.

Κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να περιηγηθείτε σε μια μικρή γωνιά της ψηφιακής βιβλιοθήκης
και να εντοπίσετε μερικές μόνο από τις πολύτιμες εκδόσεις κλασικών έργων που διατίθενται δωρεάν: όλα τα έργα του Σέξπιρ, του Μαρκ Τουαίην, του Μπαλζάκ και πολλών ακόμα κορυφαίων δημιουργών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: