«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Φτιάχνω τη δική μου νηστήσιμη Σπανακόπιτα!





Για το φύλλο

1 κιλό αλεύρι

Αλάτι
1/2 φλιτζάνι λάδι
5 κουτ. σούπας ξύδι
νερό

Για την γέμιση 
1 κιλό σπανάκι
4-5φρέσκα κρεμμύδια
1 ματσάκι άνηθο
1/2 κιλό φέτα τριμμένη (προαιρετικά)
1 φλιτζάνι ρύζι
3-4 αυγά (προαιρετικά)
Αλάτι
Πιπέρι


Πρώτα φτιάχνουμε το ζυμάρι έτσι ώστε να ανοίξουμε το φύλλο.
Μετά ανακατεύουμε σε μια λεκάνη τα 3/4 του αλευριού με αλάτι λάδι και ξύδι.

Προσθέτουμε λίγο λίγο νερό
και ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα χέρια μας.

Χωρίζουμε την ζύμη
σε μπάλες και τις φυλάμε στη λεκάνη πασπαλισμένες με λίγο αλεύρι.

Το σπανάκι αφού το έχουμε πλύνει
και έχει στραγγίξει πάνω σε μεγάλο πανί, κατόπιν το ψιλοκόβουμε και το βάζουμε στη λεκάνη και προσθέτοντας ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τον άνηθο, την φέτα τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και το ρύζι.

Ανακατεύουμε τα υλικά ώστε να κάτσει το σπανάκι.

Ανοίγουμε τα φύλλα
με την βοήθεια αλευριού και πλάστη.
Λαδώνουμε το ταψί μας. 

Στο απλωμένο φύλλο
προσθέτουμε το ανάλογο σπανάκι και αρχίζουμε να το περιτυλίγουμε και χαράζουμε τα κομμάτια.

Λαδώνουμε από πάνω το φύλλο μας
και την ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στους 180 βαθμούς.

Το μυστικό είναι το ρύζι
διότι απορροφά τα υγρά της σπανακόπιτας.

Για ακόμη καλύτερες γεύσεις
μπορείτε να προσθέσετε διάφορα άλλα χορταρικά - μυρωδικό αρκεί να σας αρέσει.


Δείτε σχετικό video, εδώ.







πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: