«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Η Ελληνική γλώσσα, δεν είναι τυχαία...




Χτίστηκε πάνω στα μαθηματικά, και αυτό που ελάχιστοι ακόμα ξέρουν είναι ότι κάθε λέξη στην Ελληνική έχει μαθηματικό υπόβαθρο.

Τα γράμματα στην Ελληνική γλώσσα δεν είναι στείρα σύμβολα. Όρθια,
ανάποδα με ειδικό τονισμό, αποτελούσαν το σύνολο των 1620 συμβόλων που χρησιμοποιούνταν στην Αρμονία (Μουσική στα Νέο Ελληνικά).

Η πιο σημαντική τους ιδιότητα είναι ότι το κάθε γράμμα έχει μια αριθμητική τιμή/αξία,
κάθε γράμμα είναι ένας αριθμός, οπότε κατ επέκταση και κάθε λέξη είναι ένας αριθμός.

Μια τεράστια γνώση κλειδωμένη-κωδικοποιημένη μέσα λέξεις λόγω της μαθηματικών τιμών
που έχουν. Ένας από τους Πρωτοπόρους επί του θέματος ήταν ο μέγιστος Πυθαγόρας.

Οι αριθμοί, τα σχήματα, η αρμονία και τα άστρα έχουν κάτι κοινό,
έτσι αντίστοιχα τα μαθηματικά (αριθμοί) η γεωμετρία (σχήματα) η αρμονία(μουσική) και η αστρο-νομία (αστήρ=α-χωρίς- στήριγμα + φυσικοί νόμοιπου τα διέπουν) ήταν αδελφές επιστήμες κατά τον Πυθαγόρα, που με την συγκεκριμένη σειρά που αναφέραμε ήταν η σκάλα για την εξέλιξη (=εκ -του- έλικος, DNA) του νου-ψυχής προς τον Δημιουργό.

Έναν Δημιουργό που δημιούργησε βάσει αυτών των τεσσάρων επιστημών.
27 σύμβολα-αριθμοί με αριθμητική αξία συνθέτουν το Ελληνικό Αλφάβητο, 3 ομάδες από 9 σύμβολα-αριθμούς η κάθε ομάδα, με άθροισμα κάθε ομάδας 45, 450, 4.500.

ΑΛΦΑ = 1+30+500+1= 532 =>5+3+2= 10 => 1+0= 1

ΕΝ = 5+50 = 55 => 5+5 = 10 => 1+0= 1

ΟΜΙΚΡΟΝ = 70+40+10+20+100+70+50= 360, όσες και οι μοίρες του κύκλου

Για να είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τα νοήματα των εννοιών
των λέξεων της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσης πρέπει πρωτίστως να γνωρίζουμε κάποια πράγματα για την ίδια την Ελληνική γλώσσα.

Η αρχαία Ελληνική γλώσσα είναι η μοναδική η οποία δεν είναι βασισμένη στο ότι κάποιοι απλά καθίσαν και συμφώνησαν να ονομάζουν ένα αντικείμενο «χ» ή «ψ» όπως όλες οι υπόλοιπες στείρες γλώσσες του κόσμου. Η Ελληνική γλώσσα είναι ένα μαθηματικό αριστούργημα το οποίο θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε.

Η αρχή των πάντων είναι το ίδιο το Ελληνικό Αλφάβητο (το οποίο φυσικά δεν το πήραμε από κάποιον άλλον όπως θα δούμε παρακάτω διότι εκ των πραγμάτων δεν γίνεται).

Τα γράμματα του Ελληνικού αλφαβήτου στο σύνολο τους
ήταν 33, όσοι και οι σπόνδυλοι, οι 5 τελευταίοι σπόνδυλοι (που παίζουν τον ρόλο της κεραίας) έχουν άμεση σχέση με τον εγκέφαλο και αντιστοιχούν στα 5 τελευταία άρρητα γράμματα τα οποία γνώριζαν μόνο οι ιερείς* ένα από αυτά ήταν η Σώστικα (ή Γαμμάδιον) η οποία στα λατινικά έγινε swstika και οι Ναζί το έκλεψαν και την ονομάσανε Σβάστικα.

Το σύμβολο αυτό είναι του ζωογόνου Ηλίου
(Απόλλωνα), οι Ναζί το αντέστρεψαν για να συμβολίσουν το αντίθετο του ζωογόνου Ήλιου, δηλαδή του σκοτεινού θανάτου.

Υπήρχαν ακόμα κάποια γράμματα τα οποία στην πάροδο του χρόνου καταργήθηκαν όπως το Δίγαμμα (F), Κόππα (Q), Στίγμα (S’), Σαμπί (ϡ)


Ο Πυθαγόρας μας ενημερώνει για τα 3 επίπεδα της Ελληνικής γλώσσας τα οποία είναι τα εξής:

1. ομιλών
2. Σημαίνον (α. σήμα, β. σημαινόμενο)
3. Κρύπτον (α. διαστήματα β. κραδασμός γ. λεξάριθμος δ. τονάριθμος)
-Το πρώτο είναι η ομιλία
-Το δεύτερο είναι η σχέση του σήματος με το σημαινόμενο που θα αναλύσουμε παρακάτω

-Το τρίτο είναι το διάστημα (απόσταση & χρόνος), ο κραδασμός (που αφυπνίζει τον εγκέφαλο μέσω ιδιοσυχνοτήτων από τους δημιουργηθέντες παλμούς – Παλλάδα Αθηνά) ο λεξάριθμος (σχέση γραμμάτων και λέξεων με αριθμούς) και ο τονάριθμος (σχέση γραμμάτων και λέξεων με μουσικούς τόνους)

Το κάθε γράμμα αντιστοιχούσε σε έναν αριθμό, αλλά και σε έναν μουσικό τόνο, άρα γράμμα=αριθμός=τόνος (μουσικός), πράγμα που φανερώνει ότι στη γλώσσα μας πίσω από τα γράμματα-λέξεις υπάρχουν αριθμοί (λεξάριθμοι) και μουσικοί φθόγγοι (τονάριθμοι).

Οι 4 αδελφές επιστήμες κατά τον Πυθαγόρα ήταν:
1. Αριθμοί (μαθηματικά)
2. Σχήματα (Γεωμετρία)

3. Μουσική (Αρμονία)

4. Αστρονομία
Οι επιστήμες αυτές είναι αλληλένδετες και βρίσκονται η μια μέσα στην άλλην όπως οι Ρωσικές μπαμπούσκες. Συνδυάστε τώρα το αλφάβητο που εσωκλείει αριθμούς και μουσικούς τόνους με τις 4 αυτές επιστήμες.

1. Αστρονομία
= αστηρ + νόμος, α-στηρ = αυτό που δεν στηρίζεται, άρα αστρονομία= οι συμπαντικοί νόμοι που διέπουν αυτό που δεν στηρίζεται κάπου, οι οποίοι έχουν να κάνουν με την μουσική (αρμονία), σχήματα (γεωμετρία) αριθμούς (μαθηματικά) και όλα αυτά με τον Αιθέρα ο οποίος περιβάλει τις ουράνιες σφαίρες.

2. Ο Πυθαγόρας άκουγε την αρμονία (μουσική) των ουρανίων Σφαιρών, άρα μιλάμε μια γλώσσα η οποία έχει να κάνει με την ροή του σύμπαντος.

Η Ελληνική γλώσσα είναι η μοναδική η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για Η/Υ λόγω της μαθηματικότητας και μουσικότητας όχι μόνο του Αλφαβήτου-λέξεων, αλλά και των μαθηματικών εννοιών που γεννώνται π.χ. η λέξη ΘΕΣΙΣ γίνεται: συνΘεσις, επίΘεσις, κατάΘεσις, υπόΘεσις, εκΘεσις, πρόσΘεσις, πρόΘεσις, ανάΘεσις, διάΘεσις, αντίΘεσις κτλ κτλ αν τώρα αυτές τις λέξεις τις μεταφράσουμε στα Αγγλικά είναι εντελώς άσχετες μεταξύ τους.

Το ότι δεν γίνεται το Αλφάβητο να είναι αντιγραμμένο από κάπου αλλού φαίνεται από το ότι εν έτη 2300 π.Χ. (με μελέτες της Τζιροπούλου και άλλων και όχι το 800 π.Χ.) ο Όμηρος ήδη έχει στην διάθεση του 6.500.000 πρωτογενής λέξεις (πρώτο πρόσωπο ενεστώτα & ενικού αριθμού) τις οποίες αν τις πολλαπλασιάσουμε Χ72 που είναι οι κλήσεις, θα βγάλουμε ένα τεράστιο αριθμό ο οποίος δεν είναι ο τελικός, διότι μην ξεχνάμε ότι η Ελληνική γλώσσα δεν είναι στείρα, ΓΕΝΝΑ.

ΑΝ συγκρίνουμε τώρα π.χ. την Αγγλική γλώσσα που έχει 80.000 λέξεις εκ των οποίων το 80% είναι Ελληνικές, όπως μας ενημερώνει το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας, και μετρήσουμε ότι αυτή η στείρα γλώσσα εξελίσσεται 1000 χρόνια, μπορούμε αβίαστα να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι ο Όμηρος παραλαμβάνει μια γλώσσα η οποία έχει βάθος στον χρόνο 100.000 π.Χ.; 500.000 π.Χ.; ποιός ξέρει…

Όμως η απόλυτη απόδειξη είναι η ίδια η μαθηματικότητα της, η οποία δεν υπάρχει σε καμία άλλη γλώσσα του πλανήτη. Μην ξεχνάμε ακόμα το ότι ο Δημιουργός χρησιμοποιεί μαθηματικά για την δημιουργία, άρα η γλώσσα μας έχει αναγκαστικά σχέση με την πηγή (root-0/1).

Πριν όμως από το «Κρύπτον» υπάρχει το «Σημαίνον», δηλαδή η σύνδεση των λέξεων με τις έννοιες αυτών.

Είπανε νωρίτερα ότι οι ξένες διάλεκτοι ορίστηκαν κατόπιν συμφωνίας, δηλαδή κάποιοι συμφώνησαν ότι το τάδε αντικείμενο θα το ονομάσουν «Χ», κάτι που κάνει τις γλώσσες στείρες, άρα δεν μπορούν να γεννήσουν νέες λέξεις, άρα δεν υπάρχει μαθηματικότητα, άρα δεν δύναται να περιγράψουν νέες έννοιες που υπάρχουν στην φύση, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος εφόσον δεν μπορεί να περιγράψει μέσω των νέων λέξεων καινούριες έννοιες μένει στο σκοτάδι, έτσι οι νευρώνες του εγκεφάλου δεν γεννούν νέους εν αντιθέσει με όσους χρησιμοποιούν την Ελληνική.

Πως θα μπορούσε π.χ. ο Άγγλος ή ο Γάλλος ή ο Χ, Υ με μια λέξη που έχει 10 έννοιες να περιγράψει με ακρίβεια άρα και σαφήνεια μια βαθύτερη έννοια; πόσο μάλλον τις πολλαπλές πλευρές αυτής; δεν μπορεί, να λοιπόν το γιατί όλα ξεκίνησαν εδώ. Το Σημαίνον λοιπόν είναι η σύνδεση του σήματος με το σημαινόμενο, δηλαδή η ίδια η λέξη είναι δημιουργημένη με τέτοιο τρόπο που περιγράφει την έννοια που εσωκλείνει μέσα της.

Παράδειγμα:
Η ονοματοδοσία της λέξης ΚΑΡΥΟΝ (Καρύδι) προέρχεται από μια παρατήρηση της φύσης
(όπως όλες οι λέξεις), δηλαδή όταν δυο κερασφόρα ζώα (Κριοί, τράγοι κτλ) τρα.κάρ.ουν με τα κέρ.ατα τους ακούγεται το «κρακ» ή «καρ», ο ήχος αυτός έδωσε το όνομα «κέρας» (κέρατο) το κέρας έδωσε το όνομα κράτα ή κάρα (κεφάλι) και το υποκοριστικό αυτού το Κάρυον (μικρό κεφάλι). το Κάρυον (καρύδι) μοιάζει καταπληκτικά με το ανθρώπινο κεφάλι και το εσωτερικό του με εγκέφαλο.

Το Υ είναι η ρίζα του ρήματος ΥΩ (βρέχω)
όπου υπάρχει το Υ υπάρχει κοιλότητα (ή κυρτότητα) δηλαδή θηλυκώνει κάτι, η βροχή (υγρό στοιχείο) μπαίνει (θηλυκώνεται) μέσα στην γη.

Το μουσικό – αριθμητικό αλφάβητο δημιουργεί μουσικο – μαθηματικές λέξεις
οι οποίες περιγράφουν αντίστοιχες έννοιες, οι οποίες προέρχονται από την παρατήρηση της φύσεως δηλαδή της Δημιουργίας άρα κατ επέκταση του ίδιου του Δημιουργού, αλλά η ερώτηση είναι πόσες χιλιετίες μπορεί να χρειάστηκαν για να δημιουργηθεί αυτό το τέλειο μαθηματικό σύμπλεγμα που τα γράμματα είναι αριθμοί και συνάμα μουσικοί τόνοι και οι λέξεις δηλαδή το σύνολο των αριθμών και των μουσικών τόνων κρύβουν μέσα τους εκτός από σύνθετες μουσικές αρμονίες, έννοιες οι οποίες δεν είναι καθόλου τυχαίες αλλά κατόπιν εκτενέστατης παρατηρήσεως της φύσης;

Ευλόγως λοιπόν ο Αντισθένης μας υπενθυμίζει: «Αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις»


Διαβάστε περισσότερα... »

Οι βιβλιοθήκες της αρχαίας Ελλάδας



Σε μια χώρα που γεννήθηκε το πνεύμα της επιστήμης και η φιλοσοφία, που η τέχνη έφτασε στο αποκορύφωμα της, που το θέατρο αποτέλεσε σχολείο υψηλού επιπέδου για όλες τις ηλικίες, σε μια χώρα που δεν υπήρξε πόλη χωρίς θέατρο – μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία του πολιτισμού – δεν θα ήταν δυνατό να μην έχουν υπάρξει και αγαπηθεί και οι βιβλιοθήκες.

Υπήρχαν βιβλιοθήκες στις αρχαίες Ελληνικές πόλεις; Εκτός από σποραδικές περιπτώσεις,
οι αρχαίοι συγγραφείς δεν αναφέρονται στο θέμα αυτό. Υπάρχουν όμως, ευτυχώς, επιγραφικές πηγές που έρχονται να συμπληρώσουν το κενό.

Οι αρχαίοι Έλληνες που τόσο καλλιέργησαν τις τέχνες και τα γράμματα, ήταν επόμενο να εκτιμήσουν την επινόηση και τη χρήση του αλφαβήτου σε τέτοιο σημείο, ώστε ο Σοφοκλής να βάλει στη χαμένη τραγωδία του «Αμφιάραος» ένα ηθοποιό να σχηματίζει με κινήσεις του χορού τα γράμματα, ενώ σε άλλη τραγωδία επίσης χαμένη – του Αθηναίου Καλλία, 24 μέλη χορού υποδύονταν τα ισάριθμα γράμματα του αλφάβητου, χαρακτηριστική άλλωστε της γοητείας που είχε στους αρχαίους Έλληνες η χρήση των γραμμάτων είναι και η ωδή του Πινδάρου στο γράμμα Σ.

Από χρόνους παλαιότατους πρώτοι οι τύραννοι ενδιαφέρθηκαν για τη διάδοση των ομηρικών επών,
τα οποία φρόντισαν να περισυλλέξουν και να διασώσουν. Σ’ αυτούς ακριβώς τους χρόνους και μάλιστα στη διάρκεια της τυραννίδας, στην Αθήνα, του Πεισιστράτου, πρέπει να τοποθετηθεί και η ίδρυση των πρώτων βιβλιοθηκών στην Ελλάδα.

Όταν γίνεται λόγος για βιβλιοθήκες στην αρχαία Ελλάδα, η σκέψη μας ανατρέχει συνήθως
στις γνωστές βιβλιοθήκες της Αλεξάνδρειας, της Αντιόχειας, της Περγάμου και ίσως το πολύ – πολύ στις βιβλιοθήκες του Πανταίνου και τουΑδριανού στην Αθήνα.

Αλλά τόσο στην Αθήνα όσο και στις άλλες Ελληνικές πόλεις, όχι μόνο του μητροπολιτικού,
αλλά και του αποικιακού Ελληνισμού, υπήρξε ένας πολύ μεγάλος αριθμός βιβλιοθηκών, για τις οποίες δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτε εκτός από την ύπαρξή τους. Την ύπαρξη αυτών των βιβλιοθηκών βεβαιώνουν περισσότερο επιγραφικές και λιγότερο φιλολογικές πηγές.

Την ύπαρξη βιβλιοθηκών στην Αθήνα, μαρτυρεί ο ιστορικός Πολύβιος, μνημονεύοντας τον επίσης αρχαίο ιστορικό Τίμαιο.
Λέει δηλαδή ο Πολύβιος ότι, όταν ο Τίμαιος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις Συρακούσες, για να αποφύγει την πίεση του τυράννου Αγαθοκλή, κατέφυγε στην Αθήνα, όπου έζησε 50 (!) χρόνια ερευνώντας τις βιβλιοθήκες της πόλης του Κέκροπα. Από άλλες σποραδικές πληροφορίες που βρίσκονται σε φιλολογικές πάλι πηγές συμπεραίνεται ότι υπήρχε μεγάλος αριθμός βιβλιοθηκών στον εκτός της μητροπολιτικής Ελλάδας ελληνισμό.

Συγκεκριμένα στην Ασία είχαν βιβλιοθήκες οι Ελληνικές πόλεις Έφεσος, Μίλητος, Αλικαρνασσός, Ηράκλεια του Πόντου, Κνίδος, Μύλασα, Νύσσα, Πέργαμος, Πριήνη, Προύσα, Σινώπη, Σμύρνη, Τέως, Αντιόχεια, Αφροδισιάδα, Καισαρεία, Ταρσός. Μαγνησία του Μαιάνδρου, Μαγνησία Σιπύλου, Ιασός, Θυάτειρα, Άσσος και Λάμψακος.

Ανάλογες βιβλιοθήκες πρέπει να είχαν και οι ελληνικές αποικίες στη Δύση
και στα παράλια της Β. Αφρικής. Κατά κάποια περίεργη όμως σύμπτωση δεν μνημονεύεται στις σωζόμενες επιγραφικές και φιλολογικές πηγές βιβλιοθήκη άλλη πλην εκείνης των Συρακουσών.

Στην κυρίως Ελλάδα δεν υπήρχε πόλη χωρίς βιβλιοθήκη ή τουλάχιστον
χωρίς δημόσιο αρχείο, συμπεριλαμβανομένων και των πιο μικρών πόλεων. Και είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρώτα συγγράμματα βιβλιοθηκονομίας γράφτηκαν από τον Έλληνα Αρτέμωνα, που καταγόταν από την Κασσάνδρεια. Ο Αρτέμων έγραψε δύο τέτοια συγγράμματα, που είχαν τίτλους «Περί βιβλίων συναγωγής» και «Περί βιβλίων χρήσεως».


ΒIΒΛIΟΘΗΚΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Όπως προαναφέρθηκε από τη διήγηση του Πολύβιου για τον Τιμαίο εξάγεται έμμεσα το συμπέρασμα ότι στο «κλεινό άστυ» υπήρχε μεγάλος αριθμός βιβλιοθηκών. Ωστόσο, οι σχετικές πληροφορίες είναι πολύ λίγες.

Η παλαιότερη βιβλιοθήκη στην Αθήνα ανάγεται στους χρόνους του Πεισιστράτου,
ο οποίος εκτός του ενδιαφέροντος που εκδήλωσε για την περισυλλογή και για την ταξινόμηση των Ομηρικών Επών, ίδρυσε πρώτος στην Αθήνα και δημόσια βιβλιοθήκη. Οι Αθηναίοι την επαύξησαν αργότερα με μεγάλη επιμέλεια και φροντίδα.

Όταν ο Ξέρξης κυρίευσε την Αθήνα, το 480 π.χ, λεηλάτησε τη βιβλιοθήκη του Πεισιστράτου
και μετέφερε τα συγγράμματά της στην Περσία. Αλλά στα χρόνια των διαδόχων του Μ. Αλεξάνδρου ο Σέλευκος, ο Νικάνωρ, κατόρθωσε να ανεύρει τα συγγράμματα της βιβλιοθήκης του Πεισιστράτου και να τα ξαναστείλει στην Αθήνα.

Στην πόλη της Παλλάδας υπήρξε ονομαστή βιβλιοθήκη και κατά τους χρόνους του Δημητρίου,
του Φαληρέα, που έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και ζήλο για τα βιβλία. Ο Παυσανίας μνημονεύει την ίδρυση στην Αθήνα βιβλιοθήκης από τον αυτοκράτορα Αδριανό. Στην ίδρυση της βιβλιοθήκης αυτής αναφέρεται και ο Ευσέβιος.

Η βιβλιοθήκη του Αδριανού στην Αθήνα ήταν πλούσια, επιβλητική και πολυτελής. Τα ερείπια και το μέγεθός της εντυπωσιάζουν και σήμερα τον επισκέπτη του χώρου της, που βρίσκεται στο τέλος της οδού Αιόλου.

Από αρχαίες πηγές επιγραφικές, που επιβεβαιώθηκαν και από τις ανασκαφές του χώρου της Αγοράς των κλασικών χρόνων
είναι γνωστή η ύπαρξη, στον επίσημο αυτό χώρο, της βιβλιοθήκης του Πανταίνου. Πρόκειται για 2 επιγραφές που αναφέρονται η μία στην ίδρυση και η άλλη στη λειτουργία αυτής της βιβλιοθήκης. Η πρώτη επιγραφή αναγράφει:

«
Αθηνά Πυλιάδι … Αθηναίων ο ιερεύ Μουσών φιλοσόφων Τ. Φλάβιος Πάνταινος Φλαβίου Μενάνδρου διαδόχου υιός τας έξω στοάς, το περίστυλον, την βιβλιοθήκην μετά των βιβλίων, τον εν αυτοίς πάντα κόσμον, εκ των ιδιων … ανέθηκε.»

Η άλλη επιγραφή. που αποτελούσε μέρος του κανονισμού της βιβλιοθήκης αναγράφει:


«
Βιβλίον ουκ εξενεχθησεται επεί ωμόσαμεν ανοιγήσεται από ώρας πρώτης μέχρι έκτης».

Η επιγραφή του 1ου αι.π.χ., που έχει δημοσιευτεί στο Inscriptiones Graecae ΙΙ, 1029.
μας πληροφορεί για την ύπαρξη και λειτουργία και άλλης βιβλιοθήκης στην Αθήνα, γνωστής ως «εν Πτολεμαίω», ενώ η επιγραφή Ι.G.11.1009 προσφέρει ένδειξη ότι υπήρχε και στον Πειραιά βιβλιοθήκη.


Βιβλιοθήκες άλλων πόλεων στη μητροπολιτική Ελλάδα
Εκτός από τις βιβλιοθήκες στην Αττική, υπήρχαν βιβλιοθήκες. όπως φαίνεται από σποραδικές πάντα πληροφορίες, τόσο στις φιλολογικές πηγές όσο και στις επιγραφικές και στις εξής πόλεις: Στους Δελφούς, όπως διαπιστώνεται από δελφική επιγραφή, η οποία αναφέρει ίδρυση βιβλιοθήκης από το Κοινό των Αμφικτυόνων (Bulletin de Correspodance Hellenique. 20, 1896, σ. 720), αλλά και στην Επίδαυρο υπήρχε βιβλιοθήκη, η οποία είχε αφιερωθεί στο θεό Ασκληπιό.

Επίσης, έχει βρεθεί επιγραφή στη νήσο Δήλο, η οποία μνημονεύει οίκημα Ανδρίων, όπου υπήρχε συλλογή των έργων του ποιητή Αλκαίου. Εκτός από τη Δήλο είχαν βιβλιοθήκες και τα νησιά Σάμος, Ρόδος, Κως, Κρήτη και Κύπρος.

Η ύπαρξη βιβλιοθήκης στη Ρόδο διαπιστώνεται πάλι επιγραφικά από απόσπασμα
καταλόγου που περιείχε γύρω στα 50 συγγράμματα. Μεταξύ τους αναφέρονται και 2 συγγράμματα με τους τίτλους «Προς Ευαγόραν κυπριακών» (αντίγραφα δύο) «Αλεξάνδρω Εγκώμιον» (αντίγραφο ένα) και «περί της Αθήνησι Νομοθεσίας» (αντίγραφα πέντε).

Για βιβλιοθήκη στη Σάμο δεν σώζεται καμία πληροφορία στις επιγραφικές πηγές. Ο συγγραφέας ωστόσο των δειπνοσοφιστών Αθηναίος, ο οποίος συχνότερα από κάθε άλλον αρχαίο συγγραφέα αναφέρεται στις βιβλιοθήκες και σε βιβλιόφιλους, κάνοντας λόγο για τους Έλληνες εκείνους που είχαν γίνει διάσημοι στον αρχαίο κόσμο εξαιτίας των Πλούσιων βιβλιοθηκών τους, αναφέρει τον τύραννο της Σάμου Πολυκράτη, τον Αθηναίο Ευκλείδη, το γνωστό Αθηναίο τύραννο Πεισίστρατο, τον Νικοκράτη, τον Κύπριο, τους βασιλιάδες της Περγάμου Απάλους και Ευμένηδες, τον Αριστοτέλη, τον Ευριπίδη, τον Θεόφραστο και τον Νηλέα, ο οποίος απέκτησε τα βιβλία που περιείχαν οι βιβλιοθήκες των δύο τελευταίων μεγάλων ανδρών, δηλαδή του περίφημου Σταγειρίτη φιλόσοφου και τον διάδοχό του στη διεύθυνση της Περιπατητικής Σχολής, Θεόφραστον.

Βιβλιοθήκη στην Κω αναφέρει επιγραφή
(δημοσιευμένη στο Bulletin de Correspondance Hellenique, 59. 1935, σ. 421-425) η οποία περιέχει τα ονόματα των δωρητών της βιβλιοθήκης.

Μεταξύ αυτών αναφέρονται και ο Διοκλής και ο γιος του Απολλόδωρος,
που από κοινού πρόσφεραν τη δαπάνη για την ανέγερση του κτιρίου της βιβλιοθήκης, καθώς και για την αγορά 100 βιβλίων. Αναφέρονται, επίσης ο Εκαταίος ως δωρητής 200 συγγραμμάτων, ο Αγησίας ως δωρητής 200 δραχμών, ο Ξενοκλής που δώρισε 200 δραχμές και 100 βιβλία και άλλοι δωρητές,

Στην Κρήτη υπήρχε κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους βιβλιοθήκη δίπλα στο παλάτι της Κνωσού, όπως διαπιστώνεται από θραύσμα επιγραφής, που μνημονεύει τη βιβλιοθήκη αυτή. Στην Κύπρο αναφέρονται επίσης βιβλιοθήκες, τόσο από τον Αθήναιο όσο και από επιγραφή που μνημονεύει «επιμελητήν βιβλιοφυλακίου».

Με βεβαιότητα διαπιστώνεται ύπαρξη βιβλιοθήκης και στη Σπάρτη από φιλολογικές πηγές,
ενώ από επιγραφικές πηγές συμπεραίνεται ύπαρξη βιβλιοθήκης στη Μεσσηνία. Από άλλη φιλολογική πηγή είναι γνωστή και η λειτουργία βιβλιοθήκης στην πόλη των Πατρών.

Όσον αφορά στη Β. Ελλάδα, πρέπει να υπήρχε βιβλιοθήκη στην Πέλλα.
Από αυτή φαίνεται ότι ο Ρωμαίος στρατηγός Αιμίλιος Παύλος έφερε στη Ρώμη τον πρώτο μεγάλο αριθμό ελληνικών συγγραμμάτων, μετά τη νίκη του επί του βασιλιά της Μακεδονίας Περσέα.

Η ύπαρξη βιβλιοθήκης στην Πέλλα, που πρέπει να υποθέσουμε ότι χρησιμοποιούσε και ο Μ. Αλέξανδρος,
ως μαθητής του Αριστοτέλη, μας θυμίζει το σχετικό ενδιαφέρον που έδειξε ο νεαρός βασιλιάς με τη διαταγή που έδωσε μετά την κατάληψη της Περσίας, να ερευνηθούν τα ιερά περσικά βιβλία και όσα αναφέρονταν στη φιλοσοφία, την ιατρική, τη γεωργία και την αστρονομία να μεταφράζονταν στην ελληνική γλώσσα και να αποστέλλονταν στην Αλεξάνδρεια. Από άλλη, τέλος, αναθηματική επιγραφή της Μακεδονίας, που δημοσιεύτηκε στο B.C.H., 57,1933, σ. 316­320, διαπιστώνεται ύπαρξη βιβλιοθήκης και στην πόλη των Φιλίππων.

Αναφερόμενοι στις βιβλιοθήκες που μπορούμε να επισημάνουμε από ενδείξεις φιλολογικές
και επιγραφικές, δεν θα έπρεπε να παραλείψουμε και τη βιβλιοθήκη της Περιπατητικής Σχολής.

Τα συγγράμματά της μετά το θάνατο του Αριστοτέλη, περιήλθαν στην ευθύνη του διαδόχου του Θεοφράστου.
Τα συγγράμματα του Θεοφράστου, μαζί με τα βιβλία του Αριστοτέλη, περιήλθαν στους σωκρατικούς φιλοσόφους Έραστο, Κορίσκο και στο γιο του Κορισκου, Νηλέα. Ο Νηλέας, μαθητής του Αριστοτέλη και του Θεοφράστου, κληρονόμησε τα βιβλία των δύο δασκάλων του και τα μετέφερε στην πόλη Σκήψη της Μ. Ασίας.

Μετά το θάνατο του Νηλέα περιήλθαν σε ιδιώτες που τα είχαν αταξινόμητα και κατάκλειστα.
Όταν οι τελευταίοι έμαθαν για το ζήλο, με τον οποίο οι βασιλιάδες της Περγάμου συγκέντρωναν βιβλία, τα έκρυψαν σε υπόγεια κρύπτη, όπου φθάρηκαν από την υγρασία και τα σκουλήκια. Οι απόγονοί τους τα πούλησαν σ’ αυτή την κατάσταση στον Απελλικώντα την Τηιο, ο οποίος, κατά τον Στράβωνα, ήταν «φιλόβιβλος μάλλον ή φιλόσοφος».

Για να αποκαταστήσει αυτός τα καταστραμμένα συγγράμματα, τα αντέγραψε εκ νέου ξαναγράφοντας
από την αρχή ολόκληρα μέρη τους κι έτσι τα εξέδωσε γεμάτα λάθη. Κατά τον Αθήναιο, ωστόσο ο Νηλέας πούλησε τα βιβλία του Αριστοτέλη και του Θεοφράστου στον Πτολεμαιο, τον Φιλάδελφο και έτσι αποτέλεσαν αργότερα το πρότυπο για την οργάνωση των βιβλιοθηκών της Αλεξάνδρειας και της Περγάμου. Μετά το θάνατο του Απελλικώντα ο Σύλλας μετέφερε τα βιβλία του στη Ρώμη (Πλουτάρχου, Σύλλας 26,1-2).

Εκτός από τις δημόσιες βιβλιοθήκες υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα και πολλές ιδιωτικές.
Ιδιωτική βιβλιοθήκη αξιόλογη είχε ο Ευριπίδης, καθώς και ο σύγχρονος του Πλάτωνα φιλόσοφος Μενέδημος, από την Ερέτρια. Ο Ισοκράτης (Αιγηνιτικός, 5) αναφέρεται σε κάποιο Θράσυλλο, που είχε σπουδαία συλλογή συγγραμμάτων περί μαντικής. Ο Πλούταρχος, τέλος, στη βιογραφία του Ζήνωνα, περιγράφει κατάστημα πωλητού βιβλίων στην Αθήνα, όπου οι πελάτες ερευνούσαν ή διάβαζαν τα συγγράμματα, όπως γινόταν και στις βιβλιοθήκες.


Γραφικές ύλες
Όταν ακούει κανείς για γραπτά κείμενα στην αρχαία Ελλάδα, σκέπτεται συνήθως επιγραφές σε μάρμαρο ή συγγράμματα γραμμένα σε παπύρους ή περγαμηνές. Υπήρχαν όμως και κείμενα γραμμένα επί ποικίλης ύλης.

Οι νόμοι του Σόλωνα,
π.χ. είχαν γραφεί σε ξύλινους κυλίνδρους, που ονομάζονταν «άξονες», καθώς και σε τριγωνόμορφες πινακίδες, τις «κύρβεις» που είχαν στηθεί πάνω στην Ακρόπολη.

Ο Πλίνιος κάνει λόγο για επιγραφές χαραγμένες σε πλάκες μολύβδου,
σώθηκε δε και μια πλάκα ανεπίγραφη χαλκού και άλλη σιδήρου (Ι.G.Α.321και322). Ο Ιώσηπος αναφέρει μολύβδινους χάρτες και ο Πλούταρχος ιστορεί ότι η ποιήτρια Αριστομάχη αφιέρωσε στους Δελφούς σύγγραμμα, που είχε μορφή μεταλλικού ειληταρίου. Άλλη χάλκινη πινακίδα βρέθηκε στην Ολυμπία με χαραγμένο επάνω τις ένα κείμενο συνθήκης, που έγινε μεταξύ Ηλείων και αντιπάλων τους.

Χαράζονταν ακόμη επιγραφές πάνω σε πήλινες πλάκες (επί κεράμου),
σε δέρματα, σε θαλασσινά όστρακα και σε οστά. Αλλά και πάνω σε ελάσματα χρυσού χαράσσονταν κείμενα, όπως π.χ. στα ορφικά χρυσά πλακίδια, τα γνωστά τόσο από την Κρήτη όσο και από την Ιταλία.

Ως καθαρή όμως, Ελληνική επινόηση μπορούν να θεωρηθούν οι ξύλινες πινακίδες,
οι επαλειμμένες με κερί. Οι πινακίδες αυτές επέτρεπαν τη συνεχή επανεγγραφή κειμένων μετά την απόσβεσή τους, γι’αυτό και τις χρησιμοποιούσαν κυρίως οι μαθητές για εξάσκηση.

Όλες αυτές οι πληροφορίες προκύπτουν από τη μελέτη των φιλολογικών
και των επιγραφικών πηγών. Από τις επιγραφές έχουμε και την πληροφορία ότι οι βιβλιοθηκάριοι των αρχαίων ελληνικών βιβλιοθηκών ονομάζονταν γραμματείς και επιμελητές των βιβλιοφυλακίων. [Αναδημοσίευση από το περιοδικό Αρχαιολογία

Επ. Βρανόπουλου -Δρα ­ Ιστορικού – Αρχαιολόγου


Διαβάστε περισσότερα... »

Οι 10 καλύτερες συμβουλές, για να πετύχετε τα όνειρά σας!




Η εκπλήρωση κάθε ονείρου βρίσκεται στο χέρι σας! 

Άλλοι κάνουν τα πάντα για να πετύχουν το στόχο τους και μερικοί εγκαταλείπουν με την πρώτη δυσκολία.

Καλύτερα όμως μια αποτυχημένη προσπάθεια, παρά ο εύκολος δρόμος ενάντια στο όνειρο. Κανένας δεν γεννήθηκε με μια επιτυχημένη ζωή... ακόμα και οι μεγάλες προσωπικότητες της ιστορίας κυνήγησαν την ...
ευκαιρία στη ζωή τους, έκαναν τις επιλογές τους. 

Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας «ανοίξουν» το δρόμο προς την εκπλήρωση κάθε ονείρου σας...

Αποκαλύψτε τα πραγματικά κίνητρα της ζωής σας 

Πολλά από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στον κόσμο πραγματοποιήθηκαν από ανασφαλείς ανθρώπους, δηλαδή από άτομα που έπρεπε να αποδείξουν κάτι στην κοινωνία. Είχαν τόσο ισχυρή επιθυμία για αλλαγή... που η λέξη «αποτυχία» δεν βρισκόταν στο λεξιλόγιό τους.

Για παράδειγμα, τον Αβράαμ Λίνκολν τον έβλεπαν ως ένα φτωχό,
αναλφάβητο αγόρι, μέχρι που κατάλαβε οτι μπορεί να γίνει πολλά περισσότερα από αυτό. Πρέπει να κατανοήσουμε το κίνητρο του ονείρου μας και να δουλέψουμε όταν οι άλλοι κοιμούνται, να θυσιάσουμε την ασφαλή ζωή μας...

Πείτε «όχι» στις δικαιολογίες
Πάντα υπάρχουν δυο φωνές στο κεφάλι μας.
Η πρώτη μας λέει να δουλέψουμε σκληρά και να επικεντρωθούμε στο έργο μας και η άλλη να δικαιολογηθούμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Δεν έχει σημασία αν είμαστε θύματα μιας άδικης πράξης... ας τη χρησιμοποιήσουμε ως κίνητρο για να προχωρήσουμε! Ο Νέλσον Μαντέλα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την άδικη φυλάκιση του ως μια δικαιολογία για να δείξει το θυμό του, όμως τη χρησιμοποίησε για να αναπτύξει τη χώρα του...

Προσδιορίστε τις αρχές της ζωής σας
Ο Winston Churchill είχε βάλει αρχές στη ζωή του... και τις υπερασπίστηκε πέρα από κάθε κόστος. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν τα δικά τους όρια. Μια από τις αρχές της Apple ήταν να φέρει την αλλαγή στον κόσμο μέσα από την τεχνολογία και την ακολουθεί μέχρι και σήμερα. Προσδιορίστε ποιες είναι οι αρχές που σας καθοδηγούν, ακόμα και στις στιγμές που τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα. Κινηθείτε με αυτές τις οδηγίες, χωρίς να αλλάξετε κανένα όρο, χωρίς να κάνετε «εκπτώσεις» στη ζωή σας.

Να επιμένετε... όταν οι άλλοι παραιτούνται
Κανείς δεν ξέρει πότε θα εκπληρωθεί ένα όνειρο. Μπορεί να είναι αύριο ή σε δέκα χρόνια από τώρα. Ποτέ δεν πρέπει να παραιτούμαστε από το όνειρό μας. Αυτή είναι η διαφορά των ανθρώπων που έχουν πετύχει στο χώρο τους και αυτών που δεν έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα. Σκεφτείτε μόνο το γεγονός οτι πολλοί αναγνωρίστηκαν μετά το θάνατό τους! Ποιός ξέρει πότε θα έρθει η «επανάσταση» στη ζωή μας και ποιός μπορεί να εγγυηθεί την αποτυχία μας; Τουλάχιστον θα ξέρουμε οτι δεν εγκαταλείψαμε το όνειρο...

Ρισκάρετε... έτσι θα φτάσετε στην κορυφή! Χωρίς τον κίνδυνο... δεν υπάρχει καμία ανταμοιβή! Όσοι πέτυχαν στη ζωή τους, διακινδύνευσαν πολλά πράγματα για να φτάσουν εκεί. Δεν φτάνει μόνο το ταλέντο, χρειάζεται και ρίσκο στη ζωή! Ζυγίστε τις επιθυμίες και τους κινδύνους της ζωής σας και πάρτε το δικό σας ρίσκο, μια επιλογή που σίγουρα θα έχει την ανάλογη ανταμοιβή.

Μην αλλάζετε τη ζωή σας με βάση μόνο τα χρήματα... Τα χρήματα μπορούν να αποτελέσουν ένα κίνητρο, μια ανταμοιβή, αλλά δεν πρέπει να θεωρούνται ΤΟ κινητρο. Όταν έχουμε σαν πρωταρχικό στόχο την παραγωγή χρημάτων... θα το πετύχουμε αλλά δεν θα νιώθουμε πλήρεις! Η εκπλήρωση του ονείρου δεν προϋποθέτειαπαραίτητα και έναν καλό μισθό. Αντίθετα, αν εργαστούμε σκληρότερα ή αν δώσουμε όλο τον εαυτό μας... στο τέλος θα δικαιωθούμε! Ας «αλλάξουμε» τις ζωές μας προς το καλύτερο.

Δουλέψτε από νωρίς το πρωί, έως αργά το βράδυ Χωρίς δουλειά... κανένα όνειρο δεν μπορεί να εκπληρωθεί. Αυτό, βέβαια, θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπο με άλλα κομμάτια της ζωής μας, όπως είναι η οικογένεια ή η κοινωνικότητα. Όμως, όταν το όνειρο είναι δυνατό, όλα τα άλλα έρχονται δεύτερα. Όπως είπε ο Αβράαμ Λίνκολν: «Τα καλά μπορεί να έρχονται σε αυτούς που περιμένουν... αλλά είναι μόνο όσα περίσσεψαν από αυτούς που βιάζονται». Αν θέλουμε να πετύχουμε, πρέπει να «εθιζόμαστε» με το όνειρό μας.

«Σπουδάστε» την τέχνη σας... με σκοπό το όνειρο!
Ο Mike Tyson δεν ήταν από την αρχή ένας αθλητικός τύπος, αλλά έγινε μέσα από την εξάσκηση! Παρακολούθησε ταινίες περισσότερο από κάθε άλλον στην ιστορία του αθλήματος. Δούλεψε την τεχνική του και πέτυχε. Αν όνειρό μας είναι να γίνουμε συγγραφείς πρέπει να διαβάσουμε πολλά βιβλία, ενώ αν είμαστε στο χώρο του marketing πρέπει να μελετήσουμε τα πάντα γύρω από τις πωλήσεις. Οι «σπουδές» πάνω στην τέχνη θα σας βοηθήσει να εμπνευστείτε και να δημιουργήσετε ένα μοναδικό έργο.

Γυμναστείτε για να γεμίσετε με ενέργεια Αν ένα αυτοκίνητο δεν έχει καύσιμα... δεν θα προχωρήσει ποτέ! Έτσι και η ενέργειά του σώματός μας. Όση περισσότερη έχουμε, τόσο πιο εύκολο είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα του έργου και τις αντοχές μας. Όπως αναφέρει ο Richard Branson: «Το κλειδί της επιτυχίας είναι η καλή φυσική κατάσταση. Μόνο έτσι μπορεί το αίμα να κυκλοφορήσει γρήγορα στον εγκέφαλό μας και να επικεντρωθούμε πιο αποτελεσματικά πάνω στο όνειρό μας». Βάλτε τη γυμναστική στη ζωή σας και θα αυξήσετε υπερβολικά τις πιθανότητες για επιτυχία.

Κάντε το σωστό για τον εαυτό σας
Όλοι ζούμε κάποιες στιγμές αμφιβολίας. Οι πραγματικά επιτυχημένοι, όμως, ξεχωρίζουν από το γεγονός οτι πιστεύουν άρρηκτα οτι κάνουν το σωστό για τον εαυτό τους. Ακόμα και αν περνούν κάποιες ημέρες γεμάτες ανησυχίες, γνωρίζουν οτι έχουν προσπαθήσει με όλες τους τις δυνάμεις για το όνειρό τους. Δεν πρέπει ποτέ να αφήσουμε τις αμφιβολίες να μας «καταβροχθίσουν».

Εκμεταλλευτείτε τις σωστά, ώστε να ενεργοποιηθείτε περισσότερο δημιουργικά.


πηγή-liverichlr
Διαβάστε περισσότερα... »

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για μένα, παλεύω για να ζήσω... Η ζωή είναι πολύτιμη




Ήτανε Τετάρτη βράδυ. «Βουλιαγμένη» στον καναπέ, περιτριγυρισμένη από χιλιάδες σκέψεις. 


Έχετε ένα νέο μήνυμα στο κινητό. Ανάγνωση; «Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για μένα, παλεύω για να ζήσω έστω και μια μέρα παραπάνω. Προσπαθώ να τον ρουφήξω, να περάσω όσο το δυνατό περισσότερες στιγμές μπορώ με τα παιδιά μου».

Σάστισα, δάκρυσα, κόμπιασα. Πως να αντιδράσω; Τι να απαντήσω; Τι να πω; Οι λέξεις ξαφνικά έχασαν τη δύναμη τους. 


Διάβαζα το μήνυμα ξανά και ξανά. Έψαχνα απεγνωσμένα να βρω το λάθος. Κάτι δε θα διάβασα σωστά. Δεν μπορεί να είναι αλήθεια όλο αυτό. Ήθελα να χωθώ στο κρεβάτι μου, να κλάψω, να ουρλιάξω. να κοιμηθώ, να κατεβάσω με ένα κουμπί το διακόπτη του νου και να μη σκέφτομαι τίποτα. Παρακαλούσα το Θεό, να της δώσει κουράγιο, να αντέξει, να γίνει ένα θαύμα και να αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Με ποιά δύναμη, ένας άνθρωπος θα παλέψει από τη στιγμή που γνωρίζει, ότι σε λίγες μέρες θα 'ρθει το τέλος.
 


Η σιωπή!!! Πολλοί λένε πως ο θάνατος αποτελεί λύτρωση, γι' αυτόν που πονά. Λύτρωση σε τι; Όταν ξέρει ότι δε θα ξαναδεί τα παιδιά του; Ότι δε θα τα αγκαλιάσει ξανά; Ότι δεν θα τα φιλήσει; Ότι δε θα τα δει να μεγαλώνουν; Ότι δε θα είναι δίπλα στη χαρά τους, στη λύπη τους; Στα λάθη τους; 

Στις επιτυχίες τους; Λύτρωση σε τι; Μπορεί να εξηγήσει κάποιος και σε μένα την αφελή, ποια ακριβώς είναι αυτή η λύτρωση; Για σκεφτείτε πόσο φτηνή ακούγεται, αυτή η περιβόητη λύτρωση του πόνου, όσο αφόρητος και να είναι, μπροστά στο θαύμα της ζωής και της αγάπης.

Είχε ξημερώσει. Κάθισα έξω στον ήλιο. Έπινα τον πρωινό καφέ μου και χάζευα τις αμυγδαλιές απέναντι.
Σκέφτηκα πόσο ηλίθιοι είμαστε. Και εσύ και εγώ. Αναβάλλουμε και ακυρώνουμε το καθετί για το αύριο χωρίς να ξέρουμε αν θα υπάρχει. 

Χανόμαστε στο μέλλον χωρίς να ζούμε το παρόν, μοναχά υπάρχουμε σ' αυτό. Γκρινιάζουμε, μεμψιμοιρούμε, φωνάζουμε, τσακωνόμαστε, αγχωνόμαστε για ότι ασήμαντο και παρακάμπτουμε το σημαντικό. 

Τρέχουμε μέρα-νύχτα, αρρωσταίνουμε για κάτι ευρώ ανύπαρκτα, που στην ουσία, αν το καλοσκεφτείς, δεν είναι τίποτα άλλο παρά χαρτιά. 

Μας κυρίευσε το χρήμα και η επιφάνεια, ξεχνώντας την ουσία, την αγάπη, τον έρωτα, το πάθος, τη φιλία, την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά.

Όλα για το τίποτα. Για το πουκάμισο το αδειανό, όπως έγραψε και ο Σεφέρης. Μια ζωή άδεια, τόσο άδεια, που αντηχεί μόνο θόρυβος.. Ένας αντίλαλος μόνο που βροντοφωνάζει μόνο για σωτηρία και για αληθινή λύτρωση.

Ζήσε το σήμερα. Η ζωή είναι πολύτιμη, κάποιοι παλεύουν γι' αυτήν, μην την «κλωτσάς». Ξέχνα το αύριο, μπορεί και να μην υπάρξει ή μπορεί και να είναι μια άλλη μέρα.

Υστερόγραφο: Το συγκεκριμένο μήνυμα, σε μένα προσωπικά άλλαξε την κοσμοθεωρία, ελπίζω και τη δικιά σου.

Της ΕΛΛΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα... »

Το παράδοξο με τα καλικατζαράκια



ΕΧΕΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ......



Παρατηρήστε ότι το εμβαδόν ως σχήματα των καλικάντζαρων και στις δυο περιπτώσεις, είναι ίσο. 

Άρα δεν πρόκειται για ‘εξαφάνιση’ εμβαδού, αλλά για εξυπνότερη κατανομή του.


Ο σκηνοθέτης κ. Σπύρος Βρεττός, επισημαίνει:

Ηθικό δίδαγμα 1: 
Μην επιμένετε πολύ στις απόψεις σας. Ένας άλλος τρόπος να δείτε τα πράγματα, ίσως σας κάνει να διαπιστώσετε ότι έχετε άδικο.



Ηθικό δίδαγμα 2:
Η πραγματικότητα έχει πολλές όψεις.

Διαβάστε περισσότερα... »

Πράγματα, που πρέπει να σταματήσεις να κάνεις στον εαυτό σου




Οπως είπε η Μαρία Ρόμπινσον κάποτε: «κανείς δεν μπορεί να γυρίσει πίσω τη ζωή και να κάνει μια νέα αρχή, αλλά μπορεί σήμερα να κάνει ενα νέο τέλος».


Τίποτα άλλο δεν θα μπορούσε να είναι πλησιέστερα στην αλήθεια. Αλλα πριν να ξεκινήσεις αυτή τη διαδικασία της αλλαγής πρέπει να σταματήσεις να κάνεις τα πράγματα που σε πηγαίνουν πίσω

Μερικές ιδέες για να ξεκινήσεις:

1.) Σταμάτα να ξοδευεις χρόνο με λάθος ανθρώπους 
– Η ζωή είναι πολύ μικρή για να περνάς χρόνο με ανθρώπους που απομυζούν ευτυχία απο εσένα.

Εαν κάποιοι σε θέλουν στη ζωή τους, θα δημιουργήσουν χώρο για σένα. Δεν πρέπει να μάχεσαι για προβολή και αναγνώριση. 

Ποτέ μα ποτέ να μην επιμένεις να επιβάλλεις τον εαυτό σου σε κάποιον που συνεχώς παραβλέπει την αξία σου. 

Θυμήσου οτι οι αληθινοί φίλοι δεν είναι αυτοί που στέκονται στο πλευρό σου οταν είσαι στα καλύτερά σου, αλλά εκείνοι που βρίσκονται δίπλα σου οταν είσαι στα χειρότερά σου 

2.) Σταμάτα να τρέχεις μακριά από τα προβλήματά σου 
– Αντιμετώπισέ τα κατάματα. Οχι δεν θα ειναι εύκολο. 

Δεν υπάρχει άτομο στον κόσμο τόσο ικανό, ώστε να χειρίζεται άψογα κάθε αναποδιά που του προκύπτει. Δεν είμαστε υποχρωμένοι να λύνουμε αμέσως τα προβλήματά μας.

Δεν είμαστε πλασμένοι γι’ αυτό. Στην πραγματικότητα, είμαστε πλασμένοι για να αναστατωνόμαστε, να θλιβόμαστε, να σκοντάφτουμε και να πέφτουμε. Επειδή αυτός είναι ο σκοπός της ζωής – να αντιμετωπίζουμε προβλήματα, να μαθαίνουμε, να προσαρμοζόμαστε και να τα λύνουμε στην πορεία του χρόνου. 

Αυτά είναι που μας διαπλάθουν και φτιάχνουν μέσα μας τον άνθρωπο εκείνο που τελικά γινόμαστε


3.) Σταμάτα να λές ψέματα προς τον εαυτό σου 
– Μπορείς να λες ψέμματα σε οποιονδήποτε άλλο στον κόσμο, αλλά όχι στον εαυτό σου. Οι ζωές μας βελτιώνονται μόνο οταν παίρνουμε ρίσκα και το πρώτο και το πιό δύσκολο ρισκο που πρέπει να πάρουμε, είναι το να γίνουμε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας. Διαβάστε το «Οι Δρόμοι που ταξιδεύτηκαν λιγότερο»

4.) Σταμάτα να βάζεις τις δικές σου ανάγκες σε δεύτερη μοίρα
– Το πιό επώδυνο πράγμα είναι να χάσεις τον εαυτό σου αγαπώντας και ξεχωρίζοντας κάποιον άλλον παρά πολύ και ξεχνώντας οτι είσαι και εσύ ξεχωριστός. 

Ναι, βοήθησε τους άλλους, αλλά βοήθησε και το εαυτό σου επίσης. 



5.) Σταμάτα να προσπαθείς να γίνεις κάποιος που δεν είσαι
– Μια απο τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη ζωή είναι το να εισαι ο εαυτός σου σε ενα κόσμο που προσπαθεί να σε κάνει σαν όλους τους άλλους. 

Κάποιος άλλος πάντοτε θα είναι ωραιότερος, κάποιος άλλος πάντοτε θα είναι εξυπνότερος, κάποιος άλλος πάντοτε θα είναι νεότερος αλλα ολοι αυτοί δεν θα είναι ποτέ εσύ. 

Μην αλλάζεις για να αρέσεις στους άλλους. Να είσαι ο εαυτός σου και οι σωστοί άνθρωποι θα αγαπήσουν αυτό που πραγματικά είσαι. Μόνο έτσι αξίζει η αγάπη.. 

6.) Σταμάτα να προσπαθείς να κρατηθείς από το παρελθόν 
– Σταμάτα επιτέλους να κρατιέσαι από το παρελθόν, σταμάτα να ασχολείσαι με αυτούς που σε πλήγωσαν. Δεν μπορείς να αρχίσεις να διαβάζεις το επόμενο κεφάλαιο της ζωής σου, εάν εξακολουθείς να ξανα-διαβάζεις το προηγούμενο.. 

7.) Σταμάτα να φοβάσαι να κάνεις λάθη 
– Κάνοντας κάτι και κάνοντας το έστω και λάθος, είναι τουλάχιστον δέκα φορές πιό παραγωγικό, απο το να μην κάνεις τίποτα. 

Κάθε επιτυχία, έχει μια σειρά απο αποτυχίες πίσω της και κάθε αποτυχία οδηγεί προς την επιτυχία. 

Καταλήγεις να μετανοιώνεις για τα πράγματα που ΔΕΝ έκανες έως τώρα, παρά για τα πράγματα που έκανες. Εαν υπάρξει κάποτε μια στιγμή για να ακολουθήσεις ότι σου αρέσει και να κάνεις κάτι που εχει νόημα για σένα, αυτή η στιγμη είναι ΤΩΡΑ..

8.) Σταμάτα να επιπλήττεις τον εαυτό σου για παλιά λάθη
– Ισως να αγαπάμε το λάθος άτομο και να κλαίμε για τα λάθος πράγματα, αλλά ανεξάρτητα από το εαν τα πράγματα πάνε λαθος ενα είναι σίγουρο: τα λάθη μας βοηθούν να βρούμε τον άνθρωπο και τα πράγματα που είναι σωστά για εμάς.

Όλοι μας κάνουμε λάθη, δίνουμε αγώνες και μετανοιώνουμε για πράγματα απο το παρελθόν μας. Αλλά εσύ δεν είσαι τα λάθη σου, δεν είσαι οι αγώνες σου και είσαι εδώ ΤΩΡΑ με τη δύναμη να διαμορφωσεις την ημέρα σου και το μέλλον σου. Κάθε τι ξεχωριστό που εχει συμβεί στη ζωή σου, σε προετοιμάζει για μια στιγμή που πρόκειται να έρθει.

9.) Σταμάτα να προσπαθείς να αγοράσεις την ευτυχία 
– Πολλά απο τα πράγματα που επιθυμούμε είναι ακριβά. Αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτά που πραγματικά μας ικανοποιούν, είναι εντελώς ελεύθερα και δεν κοστίζουν, όπως η Αγάπη, το γέλιο και το να προσπαθούμε να εκπληρώσουμε τα όνειρά μας.

10.) Σταμάτα να ψάχνεις την ευτυχία αποκλειστικά στους άλλους 
– Εάν δεν είσαι ευτυχισμένος με αυτό που είσαι εσωτερικά δεν θα είσαι ευτυχισμένος σε μια μακροχρόνια σχέση με τον οποιονδήποτε άλλο. Πρέπει να δημιουργήσεις σταθερότητα στη δική σου ζωή πρίν να μπορέσεις να την μοιραστείς με κάποιον άλλο. Διάβασε το «Σκοντάφτοντας πάνω στην Ευτυχία»


11.) Σταμάτα να μένεις άπρακτος 
- Μην σκέφτεσαι παρα πολύ, γιατί αλλιώς θα δημιουργησεις προβλήματα που δεν υπήρχαν στην αρχή. Αξιολόγησε τις καταστάσεις και ανάλαβε αποφασιστική δράση. Δεν μπορείς να αλλάξεις αυτό που αρνείσαι να αντιμετωπίσεις. Το να κάνεις προόδους περιέχει κινδύνους. Τελεία και παύλα. Δεν μπορείς να φθάσεις στο δεύτερο όροφο αν τα πόδια σου είναι ακόμα στον πρώτο.


12.) Σταμάτα να σκέφτεσαι οτι δεν είσαι έτοιμος 
- Κανένας δεν αισθάνεται ποτέ 100% έτοιμος οταν παρουσιάζεται μια ευκαιρία. Γιατί οι πιο μεγάλες ευκαιρίες στην ζωή, μάς ωθούν να αναπτυχθούμε πέρα απο τις ανέσεις μας, που σημαίνει οτι δεν θα αισθανθούμε τελείως άνετα στην αρχή.

13.) Σταμάτα να εμπλέκεσαι σε σχέσεις, για λάθος λόγους 
- Οι σχέσεις πρέπει να επιλέγονται με σοφία. Είναι καλύτερα να είσαι μόνος απο το να είσαι με μια κακή παρέα. Δεν υπάρχει ανάγκη να βιαστείς. Εαν κάτι είναι γραφτό να συμβεί θα συμβεί τη σωστή στιγμή, με το σωστό άτομο και για τον καλύτερο λόγο.

Ερωτεύσου όταν είσαι έτοιμος, όχι όταν είσαι μόνος. 

14.) Σταμάτα να απορρίπτεις νέες σχέσεις, επειδή οι παλιές δεν πέτυχαν 
- Στη ζωή θα αντιληφθείς οτι υπάρχει κάποιος λόγος για τον καθένα που συναντάς. Κάποιοι θα σε δοκιμάσουν, κάποιοι άλλοι θα σε χρησιμοποιήσουν και μερικοί θα σε διδάξουν. Αλλά το πιό σημαντικό, κάποιοι θα σου βγάλουν το καλύτερο εαυτό σου.

15.) Σταμάτα να ανταγωνίζεσαι τους άλλους 
- Μην στεναχωριέσαι που άλλοι τα καταφέρνουν καλύτερα απο εσένα. Συγκεντρώσου στο να καταρρίψεις τα δικά σου ρεκόρ κάθε ημέρα. Η Επιτυχία είναι μια μάχη ανάμεσα σε ΕΣΕΝΑ και στον ΕΑΥΤΟ σου μόνο

16.) Σταμάτα να ζηλεύεις άλλους 
- Η ζήλεια είναι η τέχνη του να μετράς τις ευλογίες και τα χαρίσματα των άλλων, αντί για τα δικά σου. 

Ρώτησε τον εαυτό σου το εξής: Υπάρχει κάτι που έχω και το οποίο ο καθένας θα ήθελε να το έχει; 

17.) Σταμάτα να παραπονιέσαι και να λυπάσαι για τον εαυτό σου
- Τις ζωής οι «ζαριές» ρίχνονται για κάποιο λόγο – για να στρέψουν την πορεία σου σε μια κατεύθυνση που σου ταιριάζει. Μπορεί να μη τα δείς ή να τα καταλάβεις όλα τη στιγμή που γίνονται και μπορεί αυτό να είναι δύσκολο για σένα.

Αλλά θυμήσου όλες εκείνες τις άτυχες «ζαριές» που έτυχαν στο παρελθόν. Συχνά θα δείς οτι σε οδήγησαν σε ενα καλύτερο μέρος, σε έκαναν καλύτερο άνθρωπο, με μεγαλύτερη γνώση. Γι αυτό χαμογέλα! Κάνε τους άλλους να καταλάβουν οτι σήμερα είσαι πολύ δυνατότερος απο οτι χθές και θα συνεχίσεις να είσαι.

18.) Σταμάτα να κρατάς κακίες 
- Μη ζείς τη ζωή σου με το μίσος στην καρδιά σου. Γιατί ετσι θα καταλήξεις να πληγώνεις τον εαυτό σου περισσότερο απο τους ανθρωπους που μισείς. 

Συγχώρεση δεν είναι να πείς: εντάξει, ότι μου έκανες είναι ΟΚ».

Αλλά το να πείς: «Δεν πρόκειται ποτέ να αφήσω αυτό που μου έκανες να χαλάσει την ευτυχία μου».

Συγχώρεση είναι η απάντηση .... αφησέ το να φύγει, βρες την γαλήνη, απελευθέρωσε τον εαυτό σου! Και θυμήσου η συγχώρεση δεν είναι μονο για τους άλλους ανθρώπους, είναι και για σένα. Εαν χρειαστεί, συγχωρεσε το εαυτό σου, πήγαινε παρακάτω και προσπάθησε να τα καταφέρεις καλύτερα την επόμενη φορά.

19) Σταμάτα να επιτρέπεις στους άλλους να σε κατεβάζουν στο δικό τους επίπεδο 
- Αρνήσου να χαμηλώσεις το δικό σου επίπεδο για να διευκολύνεις αυτούς που αρνούνται να ανεβάσουν τα δικό τους.


20.) Σταμάτα να σπαταλάς χρόνο εξηγώντας στους άλλους ότι κάνεις 
- Οι φίλοι σου δεν το χρειάζονται και οι εχθροί σου δε θα σε πιστέψουν ετσι και αλλιώς. Απλά κάνε οτι γνωρίζεις πως είναι σωστό με την καρδιά σου

21.) Σταμάτα να κάνεις τα ιδια πράγματα ξανά και ξανά χωρίς να κάνεις ενα διάλειμμα 
- Ο κατάλληλος χρόνος για να πάρεις μια βαθειά ανάσα είναι ακριβώς όταν δεν έχεις χρόνο για αυτό. Εαν εξακολουθείς να κάνεις αυτά τα ίδια που κάνεις, θα λαμβάνεις και τα ιδια αποτελέσματα. Μερικές φορές χρειάζεται να να δείς τα πράγματα από απόσταση, για να τα δεις πιο καθαρά


22.) Σταμάτα να παραβλέπεις την ομορφιά των μικρών πραγμάτων 
- Απόλαυσε τις μικρές χαρές γιατί μια μέρα ισως κοιτάξεις πίσω και ανακαλύψεις ο,τι ήταν τελικά μεγάλες χαρές. Το καλύτερο κομμάτι της ζωής σου θα είναι οι μικρές, ανώνυμες στιγμές που πέρασες χαμογελώντας με κάποιον που είναι σημαντικός για σένα (Μικρά θαυματα Little Wonders - Rob Thomas)

23.) Σταμάτα να προσπαθεις να κάνεις τα πράγματα τέλεια 
- Ο πραγματικός κοσμος, δεν αμοιβει τους τελειομανείς, αμοίβει ανθρώπους που ολοκληρώνουν τα πράγματα. 


24.) Σταμάτα να ακολουθείς το μονοπάτι με την λιγότερη αντίσταση (δηλ τον εύκολο δρόμο) 
- Η ζωή δεν είναι εύκολη, ειδικά αν σχεδιάζεις κάτι που αξίζει . Μη παίρνεις τον εύκολο δρόμο. Κάνε κάτι εξαιρετικό


25.) Σταμάτα να συμπεριφέρεσαι σα να είναι ολα εντάξει, εαν δεν είναι 
- Είναι φυσικό κάποιες φορές να νιώθεις ότι διαλύεσαι και ότι «πέφτεις». Δεν χρειάζεται πάντα να προσποιείσαι οτι είσαι δυνατός και δεν υπάρχει ανάγκη να αποδεικνύεις διαρκώς οτι ολα πάνε καλά. 

Ούτε πρέπει να σε απασχολεί τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι – κλάψε, αν το εχεις ανάγκη, ειναι υγιές να αφήνεις τα δάκρυά σου να τρέξουν. Οσο συντομότερα το κάνεις, τόσο συντομότερα θα μπορέσεις να χαμογελάσεις και πάλι.

26.) Σταμάτα να κατηγορείς τους άλλους για τα προβλήματά σου 
- Ο βαθμός που μπορεις να πετύχεις τα όνειρά σου, είναι ο βαθμός που μπορέις να αναλάβεις την ευθύνη για τη ζωή σου. Οταν κατηγορείς άλλους για αυτά που περνάς, αρνιέσαι την ευθύνη – και δίνεις στους άλλους δύναμη πάνω στη δική σου ζωή..

27.) Σταμάτα να προσπαθείς να είσαι τα πάντα για όλους 
- Είναι αδύνατο να το κάνεις αυτό και οταν το προσπαθείς θα σε εξαντλήσει. Αλλά το να κάνεις ενα άτομο να χαμογελάσει ΜΠΟΡΕΙ να αλλάξει τον κόσμο. Ίσως όχι όλο τον κόσμο, αλλά τον δικό του κόσμο. Γι αυτό περιόρισε την προσοχή σου. Μην κοιτάς παντού..

28.) Σταμάτα να ανησυχείς τόσο πολύ 
- Η στεναχώρια δεν θα αφαιρέσει τα βάρη απο το αύριο. 

Ένας τρόπος για να ελέγχξεις εαν κάτι αξίζει να παιδεύεσαι είναι να κάνεις στον εαυτό σου την εξής ερώτηση: 'Θα εχει σημασία αυτό σε ενα χρόνο; σε 3 χρόνια; σε 5 χρόνια;

Εαν όχι, τότε δεν αξίζει να ανησυχείς για αυτό

29.) Σταμάτα να εστιάζεις σε ο,τι δεν θέλεις να συμβεί 
- Εστίασε σε ότι θέλεις να συμβεί. Η θετική σκέψη βρίσκεται στην απαρχή κάθε μεγάλης επιτυχημένης ιστορίας. Εαν ξυπνάς κάθε πρωί με την σκέψη οτι κάτι υπέροχο θα συμβεί στη ζωή σου σήμερα, και δώσεις πολύ προσοχή, συχνά θα δείς οτι επιβεβαιώθηκες.

30.) Σταμάτα να είσαι αγνώμων 
- Ανεξάρτητα του πόσο καλά ή κακά σου πάνε τα πράγματα, ξύπνα κάθε πρωί ευχαριστημένος για τη ζωή σου. Κάποιοι, κάπου αλλού, παλεύουν απεγνωσμένα για ότι είναι δικό τους. 

Αντί να σκέφτεσαι λοιπόν για αυτά που δεν εχεις, προσπάθησε να σκεφτείς για αυτά που έχεις και που κάποιοι άλλοι στερούνται. 

Μετάφραση-Επιμέλεια Κειμένου: Ευάγγελος Κουσιάδης
(MARIA ROMBINSON)


Διαβάστε περισσότερα... »

11 χρυσοί κανόνες για επαγγελματική επιτυχία, από τον Bill Gates



Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο αποκαλύπτει αυτά που κανένα σχολείο δεν διδάσκει στους νέους…

Κανόνας 1
Η ζωή δεν είναι δίκαιη, πάρτε το χαμπάρι!

Κανόνας 2
Ο κόσμος δε θα σας λυπηθεί ούτε νοιάζεται αν έχετε ή όχι αρκετή αυτοεκτίμηση. O κόσμος περιμένει να πετύχετε κάτι ΠΡΙΝ να αισθανθείτε καλά για τον εαυτό σας.

Κανόνας 3
ΔΕΝ πρόκειται να βγάζετε 80.000€ το χρόνο με το που θα βγείτε από το Πανεπιστήμιο. Δεν πρόκειται να γίνετε Αντιπρόεδρος της Εταιρείας ούτε να αποκτήσετε αυτοκίνητο με τηλέφωνο, αν δεν τα ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ και τα δύο.

Κανόνας 4
Αν νομίζετε ότι ο καθηγητής σας είναι σκληρός, περιμένετε μέχρι να δείτε το αφεντικό σας ….

Κανόνας 5
Δε θίγεται η αξιοπρέπειά σας, αν χρειαστεί να δουλέψετε με τα χέρια σας. Οι παππούδες σας είχαν άλλη λέξη για τη δουλειά στο εργοστάσιο: την αποκαλούσαν «ευκαιρία».

Κανόνας 6
Αν τα κάνετε μούσκεμα δεν φταίνε οι γονείς σας…Μην γκρινιάζετε, αλλά μάθετε από τα λάθη σας.

Κανόνας 7
Πριν γεννηθείτε οι γονείς σας δεν ήταν τόσο βαρετοί, όσο σας φαίνονται τώρα. Αυτό το έπαθαν από το να πληρώνουν τους λογαριασμούς σας, να καθαρίζουν τα ρούχα σας και να σας ακούνε να λέτε πόσο έξυπνοι και σπουδαίοι είστε. 

Πριν τρέξετε λοιπόν να σώσετε το δάσος του Αμαζονίου, από τα παράσιτα της γενιάς των γονιών σας, προσπαθήστε να συγυρίσετε τη ντουλάπα σας.

Κανόνας 8
Στο σχολείο οι νικητές, δε διαφέρουν από τους ηττημένους, ΟΧΙ όμως και στη ζωή. Σε κάποια σχολεία δεν αποτυγχάνει κανείς – μπορείτε να προσπαθήσετε ξανά και ξανά μέχρι να γράψετε τη σωστή απάντηση. Αυτό δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με την πραγματική ζωή.

Κανόνας 9
H αληθινή ζωή δε χωρίζεται σε τρίμηνα. Τα καλοκαίρια δεν είναι διακοπές και πολύ λίγοι είναι αυτοί που θα ενδιαφερθούν να σας βοηθήσουν να … ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ. Αυτό θα πρέπει να το κάνετε τις ελεύθερες ώρες σας.

Κανόνας 10
H τηλεόραση ΔΕΝ είναι η αληθινή ζωή. Στην πραγματική ζωή οι άνθρωποι σηκώνονται από τις καφετέριες και πάνε στις δουλειές τους.

Κανόνας 11

Να είστε καλοί με τα σπασικλάκια. Το πιθανότερο είναι να καταλήξετε να δουλεύετε για έναν από αυτούς.


Διαβάστε περισσότερα... »

Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να ζεις και στο να ζεις συνειδητά



Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να ζεις και στο να ζεις συνειδητά. 


Ένα άτομο που βρίσκεται σε κώμα, είναι ακόμα ζωντανό, αλλά δεν μπορούμε να πούμε πως δείχνει ιδιαίτερα σημάδια ζωής. 

Με τα χρόνια, έχουμε ανακαλύψει μια άμεση σχέση ανάμεσα στην ευρύτητα της ζωντάνιας μας και στο βαθμό στον οποίο αισθανόμαστε συνδεδεμένοι με την ίδια τη ζωή. 

Όταν νιώθουμε ξεκομμένοι απ’ όσα συμβαίνουν γύρω μας, αντί να νιώθουμε αναπόσπαστο τμήμα τους, τότε αναπόφευκτα δημιουργούμε μια αίσθηση απομόνωσης και αποξένωσης –δυο από τους σημαντικότερους παράγοντες της κλινικής κατάθλιψης, του ψυχιατρικού όρου για το φαινόμενο μιας ζωής, χωρίς ζωντάνια.

Η οικειότητα, η υγιής εναλλακτική λύση στην αποξένωση και την απομόνωση, έχει ζωτική σημασία για τη σχέση που δημιουργούμε με τον εαυτό μας.


Κάποιος είπε κάποτε πως οικειότητα σημαίνει: ‘Να βλέπω μέσα μου’. 

Αυτός ο ορισμός είναι η ουσία της οικειότητας. Όταν έχουμε επίγνωση της κάθε εμπειρίας μας χωρίς να την κρίνουμε, τότε όχι μόνο ζούμε με μια αίσθηση οικειότητας, αλλά γνωρίζουμε τι σημαίνει να έχουμε άμεση επαφή με τον εαυτό μας. 

Αυτή η πραγματικότητα αποτελεί τη βάση της πνευματικής υγείας. Όπου κι αν βρίσκονται –μόνοι ή με παρέα- οι πνευματικά υγιείς άνθρωποι έχουν απόλυτη επαφή με τον εαυτό τους και αισθάνονται ζωντανοί κάθε στιγμή. 

Η επίγνωσή τους χαρακτηρίζεται συνεχώς από την αίσθηση της παρουσίας τους μέσα στον κόσμο. Όταν βρίσκονται με κάποιον άλλο, εστιάζουν την προσοχή τους στην εμπειρία της επαφής με αυτό το πρόσωπο και δεν τους απασχολεί τι σκέφτονται οι ίδιοι γι’ αυτό το πρόσωπο ή τι σκέφτεται το άλλο πρόσωπο γι’ αυτούς.

Αυτός ο τρόπος ζωής είναι το άκρως αντίθετο αυτού που ονομάζουμε αλληλεξάρτηση. Ουσιαστικά, όσοι είναι αλληλεξαρτώμενοι εστιάζουν την προσοχή τους σχεδόν αποκλειστικά στο τι συμβαίνει γύρω τους –ειδικά σε σχέση με όσα φαντάζονται πως ζουν οι άλλοι άνθρωποι. 


Αυτοί οι άνθρωποι, τις περισσότερες στιγμές, δεν έχουν επίγνωση των εσώτερων εμπειριών και συναισθημάτων τους, και έτσι δεν έχουν την αίσθηση της προσωπικής δύναμης.

Γεγονός είναι πως δεν μπορείς να έχεις μια μακρόχρονη και στενή σχέση με ένα άλλο πρόσωπο μέχρι να εξοικειωθείς απόλυτα με τον εαυτό σου. Δεν είναι λοιπόν περίεργο, που όσοι εξαρτώνται από τους άλλους, μένουν πάντα ανικανοποίητοι από τις σχέσεις τους. Υπάρχει μάλιστα και ένα σχετικό ανέκδοτο που ρωτά: «Τί βλέπουν οι άνθρωποι που εξαρτώνται από τους άλλους όταν πνίγονται; 


-Τη ζωή κάποιου άλλου να περνά μπροστά από τα μάτια τους». 

Χωρίς επίγνωση του εαυτού σου, δεν μπορείς να ισχυριστείς πως έχεις δική σου ζωή!

Isaac David Shamaya 
 Carolyn Shamaya απο το γαλάζιο βιβλίο της Επίγνωσης


Διαβάστε περισσότερα... »

Ο μικρός Πρίγκηπας και η αλεπού (Η αγάπη είναι ευθύνη)




Η Αλεπού κοίταξε το Μικρό Πρίγκηπα, για πολύ ώρα.

-Σε παρακαλώ εξημέρωσέ με! είπε.

-Το θέλω, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας,
αλλά δεν έχω πολύ χρόνο. Έχω να ανακαλύψω φίλους και πολλά πράγματα να γνωρίσω.

-Γνωρίζουμε μονάχα τα πράγματα που εξημερώνουμε,
είπε η αλεπού. 

Οι άνθρωποι δεν έχουν πια καιρό να γνωρίζουν τίποτα. Τ’ αγοράζουν όλα έτοιμα απ’ τους εμπόρους. Επειδή όμως δεν υπάρχουν έμποροι που να πουλάν φίλους, οι άνθρωποι δεν έχουν πια φίλους. Αν θέλεις ένα φίλο, εξημέρωσέ με.

-Τι πρέπει να κάνω; Είπε ο μικρός πρίγκιπας.

-Χρειάζεται μεγάλη υπομονή,
απάντησε η αλεπού. 

Στην αρχή θα καθίσεις κάπως μακριά μου, έτσι, στο χορτάρι. Θα σε κοιτάζω με την άκρη του ματιού κι εσύ δε θα λες τίποτα. Ο λόγος είναι πηγή παρεξηγήσεων. Κάθε μέρα, όμως, θα μπορείς να κάθεσαι όλο και πιο κοντά…

Την επόμενη μέρα ο μικρός πρίγκιπας ξαναήρθε.

-Θα ήταν καλύτερα αν ερχόσουν την ίδια πάντα ώρα, είπε η αλεπού.
Αν έρχεσαι, για παράδειγμα, στις τέσσερις τ’ απόγευμα από τις τρεις θ’ αρχίζω να είμαι ευτυχισμένη. Όσο περνάει η ώρα τόσο πιο ευτυχισμένη θα νιώθω. 

Στις τέσσερις πια θα κάθομαι σε αναμμένα κάρβουνα και θ’ ανησυχώ. Θ’ ανακαλύψω την αξία της ευτυχίας. Αν έρχεσαι όμως όποτε λάχει, δε θα ξέρω ποτέ τι ώρα να φορέσω στην καρδιά μου τα γιορτινά της… Χρειάζεται κάποια τελετή.

-Τι πάει να πει τελετή;
Είπε ο μικρός πρίγκιπας.

-Είναι κι αυτό κάτι που έχει ξεχαστεί από καιρό,
είπε η αλεπού. Είναι αυτό που κάνει μια μέρα να μη μοιάζει με τις άλλες, μια ώρα με τις άλλες ώρες. Υπάρχει, για παράδειγμα, μια τελετή στους κυνηγούς. Χορεύουν την Πέμπτη με τα κορίτσια του χωριού. Η Πέμπτη λοιπόν είναι υπέροχη μέρα. Πάω και κάνω βόλτα ίσαμε τ’ αμπέλι. Αν οι κυνηγοί χόρευαν οποτεδήποτε, οι μέρες θα έμοιαζαν σαν όλες, κι εγώ δε θα είχα ποτέ διακοπές.

Έτσι ο μικρός πρίγκιπας εξημέρωσε την αλεπού.
Κι όταν πλησίασε η ώρα του αποχωρισμού:

-Αχ,
είπε η αλεπού… Θα κλάψω.

-Εσύ φταις,
είπε ο μικρός πρίγκιπας, εγώ δεν ήθελα το κακό σου, εσύ θέλησες να σε εξημερώσω…

-Σωστά,
είπε η αλεπού.

-Όμως θα κλάψεις,
είπε ο μικρός πρίγκιπας.

-Σωστά
, είπε η αλεπού.

-Τι κέρδισες λοιπόν;

-Κέρδισα, είπε η αλεπού, το χρώμα του σταριού.

Έπειτα πρόσθεσε.

-Πήγαινε να ξαναδείς τα τριαντάφυλλα. Θα καταλάβεις πως το δικό σου είναι μοναδικό στον κόσμο
. Θα ξανάρθεις να με αποχαιρετήσεις και θα σου χαρίσω ένα μυστικό.

Ο μικρός πρίγκιπας πήγε να ξαναδεί τα τριαντάφυλλα.

-Δε μοιάζετε καθόλου με το δικό μου τριαντάφυλλο, δεν είσαστε τίποτα ακόμα,
τους είπε. Κανείς δε σας έχει εξημερώσει και δεν έχετε εξημερώσει κανέναν. Είσαστε όπως ήταν η αλεπού μου. Μια αλεπού ίδια μ’ άλλες εκατό χιλιάδες. Γίναμε όμως φίλοι και τώρα είναι μοναδική στον κόσμο.

Και τα τριαντάφυλλα στέκονταν θιγμένα.

-Είσαστε όμορφα, όμως είσαστε άδεια, τους είπε ακόμα. Δεν πεθαίνει κανείς για σας.
Βέβαια, το δικό μου τριαντάφυλλο, ένας απλός περαστικός, θα έλεγε πως σας μοιάζει. 

Όμως εκείνο μόνο του έχει περισσότερη σημασία απ’ όλα εσάς, αφού εκείνο είναι που πότισα. Αφού εκείνο έβαλα κάτω απ’ τη γυάλα. Αφού εκείνο προστάτεψα με το παραβάν. 

Αφού σ’ εκείνο σκότωσα τις κάμπιες (εκτός από δύο τρεις, για να γίνουν πεταλούδες). Αφού εκείνο άκουσα να παραπονιέται ή να κομπάζει ή κάποιες φορές ακόμα να σωπαίνει. Αφού είναι το τριαντάφυλλό μου.

Και ξαναγύρισε στην αλεπού:

-Αντίο,
είπε…

-Αντίο, είπε η αλεπού. Να το μυστικό μου. 

Είναι πολύ απλό: μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία τα μάτια δεν τη βλέπουν.

-Την ουσία, τα μάτια δεν τη βλέπουν,
επανέλαβε ο μικρός πρίγκιπας για να το θυμάται.

-Είναι ο χρόνος που ξόδεψες για το τριαντάφυλλό σου που το κάνει τόσο σημαντικό.

-Είναι ο χρόνος που ξόδεψα για το τριαντάφυλλό μου
… είπε ο μικρός πρίγκιπας, για να το θυμάται.

-Οι άνθρωποι ξέχασαν αυτή την αλήθεια,
είπε η αλεπού.

-Μα εσύ δεν πρέπει να την ξεχάσεις.
Γίνεσαι για πάντα υπεύθυνος για ό,τι έχεις εξημερώσει. Είσαι υπεύθυνος για το τριαντάφυλλό σου…

-Είμαι υπεύθυνος για το τριαντάφυλλό μου…
 

Ξανάπε ο μικρός πρίγκιπας, για να το θυμάται…

(Antoine de Saint Exupéry, 1943)


πηγή-mikrosprigkhpas
Διαβάστε περισσότερα... »

Κάθε λεπτό της ζωής μας, έχει ανυπολόγιστη αξία




Ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά, πού ο Θεός μας χαρίζει, είναι ο χρόνος.
Ο χρόνος είναι σωστός αργαλειός, οι μέρες είναι τα στημόνια του, τα δευτερόλεπτα τα υφάδια του. 


Αν χάσουμε την περιουσία μας μπορεί να την ξαναφτιάξουμε. Αν χάσουμε την υγεία μας, με την βοήθεια του Θεού και των ιατρών, μπορεί να την βρούμε. 

Αλλά τον καιρό, πού χάσαμε, τον χάσαμε για πάντα. Όπως κάθε ψήγμα χρυσού είναι πολύτιμο, έτσι και κάθε λεπτό του χρόνου.Ο χρόνος είναι σοφότατος σύμβουλος και ο άριστος διδάσκαλος. 

Εκείνος πού τον σπαταλά δεν γνωρίζει την αξία της ζωής.Ο χρόνος της ζωής μας είναι λίγος, γίνεται δε λιγότερος όταν τον σπαταλούμε σε ματαιότητες και εξωφρενισμούς, σέ χαρτοπαίγνια και μεθύσια, σε διασκεδάσεις αμαρτωλές και λοιπές καταστρεπτικές ασωτίες, αντί να φροντίζουμε να τον χρησιμοποιούμε για την καλυτέρευση της ζωής μας στον ηθικό, πνευματικό και υλικό τομέα…. 

Κάθε λεπτό της ζωής μας έχει ανυπολόγιστη αξία, και ο χρόνος πού χάνεται, δεν ξαναέρχεται πίσω. Χάνεται οριστικά. Ο Απόστολος Παύλος συνιστά: "Μετά φόβου και τρόμου την εαυτών σωτηρίαν κατεργάζεσθε" (Φιλ. 2, 12), διότι ο καιρός είναι συνεσταλμένος.

πηγή-lllazaros
Διαβάστε περισσότερα... »

Η ομορφότερη καρδιά




Κάποτε ένας νεαρός, είχε σταθεί στη μέση της πόλης και φώναζε ότι είχε την ομορφότερη καρδιά σʼ όλη την περιοχή. Μεγάλο πλήθος μαζεύτηκε, κι όλοι θαύμαζαν την καρδιά του, που ήταν τέλεια. Δεν υπήρχε ούτε σημάδι, ούτε το παραμικρό ψεγάδι πάνω της. Κι όλοι τότε συμφώνησαν ότι αυτή ήταν η πιό όμορφη καρδιά που είχαν δεί ποτέ τους.

Ο νεαρός μας ήταν πολύ περήφανος και κορδωνόταν φωνάζοντας για την ωραία του καρδιά. Ξάφνου ένας γέρος στάθηκε μπροστά στον κόσμο κι είπε:

"Όμως η καρδιά σου δεν πλησιάζει την ομορφιά της δικής μου καρδιάς".

Ο κόσμος, αλλά και το παλικάρι, κοίταξαν την καρδιά του γέροντα. Χτυπούσε δυνατά, όμως ήταν γεμάτη ουλές. Υπήρχαν σημεία όπου φαινόταν ότι είχαν κοπεί κομμάτια και στη θέση τους είχαν τοποθετηθεί άλλα, που όμως δεν ταίριαζαν καλά με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές δαντελλωτές άκρες. Κι αλλού υπήρχαν σημεία με βαθιά χάσματα, απʼόπου έλειπαν και ολόκληρα κομμάτια.

Οι άνθρωποι κοίταζαν ο ένας τον άλλο
- πως είναι δυνατόν να ισχυρίζεται αυτός ότι η καρδιά του είναι ωραιότερη, σκέφτονταν;

Ο νέος κοίταξε την καρδιά του γέρου, είδε τα χάλια της και γέλασε.

-”Πλάκα μας κάνεις;” είπε.
Για κάνε σύγκριση ανάμεσα στη δικιά σου και στη δικιά μου καρδιά. Η δικιά μου είναι τέλεια, ενώ η δικιά σου είναι ένα μάτσο ουλές και δάκρυα.”

-”
Μάλιστα” είπε ο γέροντας, “η δική σου δείχνει τέλεια, όμως δεν θʼ άλλαζα ποτέ μου τη δική μου καρδιά με τη δική σου. Κοίταξε, κάθε ουλή αντιπροσωπεύει κάποιον που του έδωσα την αγάπη μου - κόβω ένα κομμάτι της καρδιάς μου και του το δίνω, και συχνά μου δίνει ένα κομμάτι της δικής του καρδιάς, για να πάει στη θέση του άδειου μέρους της καρδιάς μου, αλλά επειδή τα κομμάτια δεν είναι ακριβώς ίδια, έχω μερικές αγκαθωτές άκρες, που όμως τις λατρεύω, γιατί μου θυμίζουν την αγάπη που μοιραστήκαμε.”

Μερικές άλλες φορές, έχω δώσει κομμάτια της καρδιάς μου, και ο άλλος δεν μου έδωσε πίσω ένα κομμάτι της δικής του καρδιάς. Αυτά είναι τα άδεια χάσματα - ξέρεις, το να προσφέρεις την αγάπη σου έχει και κάποιο ρίσκο. Παρʼ όλο που αυτά, τα χάσματα πονούν, παραμένουν ανοιχτά και μου θυμίζουν την αγάπη που έχω και γιαυτούς τους ανθρώπους, κι ελπίζω πως κάποια μέρα θα γυρίσουν κοντά μου και θα γεμίσουν τους χώρους που τους έχω άδειους να περιμένουν. Βλέπεις λοιπόν τι θα πεί πραγματική ομορφιά;”

Ο νεαρός στάθηκε σιωπηλός, με δάκρυα να τρέχουν στα μάγουλά του. Προχώρησε προς τον γέροντα, άπλωσε το χέρι του
μέσα στην τέλεια, νεανική και όμορφη καρδιά του, και ξέσκισε ένα κομμάτι της. Το πρόσφερε στο γέροντα με χέρια που έτρεμαν. 

Ο γέρος τότε πήρε αυτή την προσφορά, την έβαλε στην καρδιά του, και μετά πήρε λίγη από την κατακομματιασμένη του καρδιά και την έβαλε πάνω στην πληγή της καρδιάς του νέου. Ταίριαζε βέβαια, αλλά όχι και απόλυτα, κι έτσι έμειναν κάποιες άγριες άκρες.


Και το παλικάρι κοίταξε την καρδιά του, που δεν ήταν πιά τέλεια, ήταν όμως ομορφότερη από οποιαδήποτε άλλη, αφού η αγάπη από την καρδιά του γέροντα, ξεχείλιζε τώρα και στη δική του καρδιά.


Διαβάστε περισσότερα... »

Οι περίεργοι θάνατοι των αρχαίων σοφών μας




ΑΙΣΧΥΛΟΣ: Ο θρύλος ισχυρίζεται ότι ένας αετός πέρασε τη φαλάκρα του ποιητή για βράχο, και άφησε να πέσει πάνω στη φαλάκρα του μια χελώνα (έτσι σκοτώνει τις χελώνες ο αετός και μετά τις τρώει). Ο θρύλος προσθέτει ότι κάποιος χρησμός του είχε προειπεί: "Ουράνιον σε βέλος κατακτενεί". Αυτήν την εκδοχή πολλοί δεν την παραδέχονται.

ΑΙΣΩΠΟΣ:
Τον Αίσωπο τον έστειλε ο βασιλιάς Κροίσος, για να πάρει κάποιον χρησμό από το Μαντείο των Δελφών. Συκοφαντήθηκε όμως από τους παρευρισκόμενους στο μαντείο, ότι έκλεψε την ασημένια φιάλη του θεού Απόλλωνα. Έτσι καταδικάστηκε να γκρεμιστεί από τους κατοίκους, από την κορυφή του Παρνασσού Υάμπεια, πράγμα που έγινε.

ΑΝΑΚΡΕΩΝ:
Κι εδώ ο θρύλος δίνει και παίρνει. Λέγεται, λοιπόν ότι ο Ανακρέων σκοτώθηκε από τον Ίππαρχο στην Αθήνα. Εμείς γνωρίζουμε ότι τον Ίππαρχο τον είχε σκοτώσει πριν από αυτή τη διάδοση ο Αρμόδιος. Άλλος θρύλος για το θάνατο του Ανακρέοντα λέει πως πνίγηκε από μια ρώγα σταφυλιού, αν αυτό δεν είναι σύγχυση με το θάνατο του Σοφοκλή.

ΑΝΑΧΑΡΣΙΣ:
Ο προληπτικός αδερφός του βασιλιά της Σκυθίας Σαύλιος, επειδή νόμιζε ότι θέλει ο αδερφός του να μεταφέρει τη λατρεία των Ελευσινίων της Αθήνας στη Σκυθία, τον σκότωσε με τόξο, κατηγορώντας τον για ασέβεια.

ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ:
Φονεύθηκε κατά την άλωση των Συρακουσών από αγροίκο και βάρβαρο στρατιώτη, τον οποίο θέλησε να διώξει από το εργαστήριο του για να μην του διακόψει τις σκέψεις του, λέγοντας το γνωστότατο από τότε: "Μη μου τους κύκλους τάραττε".

ΒΙΑΣ:
Βρήκε θάνατο στις επάλξεις του καθήκοντος, αφού μίλησε για πολλή ώρα, αν και υπέργηρος, υπερασπίζοντας κάποιον ενώπιον του δικαστηρίου, έγειρε, μετά το τέλος του λόγου του, το κεφάλι του στην αγκαλιά του εγγονού του και πέθανε.

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ:
Καταδικάστηκε με απαίτηση του Αντίπατρου σε θάνατο και κατέφυγε στο ναό του Ποσειδώνα στην Καλαυρία, ήπιε δηλητήριο και πέθανε.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ:
Πέθανε ξαφνικά στην Αρεθούσα, πολύ κοντά στην Αμφίπολη, κατασπαραγμένος από άγριους σκύλους του βασιλιά Αρχέλαου του οποίου ήταν φιλοξενούμενος.

ΖΗΝΩΝ:
Υποβλήθηκε σε μαρτυρικό θάνατο από άγριο κοπάνισμα μέσα σε μεγάλο γουδί, ύστερα από διαταγή του τυράννου Ελέας Νέαρχου!

ΗΣΙΟΔΟΣ:
Πήγε στη Λοκρίδα και έμεινε στο σπίτι κάποιου Μιλήσιου. Εκεί φονεύθηκε από τους γιους του Μιλήσιου, οι οποίοι νόμιζαν ότι ατίμασε την αδερφή τους και το σώμα του το έριξαν στη θάλασσα.

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ:
Δολοφονήθηκε, διότι στρατηγεύοντας στην εκστρατεία της Αμφίπολης δεν μπόρεσε να σώσει την πόλη από τους Σπαρτιάτες και το στρατηγό τους Βρασίδα.

ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ:
Αυτοκτόνησε με θάνατο από ασιτία, μετά την ήττα των Αθηναίων στη Χαιρώνα.

ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ:
(Κορίνθιος) Παρανοϊκή μορφή φιλοσόφου, θέλοντας να εξαφανίσει, σε μεγάλη ηλικία, κάθε ίχνος του, διέταξε δυο έμπιστους σωματοφύλακες να παραφυλάξουν τη νύχτα ένα ορισμένο σημείο και να σκοτώσουν τον πρώτο διαβάτη που θα περνούσε από εκεί και αμέσως να τον θάψουν.

Την ίδια εντολή είχε δώσει σε άλλους τέσσερις, να σκοτώσουν σε μικρή απόσταση τους δύο πρώτους,
και σε άλλους οκτώ να σκοτώσουν σε μεγαλύτερη απόσταση τους τέσσερις προηγούμενους! Η διαταγή εξετελέσθη και έτσι έμεινε άγνωστος ο τάφος του Περίανδρου, διότι ο διαβάτης που πέρασε από εκεί μεταμφιεσμένο σε χωρικό ήταν ο ίδιος ο Περίανδρος!

ΠΟΛΥΒΙΟΣ:
Πέφτοντας από το άλογο του, με πολλά τραύματα, άφησε την τελευταία του πνοή.

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ:
Κάηκε μέσα στο σπίτι του από τη φωτιά που έβαλε ο Κύλων με μια ομάδα επαναστατών.

ΣΑΠΦΩ:
Γκρεμίστηκε από ένα βράχο στο ακρωτήριο Λευκάτα (στη Λευκάδα), ύστερα από ερωτική απογοήτευση που δοκίμασε τον ωραίο αλλά ακατάδεχτο ναυτικό Φάωνα.

ΣΟΦΟΚΛΗΣ:
Πνίγηκε καταπίνοντας μια ρώγα σταφυλιού.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ:
Καταδικάστηκε από το Αθηναϊκό δικαστήριο σε θάνατο με κώνειο. (Μετά την απόφαση που τον καταδίκαζε να πιει το κώνειο, οι φίλοι του είπαν στον Σωκράτη:

-"Οι Αθηναίοι σε καταδίκασαν σε θάνατο"!

Κι ο Σωκράτης απάντησε:

-"Κι αυτούς τους καταδίκασε η φύση".


Με 281 ψήφους εναντίον 275, δηλαδή με πλειοψηφία 6 μονάχα ψήφων,
ο Σωκράτης κηρύχτηκε ένοχος. Οι δικαστές τον ρώτησαν ποια ποινή προτιμούσε να του επιβληθεί και εκείνος ζήτησε με κάποια ειρωνεία, μια τιμητική αμοιβή. Τους απάντησε: "Να σιτίζομαι στο Πρυτανείο".)

ΧΙΛΩΝ: Πέθανε σε πολύ μεγάλη ηλικία στην Πίσα από υπερβολική χαρά,
που του δημιουργήθηκε όταν αγκάλιασε το γιο του, που επέστρεψε από την Ολυμπία νικητής στο αγώνισμα της πυγμαχίας.

Διαβάστε περισσότερα... »