«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014

Το ραντεβού των Χριστουγέννων. Αληθινές επίκαιρες σκέψεις...

Που θα περάσουμε τα Χριστούγεννα; Ποιους θα επισκεφτούμε; Ποιους θα προσκαλέσουμε;” 

Ερωτήματα που όλοι μας σκεφτόμαστε τις μέρες αυτές.

Και όμως, το .... ραντεβού των Χριστουγέννων δεν είναι ούτε στα ορέχτηκα και πλούσια φαγητά, ούτε στην περιπέτεια σε μια ξένη χώρα. 

Το ραντεβού των Χριστουγέννων είναι η συνάντηση του Θεού με τον άνθρωπο. Το ραντεβού των Χριστουγέννων γίνεται στη φάτνη! 

Εκεί που ο Θεός έγινε άνθρωπος. Εκεί που “η Παρθένος τον Υπερούσιον τίκτει”. Εκεί στα χνώτα των ζωών, στο φτωχικό στάβλο. Εκεί είναι ο τόπος της συνάντησης με αυτό που λαχταρά η ψυχή σου και δεν το βρίσκει ούτε στα ταξίδια, ούτε στο φαγοπότι, ούτε καν στις Χριστουγεννιάτικες ευχές.

Αλήθεια, που είναι η φάτνη σήμερα; Που είναι ο τόπος που ο Θεός μπορεί να 'ρθει τόσο κοντά μας;

Όμως, η φάτνη είναι τόσο κοντά σου... είναι μέσα σου... 

Εκεί δίνει ραντεβού ο Χριστός! Σκύψε και κοίταξε στην κάρδια σου. Θα βρεις έναν στάβλο! Έναν στάβλο γεμάτο ακαθαρσίες, εγωισμούς, πείσματα, περηφάνιες, υποκρισίες, μυστικές αμαρτωλές επιθυμίες.....

Μα μπορεί να γεννηθεί δω ο Χριστός;” Μια ερώτηση που θα κάνεις κι εσύ κι εγώ και οποιοσδήποτε ειλικρινής άνθρωπος, μόλις ρίξει μια ματιά μέσα του.

Ναι είναι η απάντηση, αν όμως καθαρίσεις την κάρδια σου! Εδώ είναι το ραντεβού που έχει ο Θεός μαζί σου. Εδώ μέσα θα έρθει να γεννηθεί ο Χριστός.


Που θα κάνεις φέτος τα Χριστούγεννα;
Θα τα κάνεις μέσα σου; Θ’ ανοίξεις την κάρδια σου; θα προσκαλέσεις τον μεγάλο επισκέπτη; Τα αλλά ραντεβού οδηγούν στην απογοήτευση, στο άγχος, στην αγωνία, στο θάνατο. Το ραντεβού στη φάτνη οδηγεί σε μια καινούργια ζωή, μια ζωή με ειρήνη, μια ζωή αιωνία!

Ω, να μπορούσα να βρω όλους αυτούς που τρέχουν εδώ κι εκεί, και να τους πω; "πού τρέχετε; Λάθος δώσατε ραντεβού. Ελάτε στη φάτνη! Ανοίξτε την κάρδια σας. Εκεί θα γεννηθεί ο Χριστός!" 
Δεν υπάρχουν σχόλια: