«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Αλλά μην σας κουράζω άλλο και καθυστερήσετε στο φετινό ρεβεγιόν σας...




Έρχονται τα Χριστούγεννα! Οι στολισμένες βιτρίνες των καταστημάτων μαρτυρούν την γιορτινή περίοδο και η φτωχική διακόσμηση, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, μαρτυρεί τις οικονομικές δυσκολίες που όλοι μας βιώνουμε. 

Στολισμένοι δρόμοι, στολισμένα σπίτια, στολισμένα τα πάντα. Τα πάντα εκτός από τις ψυχές μας!

Αλήθεια, ποιος από εμάς καταλαβαίνει πραγματικά τι σημαίνουν Χριστούγεννα; Ποιος από εμάς έχει βιώσει ποτέ του τα Χριστούγεννα;

Όχι φίλε μου! Χριστούγεννα δεν είναι τα ψώνια με τους φίλους σου ή την οικογένειά σου, δεν είναι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με την καλοψημένη γαλοπούλα ούτε τα βραδινά ρεβεγιόν! Αυτά είναι το περιττό κοσμικό κομμάτι των Χριστουγέννων που, δυστυχώς, έγιναν απαραίτητα και αυτοσκοπός.

Τα πραγματικά Χριστούγεννα τα νιώθει κανείς πρώτα στην καρδιά του! Αν ο καθένας μας, δεν επιτρέψει στον Χριστό μας να γεννηθεί στις καρδιές μας, ποτέ μας δεν θα βιώσουμε τα αληθινά Χριστούγεννα! 

Διότι, φίλε μου, όταν θελήσουμε να γεννηθεί ο Χριστός στην καρδιά μας, τότε θα σημαίνει πως θα έχει γεννηθεί και η αγάπη! Θα έχει γεννηθεί και η αληθινή ευτυχία! Θα έχει γεννηθεί και το φως στην ψυχή μας! Διότι όλα αυτά είναι ο Χριστός μας!

Τα Χριστούγεννα δεν είναι ένα κοσμικό εορταστικό γεγονός, ένα παγκόσμιο πανηγύρι. Όχι δεν είναι αυτό τα Χριστούγεννα, όχι για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς.

Τα Χριστούγεννα είναι το υπέρτατο μυστήριο! Ο ίδιος ο Θεός λαμβάνει σάρκα και οστά και γίνεται άνθρωπος για να έρθει στην γη, να περπατήσει ανάμεσά μας και να μας σώσει από την αμαρτία. Εμάς, που αργότερα Τον Σταυρώσαμε!

Λυπάμαι που σας γκρεμίζω την εικόνα που είχατε φτιάξει για όμορφα Χριστούγεννα. Μην περιμένετε να χαρείτε τα φετινά Χριστούγεννα με αγορές, ξενύχτια και ρεβεγιόν. Δεν βρίσκεται εκεί η ευτυχία. Κι αν νομίζετε πως την βρίσκεται σε αυτά, κάνετε λάθος. 

Η πραγματική ευτυχία δεν τελειώνει, δεν εξαντλείται διότι είναι εσωτερική, καρδιακή. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν, η "ευτυχία" που γνωρίζουμε εμείς κάθε Χριστούγεννα πόσο διαρκεί; Μήπως όσο διαρκεί η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων, αν όχι λιγότερο; 

Μη βιαστεί να πει κανείς όχι! Διότι κάθε φορά που περνούν οι γιορτές, όλοι μας λέμε "πότε θα ξανάρθουν τα Χριστούγεννα!".

Αυτός, όμως, που έχει γνώση το τι πραγματικά σημαίνουν Χριστούγεννα και προσπαθεί να τα βιώσει, νιώθει την χαρά και την ευτυχία στην καρδιά του μόνιμα. 

Διότι, για τους πραγματικούς Χριστιανούς Ορθοδόξους τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο στις 25 Δεκεμβρίου αλλά κάθε μέρα! Κάθε μέρα της ζωής τους, ο Χριστός γεννιέται, σταυρώνεται κι ανασταίνεται μες στις καρδιές τους. 

Αλλά μην σας κουράζω άλλο, γιατί θα καθυστερήσετε στο φετινό ρεβεγιόν σας...


Δεν υπάρχουν σχόλια: