«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Οι προφητείες του Άρθουρ Κλαρκ που επαληθεύτηκαν





Το μακρινό, πλέον, 1964, ο βρετανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, Άρθουρ Κλαρκ, εμφανίστηκε στο BBC και περιέγραψε ένα μελλοντικό κόσμο όπου οι επικοινωνίες θα ήταν δυνατές μεταξύ όλου του κόσμου, χάρη στους δορυφόρους. Παράλληλα, μίλησε σύντομα για τα επερχόμενα θαύματα της τηλεϊατρικής και της τηλεργασίας.

Όντας ο ίδιος ειδικός στα ραντάρ και στις επικοινωνίες, δεν προκαλεί εντύπωση ότι οι προβλέψεις του για το μελλοντικό κόσμο αφορούσαν κυρίως στον τομέα των επικοινωνιών. Αυτό που όμως προκαλεί εντύπωση είναι ότι σε αντίθεση με άλλους φουτουριστές που μιλούσαν για αυτοκίνητα που θα πετούσαν και την καθολική επικράτηση των ρομπότ, ο πρωτοπόρος συγγραφέας κατάφερε και διέβλεψε με απίστευτη ακρίβεια το μελλοντικό κόσμο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επικοινωνίες, πράγμα που απεδείχθη ακριβές.

Καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό δεν είναι άλλο από μια συνέντευξη που έδωσε ο Κλαρκ το 1976 και η εταιρεία AT&T δημοσιοποίησε τον Ιανουάριο. Στη συνομιλία αυτή, ο συγγραφές της «Οδύσσειας του Διαστήματος» προβλέπει σχεδόν τα πάντα γύρω από τις επικοινωνίες στο μελλοντικό κόσμο: από το ίντερνετ μέχρι τα smartphones και τα «έξυπνα» ρολόγια.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τις 8 σημαντικότερες προβλέψεις που ο Κλαρκ έκανε πριν από 39 χρόνια και σήμερα είναι ήδη πραγματικότητα...

Υπολογιστές
Μιλώντας σε συνέδριο της AT&T/MIT, ο Άρθουρ Κλαρκ περιέγραψε το όραμά του για το μέλλον. Ο συγγραφέας της «Οδύσσειας του Διαστήματος» περιέγραψε τη δυνατότητα να επικοινωνούμε με τον έξω κόσμο χρησιμοποιώντας οθόνες υψηλής ανάλυσης συνδεδεμένες με ένα πληκτρολόγιο.

Με λίγα λόγια, ο Κλαρκ κατάφερε να περιγράψει με ακρίβεια τους οικιακούς υπολογιστές των επόμενων χρόνων!

Βιντεοκλήσεις
Όπως πολλοί φουτουριστές, έτσι και ο Άρθουρ Κλαρκ, εκνευρισμένος από τη χαμηλής ποιότητας τηλεφωνικών κλήσεων που ήταν και το βασικό μέσο άμεσης επικοινωνίας της εποχής, οραματίστηκε τις βιντεοκλήσεις.

Κάμποσες δεκαετίες αργότερα, το Skype διέδωσε τις βιντεοκλήσεις, επιτρέποντας εύκολα να δούμε και να μιλήσουμε με ανθρώπους που βρίσκονται ακόμη και στην άλλη άκρη του κόσμου.

Ίντερνετ
Δεκαετίες πριν το διαδίκτυο γίνει κτήμα όλων, ο Άρθουρ Κλαρκ περιέγραψε πώς συσκευές που θα συνδέονται μεταξύ τους «θα μας επιτρέπουν να στέλνουμε πολύ περισσότερες πληροφορίες στους φίλους μας… να ανταλλάσσουμε εικόνες, γραφικά, δεδομένα, βιβλία και πολλά ακόμη».

Το διαδίκτυο πλέον έχει μπει στις ζωές των περισσότερων, επιτρέποντάς μας να επικοινωνούμε και να ανταλλάσσουμε δεδομένα με εξαιρετική ευκολία.

Email
Πίσω, το μακρινό 1976, οι βασικοί τρόποι επικοινωνίας ήταν το τηλέφωνο και το παραδοσιακό ταχυδρομείο. Ωστόσο, ο Κλαρκ είχε τη διορατικότητα να προβλέψει όχι μόνο την επικοινωνία σε άμεσο χρόνο, αλλά και την άφιξη του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σήμερα, η επικοινωνία με email θεωρείται τόσο δεδομένη, ώστε η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να συνοδεύει τα βασικά προσωπικά μας στοιχεία. Από την άλλη, νέες υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων ξεφυτρώνουν συνέχεια, διαγωνιζόμενες για το ποια θα πάρει τη θέση στην αρχική οθόνη των «έξυπνων» συσκευών μας.

Google
Ο Άρθουρ Κλαρκ φαντάστηκε μια «μηχανή» που θα αναζητούσε δεδομένα σε μια «κεντρική βιβλιοθήκη» για να μας φέρει ακριβώς αυτές τις πληροφορίες που αναζητούσαμε, ανεξάρτητα εάν επρόκειτο για ειδήσεις, σκορ αγώνων ή λεπτομέρειες για μια πτήση. Εάν υποθέσουμε ότι το ίντερνετ είναι η βιβλιοθήκη για την οποία μιλούσε ο Κλαρκ, τότε λογικά θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι η μηχανή του, δεν είναι άλλη από τον αλγόριθμο της Google, του Bing ή άλλων μηχανών αναζήτησης.

Κινητά τηλέφωνα
Ο Κλαρκ όχι μόνο προέβλεψε την ύπαρξη των κινητών, κάτι όχι ιδιαίτερα εντυπωσιακό καθώς η τεχνολογία υπήρχε ήδη στην εποχή του, αλλά επιπλέον είδε πώς οι κινητές συσκευές θα «αναδομούσαν την κοινωνία».

Στο στάδιο αυτής ακριβώς της «αναδόμησης» βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, καθώς οι φορητές συσκευές πληθαίνουν ξεπερνώντας το παραδοσιακό κινητό και φέρνοντας έναν πλήρη υπολογιστή στην τσέπη μας…

Τηλεργασία
Ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας φαντάστηκε ότι στο μέλλον τα ταξίδια θα γίνονταν αποκλειστικά για διασκέδαση, καθώς όλα τα υπόλοιπα θα τα κάναμε μέσω τηλεπικοινωνιών.

Αν και οι τηλεδιασκέψεις δεν έχουν διαδοθεί ευρέως, ας σκεφτούμε μόνο ότι σοβαρές αποφάσεις που αφορούν κράτη μπορούν να αποφασιστούν μέσω τηλεσυσκέψεων (βλέπετε για παράδειγμα αποφάσεις τηλεδιασκέψεων του Eurogroup). Επιπλέον, δεν είναι λίγοι αυτοί που εργάζονται δίχως να βρίσκονται ποτέ στο γραφείο τους.

«Έξυπνα» ρολόγια
Όπως και αρκετοί άλλοι οραματιστές, ο Κλαρκ προέβλεψε ότι οι «έξυπνες» που φορούμε στο χέρι μας θα γίνουν πραγματικότητα στο μέλλον, παρόλο που την εποχή εκείνη βρίσκονταν μόνο στη φαντασία καλλιτεχνών, όπως του δημιουργού του κόμικ «Ντικ Τρέισι».

Περίπου 40 χρόνια αργότερα, τα smartwatches βρίσκονται μαζί μας και οι κάτοχοί τους μπορούν να καλέσουν ένα ταξί, αγγίζοντας τη συσκευή στον καρπό τους! 

πηγή-thecuriosityofcat

Δεν υπάρχουν σχόλια: