Το φλουρί συμβολίζει την τύχη και μια καλή χρονιά για εκείνον που θα το κερδίσει.
Συνταγή για καταπληκτική ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ:
Συντ
Υλικά:
250 gr Βούτυρο (βιτάμ)
2 φλυτζάνια ζάχαρη
1 πακέτο φαρίνα γιώτης
1 κουταλάκι κοφτό μπέικιν
6 αυγά
2 πορτοκάλια χυμό & το ξύσμα
1 βανίλια
1 φλυτζάνι του τσαγιού καρύδια (προαιρετικά)
1 φλυτζάνι του τσαγιού σταφίδες (προαιρετικά)
Συνταγή:
Χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
Προσθέτετε το βούτυρο (λιωμένο), τη βανίλια & το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ρίχνετε σιγά – σιγά το αλεύρι στο μείγμα και εξακολουθείτε το χτύπημα έως ότου ενοποιηθούν τα υλικά.
Διαλύεται το μπέικιν στο χυμό πορτοκαλιού τα προσθέτετε στο μείγμα και χτυπάτε 2-3 λεπτά.
Τέλος αλευρώνετε τα καρύδια και τις σταφίδες και τα προσθέτετε στο μείγμα.
Κατόπιν ανακατεύετε με μια κουτάλα μια δυό φορές.
Ρίχνετε τη βασιλόπιτα σε βουτυρωμένο ταψί και την ψήνετε στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις ή 160 βαθμούς με αέρα 1 ώρα περίπου .
Όταν κρυώσει η βασιλόπιτα την πασπαλίζετε με ζάχαρη τη στολίζετε με γιορτινά μοτίβα.
Βασιλόπιτα Παρλιάρου
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Μερίδες: 12
Υλικά :
4 αυγά
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
250 γρ. βούτυρο λιωμένο
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
½ κουτ. του γλυκού κανέλα σκόνη
200 γρ. σταφίδες ή οποιοδήποτε άλλο ξερό φρούτο έχουμε στο σπίτι
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψουν.
Σταματάμε το χτύπημα, ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύουμε με μία μαρίζ.
Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και στο τέλος τα ξερά φρούτα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 24 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 45 λεπτά – 1 ώρα.
Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ Βασιλόπιτα
Τι θα χρειαστούμε:
125γρ. αγελαδινό βούτυρο
4 αυγά (Μ-L)
250γρ. ζάχαρη
500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2-3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
Χυμό από 3 μεγάλα πορτοκάλια
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 φλουρί
Για την επικάλυψη:
Ζάχαρη άχνη
Κανέλα ή σοκολάτα
Πως το κάνουμε:
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια.
Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει.
Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και προσθέτουμε το κονιάκ.
Ρίχνουμε το μείγμα στο βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Στο χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε την σόδα και μόλις αφρίσει το προσθέτουμε στο μείγμα με το βούτυρο.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μια σφιχτή μαρέγκα και τα προσθέτουμε απαλά (χωρίς μίξερ) μέσα στο μείγμα με το βούτυρο και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού και στη συνέχεια το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ κοσκινισμένα καλά (και εδώ δεν χρησιμοποιούμε μίξερ).
Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα και ρίχνουμε μέσα τη ζύμη.
Τυλίγουμε το "φλουρί" σε αλουμινόχαρτο και το ρίχνουμε στη ζύμη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο Κελσίου για 40 - 50 λεπτά.
Με ένα μαχαίρι δοκιμάζουμε να δούμε αν ψήθηκε, βουτώντας το στο κέντρο του γλυκού.
Αν βγει καθαρό, τότε το γλυκό είναι έτοιμο.
Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει και την πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Με την κανέλα σχηματίζουμε πάνω από την άχνη τον αριθμό της χρονιάς.
Αν θέλουμε να κάνουμε τον αριθμό με σοκολάτα λιώνουμε τη σοκολάτα και με την βοήθεια ενός λεπτού κορνέ γράφουμε πάνω σε λαδόκολλα τους αριθμούς.
Όταν κρυώσει και στερεοποιηθεί η σοκολάτα, μεταφέρουμε τους αριθμούς πάνω στη βασιλόπιτα.
Βασιλόπιτα Σμύρνης
Υλικά:
1 ½ κιλό αλεύρι Robin Hood
250 γραμ. βούτυρο - βιτάμ
½ κιλό ζάχαρη
½ γάλα εβαπορέ Νουνού
1 φακελάκι μαχλέπι
1 φακελάκι μαστίχα
7 αβγά
220 γραμ. μαγιά φρέσκια
σουσάμι
αμύγδαλο
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα αρκετά μεγάλο μπολ ή λεκάνη το αλεύρι και ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση.
Ρίχνουμε γύρω από το αλεύρι και την ζάχαρη.
Βάζουμε και ζεσταίνουμε 2 ποτήρια νερό και λιώνουμε εκεί μέσα την μαγιά τόσο όσο να το δέχονται τα χέρια (πρέπει όλα τα υλικά να είναι ζεστά).
Ζεσταίνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή το βούτυρο να είναι λιωμένο, το γάλα χλιαρό και χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά αρκετά μέχρι να ασπρίσουν.
Καβουρντίζουμε το μαχλέπι μέχρι να μυρίσει και το κοπανάμε λίγο. Επίσης, κοπανάμε στο γουδοχέρι την μαστίχα με μια κουταλιά από το αλεύρι μας.
Αρχίζουμε το ζύμωμα. Αφού ρίξουμε μετά το αλεύρι και την ζάχαρη, τη μαγιά λιωμένη με το νερό, τα αβγά, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το γάλα.
Έχουμε αφήσει για το τέλος το βούτυρο. Αφού ζυμώσουμε γύρω στα 15 λεπτά το μείγμα, ρίχνουμε σιγά σιγά το λιωμένο βούτυρο. Φανταστείτε ότι θα είναι μια ζύμη που πιθανόν να κολλάει στα χέρια λίγο.
Μόλις ολοκληρωθεί το ζύμωμα, σκεπάζετε με μια πετσέτα και αφήνεται τη ζύμη σε μέρος ζεστό στην κουζίνα σας, πάνω από μια ώρα μέχρι να φουσκώσει.
Σε καλά βουτυρωμένα ταψιά βάζετε αρκετό από το μείγμα και το απλώνετε. Βάζετε επάνω αβγό, πασπαλίζετε με σουσάμι και αμύγδαλο ψιλοκομμένο και το βάζετε στο φούρνο (με αέρα) για 40-50 λεπτά στους 180.
Βασιλοπιτα Αγιασου Λεσβου με ανθοτυρο
Υλικά:
8 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
3 φλιτζάνια του τσαγιού γάλα
1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
8 κουταλάκια του γλυκού κοφτά μπαίκιν πάουντερ
λίγο αλάτι
3 μυζήθρες ξερές τριμμένες
μισό μέχρι ένα κιλό ζάχαρη
1 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο
λίγα μπαχαρικά τριμμένα (κανέλα, γαρύφαλλα, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, πιπερόριζα, κακουλέ)
1 αυγό
λίγα αμύγδαλα κοπανισμένα
Εκτέλεση:
Τρίβουμε το αλεύρι με το λάδι, τη μπέικιν και το αλάτι.
Προσθέτουμε το γάλα παγωμένο και ζυμώνουμε τη ζύμη.
Την αφήνουμε λίγες ώρες στο ψυγείο.
Βάζουμε τα υλικά σε πιάτα χωριστά: τη μυζήθρα, τη ζάχαρη, τα μυρωδικά.
Βουτυρώνουμε ταψί Νο 28-30.
Ανοίγουμε ένα φύλλο από τη ζύμη, μεγαλύτερο από τη διάμετρο του ταψιού για να εξέχει.
Το στρώνουμε στο ταψί, το αλείφουμε με βούτυρο και σκορπάμε επάνω του ζάχαρη και μυρωδικά.
Ανοίγουμε άλλο φύλλο, ίσα - ίσα με τον πάτο του ταψιού.
Το βάζουμε στο ταψί, το αλείφουμε με βούτυρο και σκορπάμε επάνω μυζήθρα τριμμένη.
Μετά, πάλι φύλλο με βούτυρο, ζάχαρη και μυρωδικά - φύλλο με βούτυρο, μυζήθρα και συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά της γέμισης.
Στο τέλος, γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν, στρώνουμε το τελευταίο φύλλο, το βουτυρώνουμε, το αλείφουμε με αυγό χτυπημένο, το πασπαλίζουμε με αμύγδαλα και είμαστε έτοιμοι να φουρνίσουμε το ταψί και να ψήσουμε τη βασιλόπιτά μας.
Η Βασιλόπιτα Αγιάσου Λέσβου με ανθότυρο και φύλλα σε ταψί είναι έτοιμη.
Tips:
Αν τη θέλουμε πιο γλυκιά, βάζουμε ζάχαρη στο φύλλο με τη μυζήθρα. Η ποσότητα των υλικών ρυθμίζεται ανάλογα με το πώς θέλει ο καθένας. Είναι πολύ ωραία τοπική βασιλόπιτα Αγιασώτικη.
Βασιλόπιτα εύκολη και αφράτη με σιμιγδάλι
Για το σιρόπι
1 κούπα νερό
1 κούπα ζάχαρη
Χυμός απο ενα λεμόνι
Για το κέικ
1 κούπα σιμιγδάλι
½ κούπα ζάχαρη
1 ½ κούπα γιαούρτι στραγγιστό
½ κούπα ελαιόλαδο
4 αυγά
3 κ.σ. αλεύρι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. σόδα
Μια πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C
Για το σιρόπι βράζουμε το νερό με την ζάχαρη μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη και να αρχίζει να πήζει ελαφρά
Βγάζουμε απο την φωτιά, ρίχνουμε μέσα τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να κρυώσει
Σε ενα μπωλ χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να αφατέψουν.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και το λάδι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας για να ενσωματωθούν πλήρως
Βάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένη φόρμα 20-23 εκατοστών.
Ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να χρυσίζει.
Η βασιλόπιτα εύκολη και αφράτη με σιμιγδάλι, γιαούρτι και λάδι με λίγα (4) αυγά είναι έτοιμη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου