«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013

Tο μυαλό σου είναι πιο ισχυρό από ένα H/Y 83.000 πυρήνων
Είναι θαυμάσιο. Το γνωρίζετε. Ο εγκέφαλός μας είναι ικανός για τόσο πολύπλοκες μαθηματικές πράξεις που, οποιοσδήποτε υπερυπολογιστής, μπορεί μόνο να προσπαθήσει να το φτάσει. Ήρθε τώρα όμως και η επιστήμη να το επιβεβαιώσει.

Γερμανοί και Ιάπωνες επιστήμονες χρησιμοποίησαν τον Fujitsu K, έναν υπερυπολογιστή 83.000 πυρήνων στους επεξεργαστές του που το 2011 είχε έρθει πρώτος στη λίστα των πιο γρήγορων υπολογιστών στον κόσμο.

Με αυτόν, κατάφεραν να αναπαραστήσουν το 1% της εγκεφαλικής μας λειτουργίας σε ένα δευτερόλεπτο. Και φανταστείτε πως για την αναπαραγωγή του 1% για ένα δευτερόλεπτο, όλων των διεργασιών που εκτελεί ο εγκέφαλός μας, ο Fujitsu K χρειάστηκε 40 ολόκληρα λεπτά.

Γιατί όμως είναι τόσο δύσκολο για τους υπερυπολογιστές να «φτάσουν» τον ανθρώπινο εγκέφαλο; Όλα έχουν να κάνουν με το μέγεθος. 

Φανταστείτε πως ο εγκέφαλός σας αποτελείται από 200 δισεκατομμύρια νευρώνες που συνδέονται μεταξύ τους μετρισεκατομμύρια συνδέσεις που αποκαλούνται συνάψεις.

Κάθε μία από τις συνάψεις περιέχει περισσότερους από 1000 «διακόπτες» που διοχετεύουν την κάθε ηλεκτρική διέγερση. Πώς λοιπόν να συγκριθεί ένας υπερυπολογιστής με μόλις 83,000 πυρήνες;

Θα φτάσει ποτέ ένας υπερυπολογιστής
στο σημείο να μπορεί να προσομοιώσει την λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου; Ναι κάποια στιγμή θα μπορέσει. Υποψιαζόμαστε όμως πως θα το κάνει μόνο και μόνο για να μελετήσει σε βάθος το μεγαλείο του.

Αυτό, ας το θυμόμαστε κάθε φορά που αισθανόμαστε πως είμαστε σε άμεση εξάρτηση από οποιοδήποτε εργαλείοπροκειμένου να επιβιώσουμε. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: