«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Lithops, το φυτό "βότσαλο"



Οι ζωντανές «πέτρες» που ανθίζουν! Το φυτό με την ονομασία Lithops της οικογένειας των Aizoaceae, είναι ιθαγενές της Νότιας Αφρικής και αποτελεί ένα από τα πλέον παράδοξα φυτά, όπως άλλωστε δηλώνει η εμφάνισή του. Η πρώτη εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι πρόκειται για πέτρα που… ανθίζει. 

Η ονομασία του όμως επεξηγεί εν πολλοίς αυτή την ιδιαιτερότητά του: Λίθωψ: λίθος-όψη, δηλαδή φυτό που μοιάζει στην εμφάνιση με πέτρα. Οι ντόπιοι, μάλιστα, συνηθίζουν να το ονομάζουν «ζωντανή πέτρα» ή «χαλικόφυτο», ενώ αναπτύσσεται συνήθως κοντά σε άλλες πέτρες του εδάφους.


Η εμφάνισή του είναι άριστο καμουφλάζ για τους εχθρούς του, που δύσκολα θα αποφάσιζαν να… καταβροχθίσουν μια πέτρα! 

Το φυτό αναπτύσσεται σε ξηρά εδάφη και ως παχύφυτο που είναι αποθηκεύει υγρασία στο σώμα του έτσι ώστε να μπορεί να επιβιώσει σε συνθήκες απόλυτης ανομβρίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ανθίζει από το φθινόπωρο μέχρι τις αρχές του χειμώνα, ενώ ο χρωματισμός του «πετρώδους» βλαστού λαμβάνει διάφορες αποχρώσεις ανάλογα με το είδος αλλά και ποικίλα σχέδια.


Η πρώτη επιστημονική περιγραφή ενός είδους Lithops, έγινε από τον William John Burchell, εξερευνητή της Νότιας Αφρικής, βοτανολόγο και καλλιτέχνη, παρόλο που ο ίδιος τo αποκάλεσε Mesembryanthemum turbiniforme.




Το 1811 ανακάλυψε τυχαία ένα δείγμα όταν σήκωσε απ’ το έδαφος ένα «βότσαλο με περίεργο σχήμα». Δυστυχώς η περιγραφή του δεν είναι αρκετά λεπτομερής ώστε να είμαστε βέβαιοι για το ποια Lithops είχε ανακαλύψει και το όνομα  Lithops turbiniformis δεν, χρησιμοποιείται πλέον, αν και για πολλά χρόνια εφαρμόστηκε σε αυτό που είναι τώρα γνωστό ως Lithops hookeri.




Κάνε 'κλικ' επάνω στις φωτογραφίες, για να τις δείτε μεγάλες

Νέα είδη συνεχίζουν να ανακαλύπτονται συνεχώς σε απομακρυσμένες περιοχές της Ναμίμπια και τη Νότια Αφρική και πιο πρόσφατα τα L. coleorum το 1994, L. Ερμητικά το 2000, και L. Amicorum το 2006.

Προσέξτε λοιπόν λίγο περισσότερο τα βότσαλα, γιατί πιθανόν να σας ξαφνιάσουν και μπορεί να κρύβουν κι ένα όμορφο λουλούδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: