«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Τηλεκοντρόλ με τη σκέψη;









Eνα πρωτοποριακό σύστημα που επιτρέπει στους χρήστες να αλλάζουν τα κανάλια της τηλεόρασης με τον νου τους δοκιμάζει το BBC. Οι χρήστες μπορούν να επιλέγουν πρόγραμμα απλώς εστιάζοντας τη σκέψη τους στο κανάλι που θέλουν κάθε φορά να δουν και αυτό εμφανίζεται στην οθόνη τους.

«Βάλε το άλλο κανάλι»…
Το «νοητικό τηλεχειριστήριο» μπορεί να αντικαταστήσει το παραδοσιακό φυσικό τηλεχειριστήριο στο μέλλον. Η εφαρμογή «Mind Control TV» (τηλεόραση νοητικού ελέγχου) αναμένεται να διευκολύνει ιδίως τους παράλυτους και τα άτομα με κινητικά προβλήματα, ώστε να βλέπουν τηλεόραση. Από την άλλη όμως, θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τις κινήσεις του μέσου τηλεθεατή, ο οποίος θα μπορεί να μένει κυριολεκτικά «καρφωμένος» στον καναπέ του.

Προς το παρόν, η εφαρμογή, που αναπτύσσεται σε συνεργασία με τη λονδρέζικη εταιρεία τεχνολογίας This Place, δοκιμάστηκε σε δέκα εργαζόμενους του BBC, οι οποίοι κλήθηκαν να αλλάξουν κανάλια με τη σκέψη τους, βλέποντας τηλεόραση στον υπολογιστή τους μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας iPlayer του BBC.

Το πείραμα στέφθηκε με σχετική επιτυχία, καθώς όλοι λίγο-πολύ τα κατάφεραν. Πάντως φάνηκε πως άλλοι χρήστες δυσκολεύονται περισσότερο και άλλοι λιγότερο να αλλάξουν κανάλι με το, νου τους.

Ενας από τους συμμετέχοντες στο πείραμα σχολίασε ότι «ήταν κάτι πράγματι ενδιαφέρον. Δεν πίστευα ότι θα ήταν δυνατό να το κάνω τόσο γρήγορα». Ένας άλλος όμως χρήστης ανέφερε ότι «ήταν πιο αργό από το να χρησιμοποιείς το κανονικό τηλεχειριστήριο».

Το σύστημα
Κάθε χρήστης φορά στο κεφάλι του μια ειδική «κάσκα» ηλεκτροεγκεφαλογραφίας, που διαθέτει δύο ηλεκτρονικούς αισθητήρες, οι οποίοι καταγράφουν συνεχώς τη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Όταν ο χρήστης συγκεντρωθεί νοητικά στο επιθυμητό κανάλι, μπορεί να στέλνει ηλεκτρικά σήματα-εντολές στη συσκευή της τηλεόρασης και αυτή ανταποκρίνεται ανάλογα.

Στο μέλλον ίσως να προκύψουν αδιανόητα μέχρι σήμερα προβλήματα, καθώς, όπως δήλωσε ένας άλλος συμμετέχων στο πείραμα, δεν αποκλείεται κάποτε να δίνει νοητική «μάχη» με το παιδί του, σε περίπτωση που διαφωνούν ποιό κανάλι θα δουν, για το ποιου από τους δύο τα εγκεφαλικά κύματα θα επικρατήσουν και θα «διατάξουν» την τηλεόραση να εμφανίσει το πρόγραμμα της προτίμησής τους.

To ΒBC αναγνώρισε ότι η εν λόγω τεχνολογία βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια της, όμως εκτίμησε ότι, με δεδομένη τη συνεχή ψηφιοποίηση του σύγχρονου κόσμου, οι ολοένα πιο εξελιγμένες διεπαφές ανθρώπινου εγκεφάλου-υπολογιστή θα γνωρίσουν ευρεία εξάπλωση μελλοντικά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του BBC η τεχνολογία αυτή όταν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της θα φέρει επανάσταση όχι μόνο στην αλληλεπίδραση του θεατή με την τηλεόραση του αλλά και σε άλλους τομείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: