«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Να έχεις στον νου σου πάντα τις ΑΡΕΤΕΣ και πράττε σύμφωνα με αυτές





Ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για να απαλλαγούμε από τα πάθη είναι να «αφυπνίσουμε, όπως χαρακτηριστικά λέει ο Κικέρων, τις αρετές. Ο Μεγάλος αυτός Ρωμαίος Φιλόσοφος και Ρήτορας, αφιερώνει την τρίτη Τουσκουλανή στο θέμα της λύπης. Η Ρωμαϊκή διανόηση έτρεφε έναν βαθύ θαυμασμό για τα κατορθώματα του Ελληνικού Κλασσικού κόσμου.

Ερευνά τα αίτια που την προκαλούν και απαντά στους Επικούρειους, Ακαδημαϊκούς και Περιπατητικούς ασκώντας κριτική στον τρόπο που αυτοί την αντιλαμβάνονται. Ας δούμε πως μπορούμε να πράξουμε στην περίπτωση της λύπης ακολουθώντας τις συμβουλές του. 

Πρώτη θα ξυπνήσουμε την ανδρεία, η οποία θα μας δώσει το θάρρος να θεωρήσουμε μηδαμινά όσα μπορούν να συμβούν στους ανθρώπους.

Δεύτερη τη σωφροσύνη, που θα μας προσφέρει αυτοσυγκράτηση, έτσι ώστε να μην κάνουμε τίποτα αισχρό και ατιμωτικό. 

Τρίτη τη δικαιοσύνη, που θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε ότι και εμείς με την σειρά θα πρέπει να δώσουμε πίσω ό,τι μας χαρίστηκε. 

Τελευταία την φρόνηση, που θα μας πει την αλήθεια, ότι η αρετή αρκεί από μόνη της, χωρίς τα εξωτερικά πράγματα, για να εξασφαλίσει την ευτυχία. 

Οι Στωικές αρετές είναι τρόποι να καταλαβαίνουμε πώς να ζούμε καλά, είναι το επίρρημα φρονίμως που ταιριάζει να συνοδεύει κάθε πράξη μας, αν επιθυμούμε να είμαστε ευδαίμονες. 

Πράγματι, αν σε κάθε πάθος μας, ξυπνάμε συνειδητά τις αρετές και ζητάμε απ’ αυτές να μας στηρίξουν, θα μπορούμε να κατανικούμε τα πάθη που μας συγκλονίζουν. 

Μιχάλης Μιχαλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: