«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Το ακριβέστερο θερμόμετρο στον κόσμο…



… χρησιμοποιεί φως




Το πιο ευαίσθητο θερμόμετρο στον κόσμο κατασκεύασαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, το οποίο είναι τρεις φορές ακριβέστερο από ό,τι τα καλύτερα θερμόμετρα που υπάρχουν σήμερα.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Physical Review Letters, ερευνητές του IPAS
(Institute for Photonics and Advanced Sensing) αναφέρουν ότι ήταν σε θέση να μετρήσουν θερμοκρασία με ακρίβεια 30 δισεκατομμυριοστών του βαθμού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Phys.org, ο καθηγητής Αντρέ Λουΐτέν, επικεφαλής του προγράμματος,
θεωρεί ότι πρόκειται για την ακριβέστερη μέτρηση θερμοκρασίας που έγινε ποτέ. Ο ίδιος σημειώνει ότι είναι δυνατή η διεξαγωγή εξαιρετικά ακριβών μετρήσεων θερμοκρασίας σε κρυογονικών δεδομένων περιβάλλοντα, κοντά στο απόλυτο μηδέν.

«
Ήμασταν σε θέση να μετρήσουμε διαφορές θερμοκρασίας στα 30 δισεκατομμυριοστά του βαθμού σε ένα δευτερόλεπτο. Για να τονίσω πόσο ακριβές είναι αυτό, όταν εξετάζουμε τη θερμοκρασία ενός αντικειμένου διαπιστώνουμε ότι πάντοτε παρουσιάζει διακυμάνσεις. Ξέραμε όλοι ότι αν κοιτάξεις αρκετά προσεκτικά θα μπορείς να δεις όλα τα άτομα σε κάθε υλικό να ταλαντεύονται, αλλά τώρα μπορούμε να δούμε στα αλήθεια αυτή την αέναη ταλάντευση με το θερμόμετρό μας, δείχνοντας ότι ο κόσμος σε μικροσκοπικό επίπεδο βρίσκεται πάντα εν κινήσει».

Τo paper (Nano-Kelvin Thermometry and Temperature Control: Beyond the Thermal Noise Limit)
παρουσιάζει ένα υπερευαίσθητο, αλλά μάλλον ανορθόδοξο θερμόμετρο που χρησιμοποιεί φως για να μετρήσει τη θερμοκρασία. Ειδικότερα, το θερμόμετρο εισάγει φως δύο χρωμάτων (κόκκινο και πράσινο) σε έναν κρυστάλλινο δίσκο. 

Τα δύο χρώματα ταξιδεύουν σε ελαφρώς διαφορετικές ταχύτητες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του κρυστάλλου. 

«Αν θερμάνουμε τον κρύσταλλο διαπιστώνουμε ότι το κόκκινο φως επιβραδύνεται πολύ λίγο σε σχέση με το πράσινο. Αναγκάζοντας το φως να κινηθεί χιλιάδες φορές στην άκρη του δίσκου με τον ίδιο τρόπο που ο ήχος συγκεντρώνεται και ενισχύεται σε μία καμπύλη…τότε μπορούμε να μετρήσουμε αυτή την πολύ μικρή διαφορά στην ταχύτητα με μεγάλη ακρίβεια» αναφέρει ο καθηγητής Λουϊτέν.

Κατά τον καθηγητή, η νέα αυτή τεχνική θα μπορούσε να επανασχεδιαστεί
για εξαιρετικά ακριβείς μετρήσεις και άλλων πραγμάτων, όπως η πίεση, η υγρασία κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: