«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Επτά δεξιότητες των γιαγιάδων μας, που δεν έχουμε εμείς





Στο παρελθόν όλα έμοιαζαν πιο δύσκολα. Βέβαια, οι γιαγιάδες μας είχαν ανακαλύψει διάφορους τρόπους και τα κατάφερναν μια χαρά σ΄ όλους τους τομείς της ζωής τους. Σκεφτόμασταν λοιπόν σήμερα, πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητα της σύγχρονης νοικοκυράς. Λογικό αν σκεφτούμε πως ο χρόνος της είναι περιορισμένος και οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί.

Ποιες δεξιότητες δεν έχει αναπτύξει η σύγχρονη νοικοκυρά; 
Στην μαγειρική. Όλες έχετε δοκιμάσει και θαυμάζετε την κουζίνα της γιαγιάς. Μαγειρευτά, πίτες, σούπες, γλυκά, τα πάντα είναι τόσο γευστικά και συνάμα δημιουργούν μια γλυκιά νοσταλγία. 


Ειδικά, τα χειροποίητα τυροπιτάκια, εκείνα που στο τελείωμα τους μοιάζουν σαν δαντελωτά, είναι τα αγαπημένα των περισσοτέρων. Κι όμως, δεν είχαν όλα αυτά τα εργαλεία και τα σκεύη μαγειρικής που έχετε ένα νέο νοικοκυριό. Ένα πιρούνι αρκούσε για το food stylish.


Και μένοντας στο τομέα της μαγειρικής οι παλιές νοικοκυρές είχαν την αρχή να κονσερβοποιούν διάφορα υλικά που χρησιμοποιούσαν στην κουζίνα τους. Ψώνιζαν ή έκοβαν απ΄το κήπο τους φρούτα και λαχανικά εποχής και τα αποθήκευαν ώστε να τα έχουν όλο το χρόνο. 


Σπιτική σάλτσα τομάτας, τουρσί από διάφορα λαχανικά. Κι όμως, η τακτική αυτή αν και σήμερα μας φαίνεται υπερβολική ή πολλές φορές αστειευόμενοι κυρίως την δικαιολογούμε ως «κατοχικό σύνδρομο», ήταν πολύ χρήσιμη και βοηθητική. Καθώς, οι νοικοκυρές τότε είχαν τα πάντα στο σπίτι τους και δεν τους έλειπε τίποτα όλο το χρόνο.


Στην ραπτική. 
Κάθε παραδοσιακή νοικοκυρά είχε ραπτομηχανή στο σπίτι σας. Όλες λίγο πολύ κάτι ήξεραν να κάνουν. Τώρα, οι ραπτομηχανές αποτελούν το πιο hot vintage στοιχείο στη διακόσμηση του σπιτιού.


Στο σίδερο.
Σιδέρωναν πάρα πολλά ρούχα και άριστα. Και τότε η μόδα ήταν διαφορετική. Τα υφάσματα πιο χοντρά και ογκώδη. Σήμερα, το σίδερο είναι μια δουλεία που δύσκολα κάνουν οι νοικοκυρές μόνες τους.


Στην επικοινωνία. 
Το internet έχει κατηγορηθεί άπειρες φορές καθώς αποξενώνει τους ανθρώπους. Σαμποτάρει με κάποιον τρόπο την διαπροσωπική επικοινωνία. Παλιότερα, μαζεύονταν στις γειτονιές, μιλούσαν, γελούσαν και επικοινωνούσαν ουσιαστικά. 

Τώρα, η επικοινωνία γίνεται μέσω ενός υπολογιστή ή ενός smartphone. Εμείς δεν θα πάρουμε έντονη θέση επί του θέματος, απλά θα πούμε πως έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, ακόμη και η επικοινωνία μέσω της τεχνολογίας μας κρατά ενωμένους με κάποιον τρόπο.


Στην διαπραγμάτευση. 
Οι γιαγιάδες μας ήταν φοβερές στο παζάρι. Μπορούσαν να διαπραγματευτούν και να παζαρέψουν την τιμή βγαίνοντας πάντοτε κερδισμένες. Εμείς απ΄την άλλη δύσκολα το κάναμε. Ίσως, τώρα με την οικονομική κρίση η ανάγκη να μας κάνει καλύτερες στις διαπραγματεύσεις.


Στην αλληλογραφία. 
Ακριβώς, επειδή δεν είχαν την τεχνολογία τότε στις υπηρεσίες τους, η αλληλογραφία ήταν ένα μέσο επικοινωνίας. Ερωτικές επιστολές, γράμματα γεμάτα συναισθήματα.


πηγή:.jenny.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: