«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Η κακή πλευρά της καλής χοληστερίνης HDL



Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχει “κακή” και “καλή” χοληστερίνη (χοληστερόλη). Τα εισαγωγικά τίθενται διότι η χοληστερίνη είναι μία. Αυτό που την κάνει κακή ή καλή είναι το “όχημα” πάνω στο οποίο μεταφέρεται. 

Όταν μεταφέρεται από τις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (low density lipoprotein ή LDL) θεωρείται κακή,ενώ όταν μεταφέρεται από τις λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (high density lipoprotein ή HDL)θεωρείται καλή.

Η LDL χοληστερίνη, που αναφέρεται ως κακή, μπορεί να εισχωρήσει στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτό δημιουργεί φλεγμονή, δηλαδή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, με τελικό αποτέλεσμα η διάμετρος των αγγείων να στενεύει, μια κατάσταση γνωστή ως αθηροσκλήρωση. Το αθήρωμα μπορεί να “σπάσει” και να προκληθεί θρόμβος με αποτέλεσμα μια καρδιακή προσβολή ή ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό.

Η HDL χοληστερίνη, που αναφέρεται ως καλή, είναι άγνωστο γιατί προστατεύει από τις καρδιακές προσβολές και τα ισχαιμικά εγκεφαλικά, αν και υπάρχουν ορισμένες θεωρίες. Τα στατιστικά στοιχεία πάντως δείχνουν σαφώς ότι μια αυξημένη τιμή της HDL χοληστερίνης προσφέρει πράγματι προστασία. 

Έτσι σημασία δεν έχει η συνολική χοληστερίνη που κυκλοφορεί στο αίμα για εξακριβωθεί ο κίνδυνος ενός καρδιοαγγειακού επεισοδίου,αλλά η αναλογία της καλής χοληστερίνης προς την συνολική χοληστερίνη (ή η αναλογία της καλής χοληστερίνης προς την κακή χοληστερίνη) κάτι που αναφέρεται ως “αθηρωματικός δείκτης”.

Οξείδωση
Αυτά ήταν γνωστά μέχρι σήμερα. Τώρα όμως, μια ενδιαφέρουσα έρευνα Αμερικανών ειδικών που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Nature Medicine, δείχνει ότι η καλή (HDL) χοληστερίνη μπορεί να γίνει, σε μερικές περιπτώσεις, κακή.
Είναι η πρώτη φορά στην ιατρική βιβλιογραφία που αναφέρεται κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που έγινε από ερευνητές της Κλινικής του Κλίβελαντ με επικεφαλής τον δρα Στάνλεϊ Χέιζεν, ορισμένες φορές, η HDL χοληστερόλη μπορεί να οξειδωθεί και μ’ αυτό τον τρόπο να χάσει τις προστατευτικές ιδιότητές της. 

Συγκεκριμένα, η απολιποπρωτεΐνη Α1 (apolipoprotein A1), η βασική πρωτεΐνη που περιέχεται στην HDL και μεταφέρει τη χοληστερίνη και άλλα λιπίδια,είναι δυνατό να οξειδωθεί και να γίνει επιβλαβής. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές που έκαναν τεστ σε 627 ασθενείς, είναι δυνατό τα επίπεδα αυτής της οξειδωμένης HDL να χρησιμεύσουν ως νέος δείκτης πρόγνωσης του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Με άλλα λόγια, η περίπτωση της HDL είναι πολύ πιο περίπλοκη από αυτό που νομιζόταν έως σήμερα. Η νέα μελέτη καταγράφει την ακριβή χημική αλλαγή που υφίσταται η «καλή» χοληστερόλη HDL και μετατρέπεται σε κακή.

Η νέα μελέτη έχει και ορισμένες συνέπειες για την φαρμακευτική έρευνα. Μέχρι τώρα οι φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούσαν να βρουν ένα τρόπο για να αυξήσουν την καλή χοληστερίνη. Αν όμως η καλή χοληστερίνη δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο καλή, τότε οι προσπάθειες αυτές ίσως να μη συνεχιστούν.


πηγή-kiou-kirbiologia

Δεν υπάρχουν σχόλια: