«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Τα σκυλιά έχουν ανθρώπινα συναισθήματα! - Pet therapy (με βιβλιογραφία - links)





Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, δεν ήταν βέβαιοι εάν τα συναισθήματα και ο έντονος τρόπος που τα εκφράζουν τα σκυλιά, αποτελούν ένα μηχανισμό άσκησης πειθούς για να πάρουν αυτό που θέλουν από τον άνθρωπο, ή είναι πραγματικά.

Για να το διαπιστώσουν ένας τρόπος υπήρχε:
να κοιτάξουν βαθιά, στις εγκεφαλικές δομές του σκύλου και να δουν εάν υπάρχουν ομοιότητες με τις δομές του ανθρώπινου εγκεφάλου. 


Χρησιμοποιώντας μαγνητικό τομογράφο, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Εμορι στη Ατλάντα, κατάφεραν να μάθουν όχι μόνο εάν το σκυλί έχει συναίσθημα όμοιο με του ανθρώπου, αλλά και να το προσδιορίσουν.





Για την ακρίβεια, μελετώντας τα συμπεράσματα της μελέτης του ο δρ Γκρέγκορι Μπερνς ανέφερε πώς «Και τα σκυλιά είναι άνθρωποι». Για να καταφέρουν να έχουν σωστά αποτελέσματα, οι ειδικοί εκπαίδευσαν σκύλους να μπαίνουν ξύπνιοι στον μαγνητικό τομογράφο. Κανονικά τα ζώα υποβάλλονται σε αναισθησία, προκειμένου να μην κινούνται μέσα στον κλειστό κλωβό του τομογράφου.

Εντούτοις, όταν τα σκυλιά κοιμούνται,
δεν φαίνονται στην εξέταση εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως είναι η αντίληψη ενός γεγονότος ή το συναίσθημα. 


Η χαρτογράφηση των εγκεφάλων των σκύλων, έδειξε πώς όταν τα σκυλιά όταν έχουν συναισθηματικές μεταβολές, υπάρχει δραστηριότητα στον κερκοφόρο πυρήνα του εγκεφάλου τους.

Η εγκεφαλική αυτή δομή και σε σκυλιά και σε ανθρώπους,
διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό υποδοχέων δομαπίνης, κάτι που αυξάνει τη συναισθηματική αντίδραση ακόμη και σε στιγμιαία ερεθίσματα.


Για παράδειγμα, η δραστηριότητα στον κερκοφόρο πυρήνα του εγκεφάλου του σκύλου, αλλά και του ανθρώπου, αυξάνουν τη στιγμή που βλέπουν (τα σκυλιά μυρίζουν και πριν δουν), το αφεντικό τους ή κάποιο αγαπημένο πρόσωπο. 



«Η δυνατότητα να βιώνουμε θετικά συναισθήματα, όπως είναι η αγάπη και η αφοσίωση, σημαίνει ότι τα σκυλιά έχουν επίπεδο ευαισθησίας, που μπορεί να συγκριθεί με αυτό των παιδιών», αναφέρει ο Μπερνς σε άρθρο του στους Νιου Γιόρκ Τάιμς.




Δείτε σχετικό video, εδώ





πηγή


Τι είναι το Pet therapy;
Το Pet therapy είναι μια η εναλλακτική συμπληρωματική μέθοδος θεραπείας, με την βοήθεια των ζώων.

Το 1940 για πρώτη φορά σε Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Στρατού έθεσαν σε εφαρμογή πρόγραμμα επανένταξης και κοινωνικοποίησης των βετεράνων στρατιωτών που στηριζόταν σε ζώα (αγροτικά ζώα και ζώα συντροφιάς). 




Το πρώτο αυτό καταγεγραμμένο πρόγραμμα pet therapy πραγματοποιήθηκε σε ειδικό χώρο που διέθεσε ο στρατός. Από τότε έχουμε σταδιακά αυξανόμενες ανακοινώσεις επιστημονικών παρατηρήσεων για την επίδραση των ζώων σε ψυχολογικές αλλά και σε σωματικές παραμέτρους παιδιών με ειδικές ανάγκες, αυτιστικών παιδιών, κακοποιημένων παιδιών, παιδιών με χρόνια νοσήματα, ειδικότερα σε ογκολογικά τμήματα, όπως επίσης και στη καλύτερη συναισθηματική ωρίμανση και κοινωνικοποίηση φυσιολογικών παιδιών προσχολικής ή σχολικής ηλικίας και εφήβων.

Η θεραπευτική ιππασία για παιδιά με νευρολογικά και κινητικά προβλήματα είναι ένα σημαντικό μέρος της θεραπευτικής τους αγωγής. Καταγράφονται επίσης πολύ καλά αποτελέσματα και βελτίωση τόσο των ψυχολογικών όσο και των σωματικών παραμέτρων ατόμων της τρίτης ηλικίας, ασθενών με Αλτσχάιμερ, ασθενών με AIDS, ασθενών με κατάθλιψη, ακόμη και φυλακισμένων. 




Ειδικότερα υπάρχει μελέτη σε ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα, στην οποία καταγράφεται αισθητή βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης. Τέλος, τα τελευταία χρόνια πολλές μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες προσφέρουν χώρους χαλάρωσης στους υπαλλήλους τους, οι οποίοι έχουν πλέον την δυνατότητα να φέρνουν κατοικίδια ζώα στο χώρο εργασίας τους, έτσι ώστε να μπορούν να μειώνουν το στρες κατά την διάρκεια ενός πολύ εξαντλητικού ωραρίου.

Είναι γεγονός, ότι τα πανεπιστήμια και τα μεγάλα νοσοκομεία άρχισαν την τελευταία εικοσαετία να ενθαρρύνουν την έρευνα και την εφαρμογή τέτοιου είδους προγραμμάτων, τα οποία είναι θεσμικά κατοχυρωμένα σε πολλές χώρες.




Δραστηριοποιούνται πλέον πολλές οργανώσεις, κρατικές και μη κρατικές, ως αρωγοί σε προγράμματα pet therapy διαφόρων φορέων στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, στην Αυστραλία και σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος των προγραμμάτων είναι να βοηθήσουν τους ανθρώπους αλλά ταυτόχρονα και τα ζώα να έχουν καλή ποιότητα ζωής. 

Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε, ότι τα ζώα συντροφιάς τα οποία χρησιμοποιούνται, συμμετέχουν ως ΄΄εθελοντές΄΄ και η ΄΄εργασία΄΄ τους δεν είναι παρά ένα παιχνίδι, που το απολαμβάνουν και οφείλουμε να τα προστατεύουμε από τυχόν στρεσσογόνες για αυτά καταστάσεις, παρέχοντας τους ταυτόχρονα σωστή τροφή και άριστες συνθήκες διαβίωσης.





Τα ζώα, τα οποία συμμετέχουν σε προγράμματα βοήθειας, κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες:

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα ζώα, τα οποία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε συγκεκριμένες δραστηριότητες (Animal Assisted Activities-AAA). Αυτά είναι κατοικίδια, κυρίως σκύλοι, τους οποίους χρησιμοποιούν Υπηρεσίες Διάσωσης (για την εύρεση ανθρώπων μετά από σεισμό, μετά από χιονοστιβάδες, μετά από ένα ναυάγιο κλπ).






Σκύλοι (AAA) χρησιμοποιούνται επίσης για την ανίχνευση βομβών και ναρκωτικών, ως οδηγοί για τυφλούς και ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Τα ζώα αυτά συνήθως επιλέγονται από συγκεκριμένες ράτσες, έτσι ώστε να έχουν ανεπτυγμένες κάποιες ιδιότητες που θα τους βοηθήσουν να φέρουν σε πέρας με επιτυχία το έργο τους. 

Χρειάζονται ειδική εκπαίδευση, και φυσικά ανήκουν είτε σε ιδιώτες είτε σε οργανισμούς που έχουν την υποχρέωση να τα συντηρούν, να τα εκπαιδεύουν, να καλύπτουν την κτηνιατρική τους φροντίδα και να τα φροντίζουν όταν γεράσουν και δεν μπορούν πλέον να προσφέρουν υπηρεσίες. 




Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν τα ζώα που χρησιμοποιούνται για θεραπευτική συντροφιά (Animal Assisted Therapy-AAT).

Τα ζώα αυτά μπορεί να είναι
άλογα, σκύλοι, γάτες, κουνέλια, ινδικά χοιρίδια, ψάρια, χελώνες, ωδικά πουλιά, ακόμη και μικρά pet γουρουνάκια. 



Τελευταία άρχισαν να χρησιμοποιούνται δελφίνια, αλλά και αγροτικά ζώα. Δεν είναι απαραίτητο να ανήκουν σε μια συγκεκριμένη ράτσα. Θα πρέπει όμως να έχουν κάποια συγκεκριμένα στοιχεία ιδιοσυγκρασίας. Κύρια να διακρίνονται για τη φιλική προς τον άνθρωπο συμπεριφορά. Να τους δίνεται επίσης μια στοιχειώδης εκπαίδευση. 

Η επιλογή στηρίζεται μεταξύ των άλλων, στην καλή φυσική υγεία, στην ορθή κοινωνικοποίηση και στην άριστη ικανότητα προσαρμογής σε διαφορετικά περιβάλλοντα και συνθήκες.


Τα ζώα που συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα pet therapy μπορεί να έχουν ως ιδιοκτήτες φυσικά πρόσωπα ή να ανήκουν σε ομάδες προσώπων και μπορούν ακόμη να είναι ιδιοκτησία δημόσιων φορέων. 

Να υπογραμμισθεί, ότι η συμμετοχή οποιουδήποτε ζώου σε προγράμματα θεραπευτικής συντροφιάς, πρέπει να του εξασφαλίζει αρίστη ποιότητα ζωής και συνεχή κτηνιατρική φροντίδα.

πηγή-kloukaki.gr









Τι είναι;

Είναι μια εναλλακτική, συμπληρωματική μέθοδος θεραπείας, που βασίζεται στις συναισθηματικές σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα σε ανθρώπους και ζώα

Ποιός το σκέφτηκε πρώτος;

Ο Ερυθρός Σταυρός

Που;
Στην Αμερική


Πότε;
Το 1940

Σήμερα η επιστήμη παραδέχεται την αξία αυτής της θεραπείας;
Βεβαίως!
Είναι αμέτρητες οι επιστημονικές παρατηρήσεις για τη θετική επίδρασή της τόσο στο ψυχολογικό όσο και στο σωματικό επίπεδο πάμπολλων, διαφορετικών ανθρώπων κάθε ηλικίας.

Ειδικότερα, έχει αποδειχθεί πως ευνοούνται εξίσου άτομα με κινητικά προβλήματα, νοητική στέρηση, σύνδρομα (π.χ. σύνδρομο Down), αυτισμό, χρόνια ή σοβαρά νοσήματα, ψυχικές διαταραχές, ανοϊκοί ασθενείς (με νόσο Alzheimer ή συναφείς νευρολογικές διαταραχές), φορείς του HIV ή άνθρωποι που νοσούν λόγω AIDS, καρδιοπαθείς και ένα πλήθος άλλων ασθενών με σωματικές ή ψυχοπνευματικές παθήσεις.

Ο κατάλογος όμως εκείνων που μπορούν να ωφεληθούν από την επαφή με ζώα συντροφιάς, σχεδόν δεν έχει τελειωμό! Άνθρωποι σε πένθος ή με ιστορικό κακοποίησης, συμπτώματα κατάθλιψης ή παθολογικού άγχους, ηλικιωμένοι, εσωστρεφείς ή μοναχικοί ενήλικοι, καθώς και φυλακισμένοι, είναι λίγοι μόνο από τους ιδανικούς υποψήφιους για τη «θεραπεία με τη βοήθεια ζώων».

Επιπλέον, ο δεσμός που δημιουργείται ανάμεσα στον άνθρωπο και το ζώο, έχει διαπιστωθεί πως συμβάλλει στη συναισθηματική ωρίμανση αλλά και την κοινωνικοποίηση παιδιών και εφήβων που δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα υγείας, ενώ βελτιώνει θεαματικά την ποιότητα ζωής σε οποιονδήποτε υγιή ενήλικο.
Ακόμα και πολυεθνικές εταιρίες επιτρέπουν τα τελευταία χρόνια στους υπαλλήλους τους να προσέρχονται στο χώρο της εργασίας τους, συνοδευόμενοι από τα κατοικίδιά τους, προκειμένου να μειώνεται το στρες που προκαλεί το εξαντλητικό ωράριο και οι υψηλές εργασιακές απαιτήσεις.



Που εφαρμόζονται προγράμματα pet-therapy;
Διάφορα προγράμματα, βασιζόμενα στις θεραπευτικές ιδιότητες των ζώων, είναι θεσμικά κατοχυρωμένα σε πολλές χώρες. Πολλές κρατικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις είναι αρωγοί σε προγράμματα pet therapy στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Τα ζώα-θεραπευτές ταλαιπωρούνται βοηθώντας ανθρώπους;
Όχι! Τα ζώα που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα προγράμματα είναι υγιή και χαρούμενα, δηλαδή συμμετέχουν ως “εθελοντές” και ό,τι κάνουν για τους ανθρώπους το κάνουν σαν ένα παιχνίδι, σαν κάτι που απολαμβάνουν. Είναι ευνόητο πως τα ζώα – θεραπευτές αντιμετωπίζονται με τον δέοντα σεβασμό, ζουν σε άριστες συνθήκες με πλήρη κτηνιατρική φροντίδα και βέβαια δικαιούνται προστασίας από τυχόν στρεσσογόνες για τα ίδια καταστάσεις.



Ποιά ζώα μπορούν να γίνουν θεραπευτικοί σύντροφοι;
Σχεδόν όποιο ζώο μπορεί να εξημερωθεί. Άλογα, σκύλοι, γάτες, κουνέλια, ινδικά χοιρίδια, ψάρια, χελώνες, ωδικά πουλιά, μικρά γουρουνάκια, δελφίνια, αγροτικά ζώα κτλ. Η ράτσα του ζώου, αν δηλαδή είναι καθαρόαιμο ή ημίαιμο, είναι αδιάφορη. Η ιδιοσυγκρασία του ζώου όμως που επιλέγεται για τον ρόλο του θεραπευτή, θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα στοιχεία. Κυρίως, πρέπει να είναι φιλικό προς τον άνθρωπο και να μπορεί να δεχθεί μία στοιχειώδη εκπαίδευση.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν… μάλλον δε χρειάζονται λόγια!






ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΕΔΩ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: