«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Επιστήμονες αναπτύσσουν το πρώτο σύστημα πληκτρολόγησης με τη σκέψη



Ερευνητές του τμήματος Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ ανέπτυξαν μια νέα επαναστατική τεχνολογία που επιτρέπει στο χρήστη να πληκτρολογεί σε πραγματικό χρόνο λέξεις και φράσεις (γράμμα-γράμμα) απλά και μόνο με τη σκέψη του.

Το σύστημα κάνει χρήση λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) για την ανάλυση των αιμοδυναμικών αποκρίσεων του εγκεφάλου, οι οποίες προκαλούνται από νοητικές εικόνες που αντιστοιχούν σε κάθε γράμμα του αλφαβήτου και αυτά με τη σειρά τους σε διαφορετικά fMRI σήματα.

Για να λειτουργήσει σωστά το σύστημα,
ο ασθενής κοιτάζει τα γράμματα στην οθόνη σκεπτόμενος κάτι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μετά την επανάληψη της ίδιας διαδικασίας για όλα τα γράμματα του αλφαβήτου, μπορεί να αρχίσει να πληκτρολογεί γράμματα το ένα μετά το άλλο κάνοντας χρήση του εγκεφάλου του.

Η τεχνολογία έχει δοκιμαστεί ήδη σε ασθενείς με μεγάλη επιτυχία. Μελλοντικά μπορεί να εφαρμοστεί για την επικοινωνία ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρά κινητικά προβλήματα αλλά και να ανοίξει νέους ορίζοντες για την τεχνολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: