«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Φακός ανάβει με ενέργεια από το χέρι που τον κρατά. Τον εφηύρε 15χρονη από τον Καναδά!




H Μακοσίνσκι ασχολείται με projects, για αντίστοιχους διαγωνισμούς, εδώ και χρόνια, και ένας από τους τομείς που την ενδιαφέρουν ιδιαίτερα είναι αυτός της εναλλακτικής ενέργειας- ενέργειας που βρίσκεται «παντού γύρω μας, αλλά δεν την χρησιμοποιούμε ποτέ».

Μια μαθήτρια της πρώτης λυκείου από τον Καναδά εφηύρε ένα φακό LED, ο οποίος τροφοδοτείται με ενέργεια από τη θερμότητα που παράγει το ανθρώπινο σώμα. Αντί λοιπόν να χρειάζεται μπαταρίες ή φόρτιση, το μόνο που αρκεί να κάνει κάποιος για να τον ανάψει είναι... να τον κρατήσει.

Η 15χρονη Αν Μακοσίνσκι από τη Βικτώρια θα παρουσιάσει το φακό της σε διεθνή επιστημονικό διαγωνισμό που διοργανώνει η Google.


 Το Σεπτέμβριο, η ίδια και άλλοι 14 εφευρέτες, οι οποίοι ξεχώρισαν ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετοχές από 120 και πλέον χώρες, θα διεκδικήσουν το μεγάλο έπαθλο που είναι ένα δεκαήμερο ταξίδι στις νήσους Γκαλαπάγκος, στο πλαίσιο προγράμματος του National Geographic, και μια υποτροφία ύψους 50.000 δολαρίων.

«Έδειξα ενδιαφέρον για τον τομέα της εκμετάλλευσης της πλεονάζουσας ενέργειας, όταν διαπίστωσα ότι οι άνθρωποι αποτελούν μια σπουδαία πηγή αναξιοποίητης θερμικής ενέργειας», εξηγεί η Αν σε βίντεο που ανάρτησε στο YouTube. «Στόχος μου έγινε να κατασκευάσω ένα φακό που θα λειτουργεί αποκλειστικά με τη θερμότητα του ανθρώπινου χεριού.»

Χωρίς να δίνει πολλές λεπτομέρειες, η μαθήτρια λέει ότι κατά τη διάρκεια των ερευνών της, έμαθε για το πλακάκι Peltier, μια συσκευή που παράγει ηλεκτρική ενέργεια όταν θερμαίνεται από τη μία πλευρά και ψυχραίνεται από την άλλη. Διαπίστωσε ότι η θερμότητα από ένα χέρι μπορεί να παράγει αρκετή ενέργεια μέσω ενός πλακακιού Peltier για να τροφοδοτήσει ένα λαμπτήρα LED μέσα σε φακό.
Έπειτα από αρκετές δοκιμές και πρωτότυπα, η Αν κατόρθωσε να κατασκευάσει δύο φακούς – έναν με περίβλημα από αλουμίνιο και έναν από PVC – οι οποίοι της έδωσαν το εισιτήριο για το διαγωνισμό. Όλα τα υλικά της στοίχισαν περίπου 20 ευρώ, όμως η ίδια πιστεύει ότι αν η εφεύρεσή της διακριθεί και φθάσει στο στάδιο της μαζικής παραγωγής, η τιμή του φακού στην αγορά θα μπορούσε να είναι αρκετά χαμηλότερη.

Η Αν δήλωσε σε συνέντευξή της ότι οι γονείς της δεν έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση, όμως και οι δύο την ενθάρρυναν να ακολουθήσει το πάθος της για την επιστήμη και μάλιστα ο πατέρας της της δίδαξε τα βασικά της ηλεκτρονικής και την βοήθησε να παραγγείλει από το Ίντερνετ τα ανταλλακτικά που χρειάστηκε για τις έρευνές της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: