«Ἕλληνες ἀεί παῖδες ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν» (Πλάτων, Τίμαιος, 22b).


"Ὁμολογεῖται μὲν γὰρ τὴν πόλιν ἡμῶν ἀρχαιοτάτην εἶναι καὶ μεγίστην καὶ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ὀνομαστοτάτην· οὕτω δὲ καλῆς τῆς ὑποθέσεως οὔσης,
ἐπὶ τοῖς ἐχομένοις τούτων ἔτι μᾶλλον ἡμᾶς προσήκει τιμᾶσθαι. 24. Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ' ἐρήμην καταλαβόντες
οὐδ' ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ' οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ' ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν,
αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν".
(Ἰσοκράτης, Πανηγυρικός, στίχοι 23-24).

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον παρόντα ιστότοπο και προέρχονται απο άλλες πηγές, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Καθίσταται σαφές ότι η δημοσίευση ανάρτησης, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αποδοχή των απόψεων του συγγραφέως.


ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ (΄κλίκ΄ στο "Δεν υπάρχουν σχόλια"). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Κυριακή, 27 Μαρτίου 2016

Έναρξη της θερινής ώρας Eλλάδας (τα ρολόγια μία ώρα μπροστά)

Κάθε τελευταία Κυριακή του Μαρτίου "σβήνεται" μια ώρα από το 24ωρό μας;

Αλλαγή ώρας 2016: Πότε και γιατί αλλάζει η ώρα σε θερινή


Γιατί κάθε κράτος έχει τη δική του ώρα;

Κατ αρχάς το ημερολόγιο που ακολουθούμε καθώς και ο χρόνος και οι αλλαγές του είναι ανθρώπινα "κατασκευάσματα", τα οποία επινοήθηκαν για καθαρά πρακτικούς λόγους.

Η αλλαγή της ώρας δε, για ενεργειακούς.

Είναι εντυπωσιακό ότι, κατά τους επτά μήνες εφαρμογής της θερινής ώρας, εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο.

Το μέτρο καθιερώθηκε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν τα οξυμένα ενεργειακά προβλήματα μας ανάγκασαν να βρούμε τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας.

Σύμφωνα δηλαδή με το θεσμό αυτό, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου προσθέτουμε μία πλασματική ώρα στις κανονικές ώρες κάθε ωριαίας ατράκτου, την οποία αφαιρούμε και πάλι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, εξηγεί ο διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου , Διονύσιος Σιμόπουλος, "Μ αυτό τον τρόπο όταν έχουμε θερινή ώρα ο Ήλιος δύει μία ώρα αργότερα (σύμφωνα με τα διορθωμένα ρολόγια μας), οπότε ελαττώνεται και ο χρόνος που περνάει ανάμεσα στη δύση του Ηλίου και της ώρας που πάμε για ύπνο.

Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουμε λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα για τις διάφορες δραστηριότητές μας απ ό τι αν αφήναμε την ώρα όπως έχει"

Η ιδέα αυτή της θερινής ώρας, που για πρώτη φορά εισηγήθηκε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος το 1784, έχει πολλαπλά οφέλη πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας.

Βέβαια, ο Φραγκλίνος τότε είχε προτείνει να ξυπνούν οι άνθρωποι νωρίτερα και όχι να αλλάξουν τα ρολόγια, κάτι που φυσικά θα δημιουργούσε πολλές και ποικίλες αντιδράσεις. Βαφτίζουμε, λοιπόν, το 7 το πρωί σε 8 και κανείς δεν διαμαρτύρεται.

Την πρώτη πάντως σοβαρή εισήγηση για τη θεσμοθέτηση της θερινής ώρας έκανε ένας Λονδρέζος κατασκευαστής, ο Γουΐλιαμ Γουΐλετ, το 1907, ο οποίος οδήγησε το αγγλικό Κοινοβούλιο να συζητήσει την εφαρμογή της πρότασής του το 1909.

Τελικά η θερινή ώρα εφαρμόστηκε στην Αγγλία το 1916, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Γουΐλετ.

Στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου η αλλαγή της ώρας εφαρμόστηκε με τη προσθήκη δύο ωρών το καλοκαίρι και μίας ώρας τον χειμώνα, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: